Homme avatakse Haapsalu Raekojas avatakse näitus allveearheoloogiast

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kolmapäeval avatakse Haapsalu raekojas Prantsuse instituudi näitus allveearheoloogiast.

Näitus „Inimkonna merepõhja kadunud pärandi avastamine, uurimine ja kaitsmine“ jutustab mõnest käimasolevatest rahvusvahelistest allveepärandi uurimise, analüüsimise ja säilitamise projektist ning allveearheoloogia tehnoloogia arengust.

Ookeanid, mis katavad meie planeedi suurimat osa, peidavad endas palju mõistatusi. Esialgu uuriti vaid maapõue ja veealune maailm oli jäänud mõistatuseks. Unistused mere- või ookeanipõhja vajunud hukkunud laevadelt aarete leidmisest teostusid 20. sajandi keskel, mil veepõhjast avastatud aarded ja leiud kujunesid inimkonnale isemoodi ajamasinaks.

Pöörde tõi uus teadusharu ehk allveearheoloogia. 1943. aastal leiutasid Jacques-Yves Cousteau ja Emile Gagnan sukeldumisaparaadi. Leonardo da Vinci Homo aquaticus osutus reaalsuseks ning ookeanid olid uurimiseks kättesaadavad.

Näitus avatakse kolmapäeval 14. oktoobril kl 15 ja jääb avatuks 22. novembrini.

21. novembril saab aga Iloni Imedemaa saalis kuulata loengut ja näha demonstratsiooni „Robootika kasutamine allveearheoloogias“.

Maarja Kõuts

SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumid kommunikatsioonijuht

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments