Läänemaa haigla sai mammograafia kabineti

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_7081

Mammograaf. Foto: Arvo Tarmula

Kui varem sai Haapsalus mammograafilisi uuringuid teha vaid rändbussis, siis juulist on Läänemaa haiglas avatud mammograafia kabinet.

„Nüüd, kui mammograaf on kohapeal olemas, ei pea me meie poole pöörduvaid probleemiga naisi saatma Tallinnasse uuringutele, vaid neid saab läbi viia siinsamas Haapsalus,” ütles Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg.

Lisaks arsti saatekirjaga naistele on mammograafia kabinetti sõeluuringutele oodatud  ka teised 50-65 aasta vanused naised.

Tänu kabineti olemasolule ei koondu sõeluuringud Tennisbergi sõnul enam ka ühele kindlale ajavahemikule, vaid kutse saanud naised võivad uuringule tulla endale sobival ajal aasta läbi. Tänavu oodatakse mammograafilisele uuringule naisi, kes on sündinud 1953., 1954., 1955., 1957., 1959., 1961., 1963. ja 1965. aastal.

„Sõeluuringuga seoses on uut mammograafia kabinetti siiani külastatud vähe, sest alles kevadel käis Haapsalus buss ja enamik naisi kasutas võimalust juba tookord,“ ütles Tennisberg.

Läänemaa haigla sai mammograafia kabineti tänu Põhja-Eesti Regionaalhaiglaga ühinemisele.  Põhja-Eesti regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja Maret Talk sõnas, et PERH-i soov on pakkuda Läänemaa rinnaprobleemidega naistele kiiremat juurdepääsu uuringutele. Kui uuringuid viivad läbi Läänemaa haigla radioloogiatehnikud, siis diagnoosi panemine toimub telemeditsiini abil Põhja-Eesti regionaalhaiglas.

„Need naised, kellel avastatakse uuringute käigus ravi vajav haigusseisund, suunatakse edasi regionaalhaigla mammokirurgide ja onkoloogide juurde,” ütles Talk.

Kõik peale sõeluuringule määratud sünniaastatega naiste vajavad mammograafilistele uuringutele minekuks arsti saatekirja.

„Rinnakaebustega või pärilikku riskigruppi kuuluvad naised saavad uuringutele tulla perearsti, naistearsti või muu eriarsti saatekirjaga. Kontrolli jaoks võiks arstilt saatekirja võtta ka vanemad naised, kes Eesti sõeluuringu sihtgrupist välja on jäänud, sest risk haigestuda jääb kõrgeks ka hiljem,” ütles Talk.

Maret Talki andmeil kattis mammograafia kabineti ümberehitamisega seotud kulud Läänemaa haigla, kuid mammograafi paigaldamisega tegeles regionaalhaigla. Seade maksis umbes 110 000 eurot.

„Lisaks toetas PERH-i radioloogiakeskus Läänemaa haigla radioloogia osakonda ka PERH-is varem kasutusel olnud mobiilse röntgenseadmega. Samuti korraldasime täiendkoolituse Läänemaa radioloogiatehnikutele,” sõnas Talk.

Uus diagnostikavõimalus Läänemaa haiglas on avatud ka Saare- ja Hiiumaa rinnakaebustega naistele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments