Noor kunstnik otsib näitusega identiteeti

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Täna Haapsalu linnagaleriis avatud Tauno Ostra üks esimesi isikunäitusi ”Identiteet” otsib vastuseid küsimusele miks me inimestena siin oleme ja mida siin teeme.

Kunstniku sõnul ta paremat teemat kui identiteet oma esimeseks suuremaks isikunäituseks välja valida ei osanud, sest just sellised küsimused on tal pikalt peas olnud ja märkmikkugi kirja pandud.

„Miks on inimene? Miks on maakera? Maakera on mingi kiiresti pöörlev kivitükk, kus elavad inimesed, kes sõidavad autoga. Pöörlemist me ju ei tunne. Kas ta üldse pöörleb kui me seda ei tunne? Nii need küsimused edasi lähevad,” selgitas kunstnik. Ta lisas, et küsimused tuleb järjest juurde ja ka vastuseid tuleb uusi ja uusi.

Tauno Ostra looming väljendub peamiselt vabades ekspressiivsetes joonistustes. „Kõik tööd lähevad teema alla identiteet või definitsioon inimesest — kuidas maailmast aru saada, kuidas ennast maailmas määratleda või kuidas üldse ennast määratleda?” rääkis ta.

Identiteedi-teema väljendamisega loomingus on kunstnik tegelenud läinud aasta lõpust. Sellest algusperioodist on täna avatud näitusel ka seeria ”Unenäopüüdja“.

Ostra sõnul kujutavadki tema tööd küsimusi, mitte ei anna vastuseid. „Aga küsimus või see lahenduseni viiv teekond ongi lahedam. Vastus polegi nii tähtis. Kui saaksin praegu teada miks ma ei tunne, et maa kera keerleb, siis ei muuda see ju midagi. Lihtsalt endal hakkab parem,” arutles ta.

Tauno Ostra lõpetas tänavu suvel bakalaureuse diplomiga Tallinna Ülikooli kunstiõpetuse eriala, kuid nüüd elab kunstnikuelu. „Eks see ole ka natuke hirmutav, aga läinud on järjest paremini,” ütles Ostra.

Kunstniku esimene isikunäitus “Biotsentrism” oli kaks aastat tagasi Balti Filmi- ja Meediakooli fuajees. Ise peab Ostra aga oluliseks osalemist tänavusel Tallinna V Joonistustriennaalil “Must ja valge” nii Tallinna kunstihoones, kui ka Viinistu väljapanekul.

Ostra tööd osalevad ka paari nädala pärast Inglismaal Herefordis avataval grupinäitusel “Self Help”. „Igasugused veebiajakirjad on ka huvi tundnud,” lisas ta.

Linnagalerii kuraatori Agur Kruusingu sõnul oli Ostra näituse sattumine Haapsallu juhuslik — plaanitud näitus oli just ära öeldud kui noor kunstnik kirjutas ja oli nõus kohe tulema.

Kogenud galeristina hindas Kruusing verivärske kunstniku näitust õnnestunuks. „Minu meelest on ta väga hästi hakkama saanud. Kõik vajaminev kirg ja soov on nendes töödes olemas,” ütles Kruusing. 

Fotod Merilin Kaustel-Lehemets

_dIsqvE-ET-f0g6FWSvdhYtj60HuclwujS_bhDQ_QPM 8xWz0pl_09rEF9Gge4B6l1-xT5q9qtS_YYU1J0f1Fvo H_WkxKqJInRJJyKeoZhaM30fYzQevLxKLqu7tfNoMZo l3RcmbdPVK8wlemG_L8XBt-hb8lq4ivqLl83-o4fngM Q3jS75F4sd7lFI4qfelW_A2hcn7S3JzznIfKggNOgdg QncdqqYh2pYVKpzIIUtUmN0kUr22NP0ic0NWYhYakaM RGaLfewxn5Sj14y7xD6HWCdf6RSbdspwHbm1IszDVc4 ZhcdI8FwPuyeUsahYdhjK3eJ6-VFrDE3m8ARMrI11us WCtBXxGAfoPIFV1KwzbBQJCG5o0ajPT1soqH957Uvfc vE_oaLnA_50FoUlkaY_-Fcx4HmPW0ASAPRewZXfcQso

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments