Erkki Bahovski: haiguste ravi garanteeritud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Erkki Bahovski, Diplomaatia peatoimetaja.

erkki bahovski

See kõik on juba kuskil mingil kujul olnud. Säärane mõte tabas mind, kui lugesin, kuidas mõni ema oma lapsele kloordioksiidi manustab. Äsja on samasse ritta lisandunud surmav kemikaal DNP, kirjutab kolumnist Erkki Bahovski Postimehes.

Imelisest ravist räägib igihaljas kirjanik Mark Twain. Nimelt kirjeldab ta, kuidas Tom Sawyer ja Huckleberry Finn lähevad vaidlema soolatüügaste ravimise üle. Twain kirjutab «Tom Sawyeri ja Huckleberry Finni» eessõnas 1876. aastal, et raamatus kirjeldatud ebausk oli läänes laste ja orjade seas levinud mõnikümmend aastat varem.

Medalil on ka teine külg, mis annab osaliselt ka vastuse, miks pole ebausk teaduse ja meditsiini arenedes kuhugi kadunud. Vastus seisneb meeleheites ja ebameeldivates kogemustes, mis on mõnikord inimest nüüdisaegse meditsiiniga kokku puutudes tabanud. On küllalt juhtumeid, kus patsient polegi terveks saanud. Või saate lihtsalt haiglas koristaja käest sõimata, sest olete valel ajal vales kohas. Pole siis imestada, et inimene seab sammud posija juurde. Ent massilisel ebausul ja meeleheitel tuleks vahet teha.

Ebausk tähendab ka seda, et keeldutakse uskumast ravivõimalusse tavameditsiini abil. Arsti arvamusele saab alati leida vastuarvamuse internetist. Ning lõpuks retooriline küsimus: keda te kohtate meedias tihemini, kas selgeltnägijaid, nõidu, ennustajaid või koolitatud arste?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Savu
8 aastat tagasi

See kommunist on ikka ekspert igal alal tuleb välja.Kui palju makstakse et ühe tyybi nime alt tuleb välja meeletu hulk artikkleid?