Neeme Suur: esimese hooga valiksin pigem maavanema koha

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri

Neeme Suurei tekkis eile võimalus naasta kaitseministriks siirduva Hannes Hanso asemel riigikokku. URMAS LAURI, ARHIIV

Eile õhtul pärast sotsiaaldemokraatliku erakonna juhatuse otsust vahetada välja kolm erakonna ministrit tekkis Lääne maavanema kandidaadil Neeme Suurel võimalus minna Hannes Hanso asemel riigikokku.

„Kiired arengud on olnud, mõtlen selle üle, aga esimese hooga jääksin pigem maakonda,” ütles Neeme Suur täna pärastlõunal Kaitseliidu Risti malevkonna suvelõpu koosviibimisele tõtates. „Maavanema amet meeldiks mulle tõenäoliselt rohkem ja maakonnas on palju teha.”

Kui Neeme Suur ei lähe riigikokku, saab tema asemel parlamenti hiidlane Kalev Kotkas.

Suur lisas, et kindlat otsust ei ole ta veel langetanud,samuti ei ole ta erakonnaga võimalikke samme arutanud.

Et Neeme Suur ei ole erakonna juhatuse liige, kuulis ta muudatustest valitsuse koosseisus eile õhtul pärast juhatust.

„Pole põhjust rahulolematu olla,” vastas Suur küsimusele, kuidas ta on erakonna juhatuse otsusega rahul. Suure sõnul peaks erakonna juht olema valitsuse liige. Jevgeni Ossinovski kevadine püüd nihutada poliitika tegemise raskus riigikogu poole kandnuks vilja juhul kui ka kõik teised valitsuserakonna juhid oleksid riigikogus fraktsiooniesimehed. Siis saaksid nad nõu pidada ja poliitilist elu korraldada.

"Kui kaks erakonna esimeest on valitsuses ja üks riigikogus, ei tule see hästi välja,” ütles Suur.

Eile õhtul otsustas sotside juhatus, et Ossinovskist saab Rannar Vassiljevi asemel tervise- ja tööminister. Kaitseministriks suunduva Hannes Hanso kohta ütles Suur, et tal on kaitseministrina töötamiseks pädevus olemas, ta on sel alal ekspert ja pealegi kaitseministeeriumis töötanud. Palo asemel ettevõtlusministriks saavat Liisa Oviiri Suur ei tunne.

Küsimusele, kui suur üksmeel valitseb praegu erakonna ladvikus, vastas Suur, et esimehe vahetus ei ole kosmeetiline samm ja nüüd, pärast suvist vaikelu, tulevad muudatused ja tehakse ümberhäälestusi.

„Natuke loksub ja läheb paika,” ütles Suur. „Nii nagu Ossinovski on öelnud, me ei jookse lühikest maad, me jookseme pikka maad.”

Sven Mikseri siirdumisega riigikokku kaotab seal koha režissöör ja muusik Hardi Volmer. Urve Palo naasmisel riigikokku kaotab koha Marianne Mikko, kel on siiski võimalus riigikokku jääda. Nimelt on Ossinovski asendusliige riigikogus, Kohtla vallavanem Etti Kagarov, öelnud, et ei soovi riigikokku minna. Järgmine asendusliige ongi Ossinovskil Mikko.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valge Daam
8 aastat tagasi

Maavanema “amet” garanteerib 5 aastat kindlat sissetulekut!
Riigikogus võib võim vahetuda!

töö+mees
8 aastat tagasi

On veel kolmas võimalus – mine tööle!

Võimalus
8 aastat tagasi

Võimalik, et tulenevalt Suure võimalusest saada riigikokku on olukord niipalju muutunud, et IRL ja sotsid vahetavad kohad ära ning sotsidele saab võimalus täita Võru maavanem koht (kuna sinna on sotsidest pürgijate ring palju laiem) ning Lääne maavanemaks saab keegi Irl-ist.

küsimus
8 aastat tagasi

aga miks siis ei vali? Riigikogus ilmselt töökoormus väiksem.

vastus
8 aastat tagasi
Reply to  küsimus

Laus vastupidi, maavanem ei pea üldse midagi tegema ega ka vastuta millegi eest.

to ???
8 aastat tagasi

Mida ei pakutud? Kehtivast seadusest tulenevalt peaks Suur nüüd riigikokku minema, muidugi kui soovi avaldab. Kes veel mida pakub?

???
8 aastat tagasi

tekkis võimalus? Ilmselt siiski ei pakutud.