Uus nädal toob taas külma ja lume

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2016-02-26 14.40.54 Kaart: Riigi Ilmateenistus

Kui nädalavahetusel tuleb juba kena kevadehingusega ilm, siis järgmise nädala teisipäevast saabub taas lumesajune ja ehk tuisunegi miinuskraadidega periood.

Järgnevatel päevadel püsib Põhja-Euroopa kohal kõrgetesse õhukihtidesse ulatuv madalrõhuala ja selle serva mööda kandub meile kord niiskemat, kord veidi kuivemat õhku ning vastavalt sellele on kord sajuhooge enam, kord vähem. Sajud langevad alla enamasti lume ja lörtsina.

Tänane  (26. veebruari) öö on mõne üksiku lumehooga, päeva peale suureneb lume- ja lörtsihoogude tõenäosus, pärastlõunal muutub sadu laialdasemaks. Puhub võrdlemisi tugev edela- ja lõunatuul, päeval on rannikul puhanguid 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, päeval 0..+2°C.

Laupäeval (27. veebruaril) sajab vahete-vahel lund ja lörtsi, laialdasemalt on sajuhooge öösel ja hommikul. Puhub mõõdukas läänekaare tuul, õhtul tugevneb edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, kohati võib selgemat taevast olla ja sel juhul langeb kuni -8°C-ni, päeval -2..+2°C.

Pühapäeval (28. veebruaril) õhurõhk tõuseb ja kõrgrõhkkond tugevneb ning saju võimalus on väiksem. Nõrka lund võib vaid üksikutes kohtades sadada. Öösel puhub tugev edelatuul, päeval pöördub loodesse ja nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, päeval 0..+2°C.

Esmaspäev (29. veebruar) on kõrgrõhkkonna servas enamasti sajuta ja nõrga idakaare tuulega. Vaid õhtu poole suureneb lõuna poolt madalrõhkkonna surve. Kirdetuul tugevneb ja Lõuna-Eestisse võib jõuda lumesadu. Õhutemperatuur on öösel -2..-7, kohati võib taevas pikemaajaliselt selgineda ja siis langeb -10°C-st madalamale, päeval -3..+1°C.

Teisipäeval (1. märtsil) tõenäoliselt laieneb madalrõhkkond jõulisemalt üle Balti riikide ja selle põhjapoolset serva mööda kanduvad lumepilved ka üle Eesti. Puhub tugev kirdetuul. Õhutemperatuur langeb öösel -5°C-ni, päeval tõuseb -4..+1°C-ni. Kui kõrgrõhkkond võimsamaks kujuneb ja Läänemere idarannikut katma jääb, siis on saju võimalus väiksem, taevas selgem ja öö külmem, temperatuur langeb -10°C ümbrusse ja paar kraadi madalamalegi.

Kolmapäeval (2. märtsil) eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle mõju tasapisi väheneb. Öösel sajab lund, tihedam on sadu Kagu-Eestis. Puhub tugev idakaare tuul. Õhutemperatuur on -2..-8, kohati alla -10°C. Päeval sajuhood hõrenevad. Õhutemperatuur on 0..-5°C. Neljapäev (3. märts) tuleb kõrg- ja madalrõhkkonna piirimail lume- ja lörtsihoogudega. Õhutemperatuur on öösel -2..-7, kohati langeb -10°C ümbrusse, päeval -3..+2°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments