Toomas Schmidt: vallavanem, kes alustas kooliga ja kellele kool lõpuks koha maksis

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

IMG_6889

Toomas Schmidt. Fotod: Arvo Tarmula

20. aprillil saab Toomas Schmidt 60aastaseks. 23. mail saanuks tal Ridala vallavanemana täis viisteist aastat.

Kui Ridala endine vallavanem Toomas Schmidt ametisse sai, oli tema esimene ja toona kõige suurem mure Ridala kool, mis oli ajast ja arust. Schmidt lasi kooli korda teha.

Schmidti viimane ja kõige suurem mure oli Uuemõisa kool. Seda ta korda teha ei jõudnud, ja hullem veel: kool maksis talle koha. 16. märtsil võttis volikogu Schmidti kaheksa poolt- ja seitsme vastuhäälega maha. Üks, mis talle süüks pandi, oli see, et ta tahtis kooli remontida.

„Oleks ette teadnud, oleks katsunud kooli rutem korda teha,” ütleb Schmidt kaks nädalat hiljem, ja seda, et on kahju.

Ridala vallavanema tool on kaks nädalat olnud tühi. Võimalik, et sellele istub reformierakondlasest endine maavanem Innar Mäesalu, Võrumaa mees. Volikogu on kaks nädalat juhtinud üks umbusaldajaid, Schmidti valimisliitlane Raivo Õiglas, kelle kohta on teada, et umbusaldamise päeval istunud ta rahva poole seljaga ja käinud järgmisel hommikul vallamajas omale tööruume nõudmas.

Toomas Schmidt saab 20. aprillil 60aastaseks. 23. mail saanuks tal Ridala vallavanemana täis viisteist aastat. Üle tunni kestnud intervjuus räägib Schmidt innustunult, miks ja kuidas tulnuks mõis korda teha ning avada seal algkooli asemel põhikool, räägib mitu-mitu korda ja pikalt, nii pikalt, et suur osa siia lukku ei mahugi.

 

Ridala abivallavanem olite ajast, mil aastaarvu hakati märkima kahega. Vallavanem sai teist aga segastel asjaoludel.

 

Jah, 2. jaanuaril aastal 2000 oli mul esimene tööpäev abivallavanemana. Vallavanem oli siis Raul Tammet, kes mu sinna tööle kutsuski. 2001 jättis Tammet majandushuvide deklaratsiooni õigeks ajaks esitamata. Tollal oli see kriminaalkorras karistatav. Tammet mõisteti süüdi ega tohtinud enam vallavanem olla. Aasta pärast muudeti seadust ja huvide deklareerimata jätmine enam kriminaalkorras karistatav ei olnud.

 

Oleks seadust varem muudetud, polekski teist ehk vallavanemat saanud?

 

Seda ka, jah. Ega mu eesmärk olnudki vallavanemaks saada. Abivallavanema töö oli rohkem projektide kirjutamine, selline nukerdamise töö. See mulle istus.

 

Läänemaale tulite suunamisega pärast ülikooli. Kas olite siin üldse enne käinud?

 

1976 olin Taeblas malevas, selles rühmas, kus sai kolm poissi surma. See oli esimene kokkupuude Läänemaaga, enne ei olnud käinud. Olin siis teisel kursusel. Poisid keevitasid, ühel hetkel käis pauk. Gaasiballoonid plahvatasid. Sein kukkus ümber.

Pärast lõpetamist suunati mind Haapsalu EPTsse. Üksteist aastat olin seal töödejuhataja.

IMG_6897

 

Pärast seda tuli kutsekool.

 

Jah, kutsekool nr 34 Taeblas. 1990. aasta 1. septembrist olin seal direktori asetäitja õppetootmistöö alal. Hoone oli kehvasti ehitatud, tõeline nõukogude ehituskunst. Esimene koolipäev oli 3. detsembril, selleks ajaks sai mõned klassid niisugusesse konditsiooni, et sai õpilased sisse lasta. Ruumid olid talvel külmad. Õpilased olid tublid, et vastu pidasid. Mõnega suhtlen siiani. Siis vahetus direktor ja otsustasin ära tulla. Läksin aktsiaseltsi Serlin, müüsime kütust. Bensiinijaamad olid Orul, Silmal ja Ristil.

 

Serliniga olid samuti segased lood.

 

Jah, nõukogu liikmed muudkui vahetusid. Mina olin juhatuse esimees. Käisin igal hommikul raha kotiga panka viimas. Aeg oli selline. Lõpuks läks Serlin pankrotti. Tuli kohtus käia.

Pärast Serlinit olin maaparandusbüroos juhataja asetäitja. See oli erialane töö, aga töömaht oli, noh… Seal oli keeruline, mitte midagi ei olnud teha. Aasta pidasin vastu. Sealt kutsuski Raul Tammet mind Ridalasse. Seal oli tööpõld avaram.

 

Olete küllalt palju töökohti vahetanud.

 

Elu on nii seadnud. Ise olen kehv uude kohta mineja. Sisseelamine võtab aega. Ise jääksin pigem paigale. Kutsekoolis töötades arvasin, et sealt lähen pensionile, aga ei läinud nii. Ridalas arvasin, et olen uute valimisteni, kuni haldusreform tehtud saab. Sellepärast, enne kui vallavanema koha vastu võtsin, kõhklesin kaua: see on nii ebakindel, tulevad valimised ja uus vallavanem. Kõhe tunne oli. Kaks aastat läks aega, enne kui hakkasin aru saama, mis töö see on.

Kui ise selle töö sees ei ole, siis tundub asi palju lihtsam. Kui sees olla, siis ei olegi nii lihtne – töötada nii, et midagi oleks ka päriselt ära tehtud.

 

Vallavanema ametis püsimine ei sõltu kompetentsist.

 

No just. Täna me seda näeme.

 

Mis teid 15 aastat ametis hoidis? See on pikk aeg.

 

Mulle see amet meeldis, sest mul olid head töökaaslased. Suhelda meeldib ja meeldib, kui mõni asi saab korda tehtud.

 

Mis see kõige suurem asi on, mis on korda tehtud?

 

Ridala kool. Minu töö algas sellest, et vald sai kooli kohta ettekirjutuse. Esiteks ruumipuudus. 1959. aastal ehitatud koolimaja oli mõeldud 7klassiliseks, aga oli ju üheksa. Teiseks ei vastanud nõuetele söökla. Eks nüüd hakka tulema ettekirjutused Uuemõisa kooli kohta.

 

Mis tegemata jäi?

 

Kui oleks osanud arvata, et tuul pöörab, oleks Uuemõisa mõisaga varem midagi ette võtnud.

IMG_6821

Kas vald on nüüd ilma peata?

 

Päris niimoodi ei saa öelda. Volikogu esimeest muidugi ei ole, aseesimeest ei ole, vallavanemat ei ole, aga ametnikud on alles, tublid inimesed, spetsialistid, õige haridusega. Ma ei karda, et midagi kokku kukub.

 

 

Kellest saab uus volikogu esimees?

 

Märgid näitavad, et Olev Peetrisest (Ridala volikogu liige – toim). Ta on varem esimees olnud, valdab teemat.

 

Kes vallavanema toolile istub? Kas Innar Mäesalu?

 

Juttu on olnud, aga ei tea. Tõenäoliselt tuuakse keegi väljast, aga… Poolteiseks aastaks tuua inimene, kes olusid ei tunne… Sel juhul on üsna küsitav see vallavanema vahetamine.

 

Kui vallavanema kohale konkurss välja kuulutataks, kas kandideeriksite?

 

Ma ei ole seda mõelnud, aga miks ka mitte. Mul on vanuse järgi see aeg käes, kus palju uksi enam ei avane. Vallavanema tööd ma tunnen.

 

Kui 15 aastat on vallavanema pilguga ringi vaadatud, siis võib päris keeruline olla teistmoodi vaadata.

 

Praegu vaatan sama pilguga, nagu vaatasin 15 aastat. See on, jah, üsna suur elumuutus. Nüüd võiks hommikuti magada, aga uni läheb ära veel varem kui tööl käies. Selles mõttes aga on süda rahul, et olen õigete asjade eest seisnud ja inimesed toetavad mind. Tänagi tuli üks poes juurde.

 

Mis ta siis ütles?

 

Seda ei sünni öelda.

 

Öelge ikka!

 

Ütles, et tahaks mõnele mehele kallale minna. Ikka emotsioone ka!

 

Rahvas toetab?

 

Jah. Olen seda tundnud varem ja nüüd ka. Valimispropagandaks ei ole mul töö kõrvalt aega jäänud. Olen iga kord püüdnud selge sõnumi anda, mida kavatseme. Tahtsime Uuemõisa mõisahoone korda teha, teises järgus Panga küla võimla, kolmas oli Kiltsi tööstusala.

Kiltsi varemed sai maha võtta, edasi oleks vaja maad, aga riik ei anna seda käest, nii et seda ei saa. Võimlat ja mõisahoonet saaks. Võimla tuleks ära projekteerida. Mõisahoone aga on projekteeritud teadmisega, et sinna võiks tulla põhikool.

 

Põhikooli lubas enne valimisi ka valimistel opositsiooni jäänud Reformierakond, Reimo Nebokat, kelle algatusel teid maha võeti?

 

Reform lubas oma valimisloosungis, et Uuemõisast peab saama maakonna parim põhikool. Suur rõõm oli seda lugeda. Kordagi ei tekkinud kahtlust, et see ei realiseeru. Ainus häda oli selles, et mõisaremont on kallis, kuskil 2,8 miljonit. Sellepärast me panimegi soojafirma müüki. 15 aastaga on sinna investeeritud. Kunagi pakuti soojafirma eest 500 000 krooni, siis me ei müünud. Nüüd on hind miljon eurot.

 

Aga sooja hind tõuseks?

 

Tõenäoliselt tõuseks, aga ma usun, et inimesed lepiksid sellega, kui teaksid, et raha läheb mõisahoonesse. Volikogu on ometi kinnitanud, et algkoolist peaks kasvama põhikool. Õpetajad on tublid, lapsed saavad hakkama, kui lähevad edasi õppima. Kool on hea, ainult maja tuleks korda teha.

 

Kas Ridala peaks Haapsaluga liituma?

 

Meie valimisliidu üks põhimõtteid oli, et Haapsaluga ei liituta. Siis pani riik 5000 elaniku piiri. Alla selle ei tohi vallas olla, ja selle vastu ei saa. Ridalal on kaks valikuvõimalust: kas liituda Lääne-Nigula või linnaga. Mõlemal on oma plussid ja miinused. Üks miinus on laenukoormus. Ridalal on see 7,2 protsenti, Haapsalul kuuekümne all.

 

See, et kaotasite koha kooli pärast, tundub kuidagi otsitud põhjus. Mis tegelikult juhtus?

 

Kui enamik volikogu liikmeid on vallavanema vastu, siis polegi põhjus oluline. Kui üks põhjus langeb ära, siis leitakse teine. Valimiste eel tegime valimisliidu, et erakondlikust poliitikast eemale hoida ja valla asju ajada, aga valimisliit Ühtne Ridala ei ole enam ühtne. Kaks on loobunud valimiseelseist põhimõtetest.

Kui nüüd volikogu enamus leiab, et Uuemõisas ei peaks kooli olema, siis niisuguse asjaga ei saa mina nagunii leppida. Mina ei saa niimoodi toimetada, et luban inimestele üht ja teen teist.

 

Olete nimetanud kahe oma valimisliidukaaslase opositsiooni üleminekut reetmiseks. On see reetmine või ongi poliitika selline?

 

Ei tahaks arvata, et poliitika on nii must. Jah, see on reetmine. Varem elus ei ole ma seda niimoodi kogenud.

Vaatasin küüditamise aastapäeval, kuidas inimesed panid küünlaid. Mõtlesin, et olid ju naabrid ja tuttavad need, kes kätte näitasid, olid  väikese meelehea eest valmis inimesi surma saatma. Ma kodus enne mõtlesin, et toon just selle võrdluse.

IMG_6854

Kas on kahju, et nii läks?

 

Väga kahju. See töö on 15 aastat olnud mu elu. Kui ametist lahti sain, siis esialgu ei tahtnud kodust väljagi tulla, aga ikka tuled ja teed.

Istungil, kui Kalju Hepner (Schmidti valimisliidukaaslane, üks umbusaldajaid – toim) süüdistas mind, et olen mugavustsoonis, ütlesin, et mis saab veel mugavam olla, kui sind ümbritsevad head töökaaslased ja on rahva toetus?! Nii peabki ju olema.

 

Ööl enne 16. märtsi istungit ikka magada saite?

 

Ega ma eriti maga juba mitu kuud. Kella kahest läheb uni ära.

 

Nebokatti mõistate? Et algatas umbusalduse?

 

Tema tahab olla poliitik. Mina tahan poliitikast eemal olla. Temal on ülesanne kindlustada erakonnale liitumisjärgne väljund. Selles mõttes ma mõistan teda. Puhas erakonnapoliitika. Temale see meeldib, seda ta tahab teha. Mina tahan inimeste huvide järgi toimetada.

Aga kui inimesed saavad nüüd tasuta interneti, nagu Nebokat enne valimisi lubas, siis on lõppkokkuvõttes midagi head kah. See idee oli tal ka, et lastehoid lõpetada, aga siis peab ta lasteaia ehitama. Meil on 80 last lastehoius.

 

Kätt Nebokatile ikka annate?

 

Ei tea. Seni ei ole teretamise võimalust olnud. Ega ma sedagi tea, kuidas ma volikogu istungile lähen, mis tundega teistele silma vaatan (Pärast vallavanema ametist ilmajäämist sai Schmidtist Ridala volikogu liige – toim). Mõtlesin, kas lähen üldse tagasi, aga mul polnud valida. Mul on nii paljude inimeste toetus (Valimistel sai Schmidt 233 häält – toim.). Ma ei saanud sellele sülitada. Pidin minema.

 

Üle hüpanud mõttekaaslasi Õiglast ja Hepnerit mõistate ka?

 

Neid mõista on mul äärmiselt keeruline. Nebokati plaanist ei oleks asja saanud, kui Ühtne Ridala oleks ühtseks jäänud. Hepner ükskord ütles, et peab täiesti loomulikuks, kui valimiste eel lubatakse üht ja järel tehakse teist. Tema oli üks, kes soovitas mul juba varem ja vabatahtlikult tagasi astuda.

 

Mis mulje see 16. märtsi istung jättis?

 

Paljud inimesed soovisid tulla pealt vaatama. Panime toolid nii, et volikogu istuks näoga rahva poole. Aga siis juhtus, et kõige kõvemad umbusaldajad istusid seljaga rahva poole. Oli äärmiselt piinlik.

 

Teil oli piinlik?

 

Jah, minul oli piinlik. Mul oli häbi, et volikogus on niisugused inimesed. Ma ei kujuta ette, et ma istuks rahva poole seljaga. Mitte iialgi!

 

Mis selle autoga oli? Opositsioon süüdistas, et sahkerdasite valla auto endale.

 

Auto kasutusrendi liisingu leping lõppes novembris. Mina ostsin liisingufirma käest auto välja.

 

Kas te ei arvanud, et sellest tuleb pahandus?

 

Ei. Aga kui seda ei oleks olnud, siis oleks olnud miski muu. Kui autoga ei oleks saanud, siis oleks saanud hobusega. Kord on häda, et pole vihma, siis on häda, et sajab…

 

Võtsite intervjuule märkmiku kaasa. Miks?

 

Automaatselt võtsin. Tegin siia nimekirja komisjonidest ja ühendustest, kus ma vallavanema ametiga seonduvalt olen tegev. Pean nüüd teada andma ja tulevad uued inimesed. 14 kohta kirjutasin välja.

 

Mis vaba mees päevad otsa teeb?

 

Mõtlesin, et hakkan kodus remonti tegema. 15 aastat ei ole aega olnud. Soojasüsteemi peaks esimesena üle vaatama.

 

Räägitakse, et te ei söö kiluleiba.

 

Ei söö. Lasteaias viskasin kilu laua alla. Kala ma söön, aga vürtsikilu ei söö. Ei ole proovinudki. Mine tea, nüüd äkki peaks proovima…

 

 

Toomas Schmidt

Sündinud 20. aprillil 1956

Ridala vallavanem 2001–2016

Tallinna pedagoogikaülikool, ametikooli õpetaja 1979

Eesti põllumajandusakadeemia, hüdrotehnika insener 1974

Viljandi 1. keskkool 1971

IRLi liige aastast 2001

Hobid koorilaul ja reisimine, on läbi käinud kõik Euroopa maad

Abielus, kolm täiskasvanud poega

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ää nuta
8 aastat tagasi

nüüd on aega tantsu lüüa ja lööritada

Keio
8 aastat tagasi

Ütlesin, et tee silma tee korda aga ei teinud… Paras

fred
8 aastat tagasi

Tegelik elu on vist see, kui enda kaitseks rünnatakse teist , ja esimesena.

K
8 aastat tagasi

Lp kolm punkti. Mis see tegelik elu siis oli?
Oli inimene õigete asjade eest väljas ja võitis tänu sellele kõigi poolehoiu. Nüüd tuleb lihtsalt üks ära tiksumine ühinemiseni.

kent
8 aastat tagasi

Töötasin kunagi ammu Toomas Scmidtiga ühes kollektiivis mitu aastat. Mitte midagi halba ei saa tema kohta öelda, kuna suhtlesime kõik omavahel normaalselt. Aga üks asi, mis tema juures ilmnes on mul tänaseni meeles. See, et armastas vahest töökollegidest taga rääkida. Loomulikult mitte tagaräägitava juuresolekul ja see pani imestama.
Eks see ka nüüd ilmselt kätte maksis.
Täna sain lõpuks selgusele punkti, nimelt Toomas on mulk ja see ütleb kõik.

öpa
8 aastat tagasi

Ajaloo tõde :Tsaar on surnud! & Elagu tsaar!Kes on järgmine,kellele pannakse lootused , ja siis antakse kinga?

...
8 aastat tagasi

Palun lõpetage ära Schmidti isikukultuse loomine. Muud juttu pole kommentaarides kui hala sellest kui tore kangelane ta oli. Tegelik elu oli midagi muud ja tegemist pole märtriga nagu mõni endise leivaisa liitlane muljet jätta üritab.

Miks
8 aastat tagasi
Reply to  ...

ma ei või meie demokraatlikus Eesti vabariigis avaldada oma arvamust? Valisin ja usaldan Toomast tema tegude, mitte sõnade põhjal. Kui tema midagi lubas, siis ta tegi seda. Nebokati suust oleme kuulnud ulmelisi lubadusi (tasuta internet), aga teostanud ei ole see vennike midagi. Hea, kui volikogusse jõuab kolme kuu jooksul.

loll jutt
8 aastat tagasi
Reply to  Miks

lubab aga ei teinud midagi, siiani pole vallas külade silte ja korralikke teeviitasid

moraal
8 aastat tagasi

Inimesed,ärge kunagi valima minge,siis on te südametunnistus puhas.

gps
8 aastat tagasi

Kui saatus juba nii head trumbid vallavanale kätte mängis,et saab lahti ja veel kangelasena,siis ei tasugi rohkem seda vallaviletsust vedada.

tubli hunt
8 aastat tagasi

oled asjast õieti aru saanud, võim on kõige tähtsam. 15 aastat ja mida on ette näidata?

tubli hundu
8 aastat tagasi
Reply to  tubli hunt

ja hunt lambanahas, pimedad olete või? Artikli sisust pole te vist midagi aru saanud??? Kurb.