Haapsalus tuleb doonoripäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Doonoritelk Haapsalus

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid Haapsalu kultuurikeskusesse verd loovutama neljapäeval, 3. märtsil kella 11-15.

„Oleme sel aastal kolmandat korda Haapsalu kultuurikeskuses doonoripäeva korraldamas. Siinsed doonorid on selline tore ja ühtehoidev kogukond, kes igal korral on nii meie doonoripäevi kui ka doonoritelke heatujuliselt väisanud ning meie verevarusid tõhusalt täiendanud.“ sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp, toonitades: „Kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on väga oodatud head tegema!“

Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Haapsalus 15. veebruaril ning siis külastas doonoripäeva 72 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 60 doonoril, doonorite perre lisandus 15 esmadoonorit ning kogusime 27 liitrit hinnalist nestet.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments