Õunu on tänavu palju. Enriika Liiv.
Tänavu on Läänemaal õunasaak päris uhke, kuid jaheda ja niiske suve tõttu on õunu palju ussitanud.
Saab teha õunakooki ja -mahla, seda teab vist igaüks. Kui neist aga isu täis ja õunu on ikka omajagu, võib keeta vürtsist õunamoosi ehk tšatnit, mida on mõnus külmadel sügis- ja talveõhtutel juustu kõrvale pakkuda. Tšatni sobib ka liha kõrvale ja miks mitte ka saiale määrida.
Paar 0,5 l purki vürtsist õunamoosi ehk tšatnit saad teha nii: 1 kg hapukaid õunu, 1 keskmine sibul, 2 kaneelipulka, 2 sl värsket riivitud ingverit, 1 tl karrit või 3 pisikest kuivatatud tšillikauna, 5 dl suhkrut, 1 dl palsamiäädikat, 2 dl rosinaid, 0,5 tl soola.
Koori õunad, puhasta seemnetest ja tükelda kuubikuteks. Haki sibul peeneks ning sega koos sellega potti kaneelipulgad, riivitud ingver, karri või tšillikaunad, suhkur, palsamiäädikas, rosinad ja sool. Keeda tasasel tulel kõik pehmeks ja sule purki.
Mida veel? Üleliigsed õunad võib tõsta kastiga maja ette, kust mööduja neid endale tasuta võtta võib. Küll aga võib õunu pakkuda ka toidupangale.
tänud neile,kes viitsivad õunu ka teistele pakkuda.
No spetsialist teeb ka päris hea käraka! Korralikud torud peavad ka muidugi olema!