Järvamaa mahefarmis diagnoositi sigade Aafrika katk

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Martna seakasvatus (4) (1300x867)Foto: Eduard Laur

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) tuvastas Järvamaal asuvas seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja, mistõttu taudipunktis kehtestatakse karantiin, farmi sead hukatakse ja seejärel hoone desinfitseeritakse.

Veterinaar- ja toiduamet võttis proovid Järvamaal Roosna-Alliku vallas Valasti külas asuvast seafarmist 28. juulil, täna saabus diagnoosile ametlik kinnitus. Kokku oli farmis 385 mahepidamisel siga, kellest esimesed on sigade Aafrika katku tõttu praeguseks surnud, ülejäänud hukatakse.

„Tuletame veel kord kõigile seakasvatajatele meelde, et on kohustuslik täita kõiki kehtivaid bioohutuse nõudeid, kuid iga seakasvataja peaks oma farmi vaatama üle kriitilise pilguga, mida täiendavat on veel võimalik teha, et takistada loomade nakatumist seakatku,“ ütles VTA peadirektor Ago Pärtel.  „Vajadusel saab nõu küsida volitatud veterinaararstidelt ja veterinaar- ja toiduameti ametnikelt.“

Taudipunktis kehtestatakse karantiin, kõik sead hukatakse ja hävitatakse vastavalt sigade Aafrika katku tõrje tegevusjuhendile. Pärast farmi loomadest tühjendamist viiakse läbi hoone puhastamine ja desinfitseerimine. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult veterinaar- ja toiduameti poolt volitatud isikud.

Kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid, siis hüvitatakse vastavalt seadusele taudikoldes hukatud ja loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus. Taudipunktide ümber kehtestatakse 3 km ulatuses ohustatud ja 7 km ulatuses järelevalvetsoon. Kõik tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollib VTA üle ja võtab proovid sigade Aafrika katkule. Valasti küla farmi läheduses asub kaks väikest seakasvatust.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ja ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooks, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).

Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karla
8 aastat tagasi

jumal tänatud…kuul on loll…tääk see tapab iga toll…

Karla
8 aastat tagasi

antrax nakkab ka inimesele…

Maali
8 aastat tagasi

Tere Karla sa oled spetsialist – kas mõni katk on selline ka mis poliitiku jala pealt kohe maha niidaks. Eega ennem sellest aafrika katkust midagi etada ju ei olnud kui sotsid selle pedeseaduse välja lasid.

Karla
8 aastat tagasi

veiste katk ka ju olemas…Siberi katk ehk ANTRAX…
olen Veterinaariat õppinud…lõpuks sööme kõik mulda ja kive…

Külamees
8 aastat tagasi

Egas nüid enam pidama saa.Mahelihaveis järgmiseks rahvuslihaks.Kõige naturaalsemalt peetavad lihaloomad ka ja eestimaal tohutult kasutult seisvaid või euroheinaks niidetavaid rohumaid ja võsastikke kus neid pidada annab.Jätkuks oma rahvale ja ka ekspordiks-see üks väheseid põllumajandustooteid millele maailmaturul maksejõulist nõudlust jagub.