Edward Lucas: põgenikud – on aeg suuremeelsuseks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Edward Lucas.

Edward-Lucas-looks-right

Migratsioon on tundlik teema kommunismi tõttu kannatanud paikades. Sealne arutelu erineb riikidest nagu Suurbritannia ja Prantsusmaa, mis on olnud aastakümneid oma endistest kolooniatest pärit inimeste sihtkohaks. Nõukogude Liidu endised kolooniad on kogenud sunniviisilist emigratsiooni (läbi küüditamiste ja eksiili põgenemise). Balti riigid on kannatanud ka sundimmigratsiooni tõttu.

Nüüd palutakse neil riikidel Euroopa solidaarsuse nimel vastu võtta väike arv põgenikke Aafrikast ja Lähis-Idast. Tulemus on jahmatav. Eesti endine välisminister ütles (häbiväärselt), et kaalul on "valge rassi tulevik". Läti rahvuslased võrdsustavad migrantide saabumist Euroopa lõunapiiridelt Nõukogude-aegsete "ebaseaduslike sisserändajatega", pidades silmas Läti mittekodanikest või Vene kodanikest elanikke.

Selline reaktsioon on taunitav ja mängib kaardid kätte Putinile. Esmalt, kõik endised kommunistlikud riigid seisavad silmitsi rahvaarvu vähenemisega. Nende ühiskondadele terendab risk vananeda enne rikastumist. Migrandid on töökad, loovad rikkust ja töökohti, maksavad makse ja elavdavad majandust.

Mõistagi kaasnevad migrantidega lühiajalised kulud. Keelelistel ja kultuurilistel põhjustel on kergem lõimida ukrainlasi ja valgevenelasi kui näiteks süürlasi. Uute tulijate vastuvõtt ühiskonda nõuab tööd. Avalikke teenuseid (tervishoid, haridus ja elamuehitus) tuleb kohandada selleks vastavalt. Samuti vastab tõele, et kommunistide ja natside tagakiusamine muutis regiooni varasemast palju vähem mitmerahvuseliseks ja multikultuurseks. Kahtlemata ei ole see pärand, mida vabad riigid tahaksid praegu kalliks pidada?

Keeldumine migrantide vastuvõtmises osalemisest oleks ülekohtuselt vale. Lühiajaline koorem, mida endistel ikestatud riikidel palutakse kanda, on pisike sellega võrreldes, mida teevad teised Euroopa riigid. Samuti on see võrreldamatult väiksem nendest sadadest tuhandetest põgenikest, millega Liibanoni ja Jordaania sugused väikeriigid peavad hakkama saama.

Isegi kui need kohanemiskulud oleksid kõrged, mida nad ei ole, tuleks neid puhtpraktilistel põhjustel nurisemata kanda. NATO ja Euroopa Liidu liitlased on panustanud uute liikmesriikide julgeolekusse. Nad on saatnud oma sõdureid nende õppustele, panustanud õhuturbemissiooni, toetanud Venemaa-vastaseid sanktsioone selle sõja eest Ukrainas ning eraldanud raha struktuurifondidele, mis on kaasajastanud avalikke teenuseid ja taristut. Nüüd paluvad nad abi.

Itaalia-suguste riikide tahtmist võtta Balti riikide, Poola ja teiste taotlusi tõsiselt ei suurenda asjaolu, kui nende riikide avalik arvamus mässab üle-Euroopalisest probleemist kõigest tükikese enda kanda võtmise pärast. Maailm, kus domineerib isekus, oleks väikestele, nõrkadele ja vaestele riikidele halb. Seda eriti kui nad elavad halvas naabruses.

Ajalooline aspekt. Eestlased, lätlased, leedulased, poolakad, tšehhid, slovakid, ungarlased ja teised teavad, mida kujutab endast surmaga riskimine põgenemisel veel hullema saatuse eest. Nüüd on samas olukorras teised – põgenemas Eritreas, Süürias ja teistes riikides esineva barbaarsuse eest, mis tekitaks kohkumust isegi Stalini käsilastes.

Suurbritannia, Rootsi ja teiste riikide otsus anda pärast 1945. aastat kommunismi eest põgenenuid Stalinile välja, mõistes nad sellega surma, on neis riikides püsiva häbi allikas. Loodan, et tulevased põlved ei vaata samalaadse õudusega väiklasele, isekale ja ennasthävitavale hoiakule rahvaste poolt, kes peaksid mõistma olukorda paremini kui keegi teine.

***

Edward Lucas on rahvusvaheliselt edukate raamatute "Uus külm sõda" ja "Pettus" autor. Ta on ajakirjanik ning Washingtonis ja Varssavis tegutseva mõttekoja Center for European Policy Analysis (CEPA) asepresident.

Lucase kolumn ilmub BNS-is igal nädalal, Lääne Elu vahendab selle vastavalt lepingule BNSga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kai
8 aastat tagasi

just fbs jagati pilte, millised on need kohad, kus pagulased elavad või ööbivad. kaltud tänavatel, pooleliolev söök kõnniteedel, pakendid ja sodi maas, kusehais.
pagulased ei hoolis, et prügikast sealsamas. iselinans ränanuna võin öelda, et kui berliini kesklinn on puhas, siis rätipeade aladelt on sakslased ära kolinud ja see on läbula. gräfiti seintel, paberid tuules,toit vedeleb maas, sellest ei hoolita ega austata. kunagised ettevõttete aknad tänava ääres on tolmunud. pruunid silmad jälgivad sind, valget naisturisti, nagu lihatükki

Mõistlik
8 aastat tagasi

artikkel ja lollid trollid kommimas

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Mõistlik

Ära siis kommi… :)))

qw
8 aastat tagasi

Putini eest kaitseb meid NATO, mitte EL

Värske ja
8 aastat tagasi

….ilus näide sotside võimu all ägavast Rootsist: kaks Eritreast pärit neegrit (pagulast)pussitasid ühes kaubamajas surnuks kaks Rootsi kodanikku,ema ja tytre. Erinevus rikastab…

Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Suur osa meie inimesi onngi juba pestud ajudega ,kui me ei tee nii või naa siis kohe on Putin platsis.Lucas on ööbik paljude seas !Miks Odüssus laskis laevameeste kõrvad kinni toppida?Siit moraal katsuge oma peaga mõelda,võtke vaevaks kahelda kiidulauludes ja manitsusvärssides.
Eestlasel on alati olnud abiks ellujäämisel oma talupojamõistus!
Juba praegu käiva diskussiooni järgi võib aimata-me ei võta siia mitte pagulasi vaid inimesi kes hakkavad dikteerima meile kuidas meie peame käituma nendega,sest Allahi seadused on ülimuslikud.

Eelmisega nõus
8 aastat tagasi

Aita kurssi hoida muidu need luukased lasevad sulle endale varsti krae vahele ja kleebivad seda evangeeliumi kõik kohad täis. Mis kõige hullem nad kasvatavad ülesse sinu lapsed ja õpetavad neile sinu tapmise selgeks seda nii kultuuilises, majanduslikus kui vaimses mõistes. Sellel uuel põlvkonnal seda talupojamõistust enam ei ole selles ongi probleem selle asemel on nüüd GOOGLE. Juba dikteeritakse juba praegu sinu eest otsuseid nii et laksub. Juudapoegade turumajandus on juba praegu meil islami asemel ja seda kõike olukorras kus mitte mingisugust vaba turumajanduste ei eksisteeri. Nii et Islami vastuvõtmine on selle kõrval ikka väga leebe variant.

brüsseli ööbikule
8 aastat tagasi

Ei noh kui juudapoeg hakkab nüüd suuremeelsusest rääkima siis peaksid indiaanlased ka vabamüürlastelt vabandust paluma et nad kohe vaba tahtlikult enda maad nendele üle ei andnud. Moslamid peavad andeks paluma aga selle eest nad pole ise vabatahtlikult piiblikorda pöördunud. Mis on tinginud nende maal ebademokraatliku olukorra vägisi viimise vajaduse ja neid tuleb selles aidata. (devil) Selle brüsseli ööbiku laul täidab ainult ajupesu eesmärki. Iga endast lugupidav ajaleht kui ta juts juudapoegade häälekandja pole peaks selliseid provakatsioone vältima.

kodanik
8 aastat tagasi

hmm… sellise kaliibriga mees nagu Lucas võiks erinevate teemade argumenteerimisel siiski tervikpilti vaadata. Erinevad strateegilisi otsuseid ei saa põhjendada ainult majandusargumentidega. Ehk- näe, meil vähe tööjõudu, eriti veel sellist kes odavat ja rasket tööd võiks miinimumpalga eest teha- vat kui tore, paneme siis immigrandid rügama. See on eht röövkapitalistlik suhtumine. Mis tähendab, riik saab enne vanaks kui rikkaks??? Elu mõte on siis rikkaks saamine? Vaatame maailmas ringi- selle põhimõtte järgi elamine on tõuganud nii lääne kui idamaailma globaalsesse keskkonna- ja sotsiaalsesse kriisi. Keerukate probleemide juurpõhjusena tuuakse ühena paljude hulgas välja just sedasama- ühekülgset vaadet probleemide lahendustele. Ainult majandusliku kasu taga-ajamine… Loe rohkem »

Jah
8 aastat tagasi

Ilmselt raha eest tellitud artikkel nagu kogu see inimkaubandus. Ei ole vaja rõhutada eestlaste, lätlaste, tšehhide jne oma kodumaa kunagisele sunnitud mahajätmisele. Nad kõik hakkasid võõrsil kohe tööle kulutamata märkimisväärselt selle riigi ressursse. Vastupidi, paljud jäidki sinna ning neist said teadlased, kunstnikud, looduse kaitsjad jne jne. Neist kuuleme, näeme tänapäeval palju. Ei ole vaja demagoogiaga koputada eestlaste südametunnistusele. See on meil täitsa olemas. Lihtsalt kõike väike rahvas väikesel maal ei jõua. Piisab nendest suurtest rahadest, mis oleme suurtele riikidele ABIKS andnud.

Ulvi
8 aastat tagasi

Mis jutt see on. Miks ei räägita sellest põhilisest, miks ei taheta siia moslemeid. Aga sellepärast, et moslemidpagulased on ainult mehed ja nad tapavad ja vägistavad. Just see ongi põhjus, miks ei taheta neegreid siia.Neegrid on moslemiusku ja nad ei hooli teistest inimestest. Miks ei põgene paatidega naised ja lapsed, miks mehed need tugevad ja julged põgenevad.Sellepärast et siin käib varjatud riikide vallutamine, kui ükskord aeg täis on, hakkavad ründama. Ja seda meie eestlased ei taha. See on põhjus,

Soome näiteks
8 aastat tagasi

on väga salliv.
3 tumedanahalist otsustasid ühel õhtul vägistada valge naise. Ühes Helsingi raudteejaamas asi ette võetigi. Naisel õnnestus siiski poole tegevuse pealt põgenema saada.
Kohus nägi kahte kergendavat asjaolu. Esiteks grupivägistamist ei viidud lõpule. Teiseks…kuna meestel oli sarnase teo/ siis vägistamiskatse/ eest tingimisi karistus ja mingi aegki sellest kantud, siis soome kohus võttis uuest karistusest eelmise karistuse kantud osa vähemaks. Said vist uuesti tingimisi.
Tere tulemast suuremeelsesse maailma, komraad Lucas!