Ekseko lähedusse jõudnud katk ähvardab sadu töökohti

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Martna seakasvatus (13) (1300x867)

Seakasvatus. URMAS LAURI

Eile sai veterinaar- ja toiduamet laborist vereproovi vastuse, mille kohaselt on seakatk tunginud kolmandasse Viljandimaa lauta. See kuulub ühele väikepidajale ja asub Viljandi vallas veidi läänepool Rakvere Farmide Ekseko hiigelkompleksist, mis toodab 40 protsenti Eesti sealihast, kirjutas Sakala.

Kui taud kinnitust leiab, peaks see tähendama Ekseko karantiinitsooni jäämist. Eksekos toodetakse aastas 280 000 põrsast, kellest umbes 35 protsenti nuumatakse Viljandi- ja Valgamaal, kus eelmisel nädalal tuvastati kodusigadel Aafrika katk. Rakvaere Farmide juht Teet Soorm ütles Sakalale, et kui Eksekole kehtestatakse sigade väljaveopiirang läheb umbes 6000 emist ja 20 000 põrsast tapamajja, samuti suletakse Viljandi- ja Valgmaa farmid, kus põrsaid nuumati ja tööta jääb üle 200 inimese. 

Soorm leiab, et kuna Ekseko on täitnud kõik seaktku ennetusmeetmed, siis ei peaks riik kehtestama suurfarmile sigade väljaveo piirangut ja sealiha erimärgistamise kohustust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments