Läänemaast võib saada üks vald

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

IMG_0079Neeme Suur. Foto: Arvo Tarmula

Lääne maavanem Neeme Suur tahab homme omavalitsusliidu koosolekul lisada liitumiskõnelustele uue mõõtme – üks maakond, üks omavalitsus koos osavaldadega.

Praegu on Läänemaa kõigil omavalitsustel peale Vormsi käsil liitumiskõnelused ühe või mitme omavalitsusega. Käib kaalumine, kas teha Põhja- ja Lõuna-Läänemaa vald, kas minna ise üle maakonna piiride Pärnu-, Rapla- ja Harjumaale või anda osa Läänemaast naabritele ära. „Liitumisettepanekuid on palju, kõik räägivad kõigiga läbi,” ütles Suur.

Selles asjas peaks tema meelest kaaluma veel üht võimalust: terve Läänemaa võiks olla üks vald. Selle kasuks räägib ka käimasoleva haldusreformi suund, kus on soovituslikud 11 000 elanikuga omavalitsused. Suurel omavalitsusel on suurem investeerimissuutlikkus, seda tõendab Lääne-Nigula valla kogemus. Liitumiskõnelustel koostati vajalike investeeringute pingerida ja selle järgi viiakse nüüd plaane ellu. Niisamuti saab ellu viia suuri töid ka tervet maakonda hõlmav omavalitsus. „Üks maakond, üks omavalitsus peaks kindlasti olema üks kaalutav variant teiste kõrval,” ütles Suur.

Suure sõnul tasuks kaaluda, millised on selle idee plussid ja miinused. Muuhulgas tuleks vaagida, kas Haapsaluga või ilma. „Kui juba, siis koos Haapsaluga,” arvas Suur. Kui Haapsalu ühineks teistega, saaks ta säilitada linna staatuse.

Suure sõnul vajavad arutamist suure omavalitsuse struktuur ja osavaldade küsimused. Kas teha igast praegusest omavalitsusest osavald või moodustada osavald mitme omavalitsuse peale kokku? Kust lähevad valla ja osavalla võimupiirid, mida tehakse üheskoos ja mida eraldi, kuidas moodustub osavalla eelarve? Need on mõned vastust vajavad küsimused. Praegu on osavalla staatuses Tallinna linnaosavalitsused, väljaspool pealinna on osavaldu kaks-kolm.

Kes analüüsib?

Suur nägi ühe võimalusena, et tervet maakonda hõlmava omavalitsuse otstarbekust kaaluvad omavalitsused käimasolevail liitumiskõnelustel. Teise võimalusena võiks seda tööd korraldada maavalitsus. Kui see mõte leiab Läänemaa omavalitsuste seas positiivset vastukaja, on võimalik küsida abi rahandusministeeriumist, et luua liitumiskonsultandi ametikoht. Nii nagu see on Saaremaal. Suur nentis, et valmis vastuseid veel ei ole, küll on aga teadmine, et terve maakonna suurune omavalitsus võib anda konkurentsieelise. „Läänemaa on kõige väiksem maakond mandril. Peame olema tublimad, targemad ja ühtehoidvamad kui teised. Saarlastest võiks siinkohal eeskuju võtta,” ütles Suur.

Kõnesoleva idee õnnestumise võti oleneb sellest, milline struktuur ja milline roll omavalitsusele jääb, milline on osavalla ja linna staatus, õigused, kohustused ja vabadused; mida tehakse üheskoos ja mida eraldi. „Selle kõige kirjeldamiseks tuleb teha päris palju tööd,” ütles Suur.

Liitumiskõnelused Läänemaal

• Haapsalu ja Ridala on otsustanud kõnelusi alustada.
• Nõva ja Padise Harjumaalt peavad kõnelusi.
• Nõva, Noarootsi, Martna ja Kullamaa said Lääne-Nigulalt ettepaneku alustada kõnelusi.
Ettepaneku on vastu võtnud Nõva ja Martna. Noarootsi ja Kullamaa ei ole veel vastanud.
• Pooleli on Lihula ja Hanila kõnelused Koonga ja Varbla vallaga Pärnumaalt.
• Lihula tegi Kullamaale ja Martnale ettepaneku alustada kõnelusi. Martna on ettepaneku vastu võtnud, Kullamaa pole otsustanud.

Allikas: Lääne Elu

Loe pikemalt tänasest Lääne Elu paberlehest!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to No
8 aastat tagasi

ega riigi poolt töökohtade loomine ei tähenda alati seda,et uus teha tuleb ehitada.Maksupoliitika, ettevõtjate toetamine- kas see ei ole riigi asi ?kui on vilets maksupoliitika,siis ei tahagi keegi siin midagi luua ja arendada.

osariik
8 aastat tagasi

mõtleme suuremalt, osariik ja vabatahtlik ühinemine onu samiga,

Reform Suure moodi
8 aastat tagasi

Nimetame maakonna vallaks, praegused vallad osavaldadeks, linna … noh linn las jääda linnaks. Maavanemast saab vallavanem, vallavanematest osavallavanemad. Vot see on tõeliselt Suur reform.

Toomas
8 aastat tagasi

Haapsalu linn, rajoon ja külanõukogud. Tere tulemast tagasi nõukaaega. Külanõukogus pole rohkem ametnike vaja, piisab ühest,kes surmad registreerib.
Elu on ikka lill küll!

töö
8 aastat tagasi

Paraku on siiski nii, et riik loob ettevõtluskeskkonna. Seda et praegu keskkond ettevõtlust igati takistab on korduvalt tõdenud nii Maksumaksjate Liit kui Tööandjate Keskliit. Väiksematest esindusorganisatsioonidest rääkimata. Probleem ongi selles, et töökohtade loomisest ainult pillutakse loosungeid kui reaalselt ei toetata protsesse, väike-ettevõtjatele kes moodustavad pea enamiku eesti ettevõtetest tekitatakse pidevalt lisakoormisi ja takistusi. Nendes ja nende likvideerimisest ei räägi tegelikult mitte ükski erakond ega poliitik. Või räägib loosungite tasemel ja midagi reaalselt ei tee. See on probleem, mis takistab maapiirkondade arengut. Sellega tuleb tegeleda esmajärjekorras. mitte liita, lahutada ja exceli tabeleid luua.

Anonüümne
8 aastat tagasi

Töökohti võiks riik luua,muidu tundub laastamistööna see valdade liitmine.Igaüks oma firmat tegema ju ei hakka.

No
8 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

äkki nimetad 5 erinevat töökohta, mida riik võiks luua?

tondile
8 aastat tagasi

Ikka erakond erakonnas kinni ja riik tervikuna käib alla.Neeme näitab praegu sobivat suunda.

Heh
8 aastat tagasi

Lõpetaks mõne varasema “projekti” ära, riigimaja näiteks 🙂 🙂 :), siis oleks kohta, kuhu Läänemaa vallavalitsus teha ja meest ennast saaks ka vähe tõsisemalt võtta.

no
8 aastat tagasi

kaua võib töö tegemist mängida ? Inimestele on vaja töökohti,kas see teema ka kedagi huvitab ?Mingite pseudoprobleemidega tegeletakse aastaid.Meil on igasugu nõunikke,kantslereid ja asekantslereid ,muuseas mitte väiksel palgal.Otsustage juba siis ära.Ja hakake reaalsete probleemidega tegelema.

No
8 aastat tagasi
Reply to  no

aga ära siis mängi töö tegemist ja vähem virise! Tee oma firma, loo uued töökohad,maksa inimestele korralikku palka ja õnn ongi meie õuel! Meil on juba 25 aastat kapitalism ning oleks aeg aru saada, et riik ja omavalitsused ei tegele töökohtadega…

Urve
8 aastat tagasi
Reply to  No

Vat siin ta nüüd on see ajuloputataud kapitalist. Vald ei pea tegelema töökohtadega. Vallal pole võimalusi aredada haridus süsteemi, politseid, piirvialvet, kaitsejõudusid ja nii edasi. Milleks kurat meil seda valda üldse tarvis on. Maksu kogumisega see vald ka ei tegele. Pange kinni see tsirkus.

No
8 aastat tagasi
Reply to  Urve

tubli! Selleks ongi vaja pisivallakesed ühendada, et oleks võimekus arendada… Ps! Haridussüsteem on üks sõna! 🙂

Ikka
8 aastat tagasi
Reply to  No

niipalju tegelevad küll, et ametnikele sooje kohtasid jagub. Kahjuks need töökohad ei loo mingit uut väärtust, ainult jagatakse maksurahasid.

Tont.
8 aastat tagasi

See ùhe valla tegemine on muidugi vàga jesuiitlik plaan- pole vaja keski vòi mòne teisega vòimu jagada ning riigihangete suur raha làheb ka refi ja sotside sponsorite taskusse. Ning investeeringud esmalt muidugi keskustesse. Aga eesmàrk pùhendab abinòu…?

Vanna Jossi mõtte kohaselt
8 aastat tagasi
Reply to  Tont.

Ühtse valla loomisest järgmine samm on üks haigla, üks koolimaja, üks tuletõrjeprigaad, üks grematoorium, üks surnuaed, üks lollus ajab teist taga ja seejärel järgneb juba faas kus pole inimest pole probleemi. Kui kuidagi annaks pedeseaduse perverssused ka veel siia vahlele toppida on asi OK