Lääne-Nigula volikogu hoiab üleval liitumise teemat

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Lääne-Nigula arengukava 025 Andres Liiv

Lääne-Nigula volikogu ajutist omavalitsusreformi komisjoni juhib Andres Liiv. ARVO TARMULA

Lääne-Nigula vallavolikogu moodustas läinud nädalal ajutise komisjoni, mis hakkab tegelema omavalitsusreformi küsimustega.

Volikogu 5liikmeline komisjon valiti põhimõttel, et valla igast piirkonnast oleks esindaja. Komisjoni esimees on Andres Liiv, kes esindab Risti ja Piirsalu kanti. Volikogu juht Andres Kampmann esindab Linnamäed, Risto Roomet Paliveret ja Andrus Post Taeblat. Komisjoni kuulub ka vallavanem Mikk Lõhmus.

Komisjonil on volitus pidada läbirääkimisi Ridala, Martna, Noarootsi, Kullamaa ja Nõva vallaga, et selgitada välja ühishuvid ja ühiselt osutatavate avalike teenuste vajadus. Kui jõutakse ühistele seisukohtadele, siis võib komisjon alustada ka läbirääkimisi.

„Lääne-Nigula vald on oma arengukavas deklareerinud, et oleme kohaliku omavalitsuse koostöö ja omavalitsusreformi teemadel aktiivne osapool,” põhjendab eelnõu seletuskiri komisjoni loomise vajadust.

Ettepanek tuli volikogu arendus-majanduskomisjonist, eelnõu kandis volikogus ette komisjoni esimees Neeme Suur, selgitas Andres Liiv.

„See ei ole liitumise komisjon,” toonitas Liiv. „Komisjoni loomine ei tähenda, et kohe algavad liitumiskõnelused.”

Esimese tööna tahab komisjon üle vaadata need lubadused, mis anti Lääne-Nigula valla loomisel: kui palju on ellu viidud ja ega midagi ole kahe silma vahele jäänud. Teiseks tahab komisjon läbi töötada eelmise liitumise kogemused.

Komisjoni üks ülesanne on silma peal hoida ka regionaalhalduse ministri Arto Aasa haldusreformikomisjoni tegevusel. Selle komisjoni liikmed on ka Mikk Lõhmus ja Neeme Suur.

Praegu pole kindel, millised liitumiskriteeriumid lõpuks esitatakse. On räägitud, et omavalitsuses peaks olema kas 4000 või 5000 elanikku. Lääne-Nigula jääb oma 4200 elanikuga piiripealseks.

„Tahame seirata, mis toimub ühiskonnas ja mida meie eelmisest kogemusest kaasa võtta,” selgitas Liiv. „Kas kõik on läinud nii, nagu toona sooviti.”

Komisjonil on aruandekohustus volikogu ees ja voli tegutseda Lääne-Nigula vallavolikogu 1. koosseisu volituste lõpuni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jube
8 aastat tagasi

….mõelda et tehakse jälle kolhoosi. Kas sellest Lääne-Nigula vallast pole veel õppetundi? Kõik on läinud halvemaks.Valla tegelastel ainult palk tõusis. Seda kõike korraldab Tallinna poolt saadetud politruk Lõhmus. Ja tema toetajad viivad seda ellu! Liiv ja kompanii. Edu inimestelt kodutunde äravõtmises.

...
8 aastat tagasi

EI OSKA KOHE MISKIT KOSTA.HAAPSALU LINN JA RIDALA NING MÕNED VALLAD VEEL ALUSTASID SAMUTI MINGIT ARUTLEMISEJUTTU JA SINNA SEE JÄI.OODATA KÄSKU VÕI TEHA VABATAHTLIKULT…….