0

Haapsalu olümpiapoksil on elu sees

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Poksilaager Tuksis

Poksilaagri üks treenereid oli  Ülo Telgma (pildil). ERAKOGU

Juuli esimesel nädalal oli Ülo ja Taivo Telgmaa juhendamisel poksi olümpiastiili treeningkogunemine Tuksi spordibaasis.

Endise ABC, nüüd MTÜ poksiklubi Hapsal ja MTÜ ACH Trainingsi eestvedamisel peetud Tuksi laagris osales 15 nooremat ja vanemat huvilist Haapsalust, Tallinnast, Hiiumaalt ja Soomest.

Treeningkogunemisel jätsid vähesele kogemusele vaatamata hea ja kiiresti edeneva mulje nooruke Maria Allkivi, vennad Uspenskid ja Morgan Madiberg kohalikust klubist. Sisukas ja südikas oli juba võistluskogemustega noor Jaagup Jesmin Hiiumaalt.

Külalised Soome poksiklubist Ringsidegym kõnelesid, kuidas sealsetes klubides keskendutakse profisportlaste treenimisele, algajad peavad ise õppima ja hakkama saama. Sellepärast on suur asi saada kogenud treenerite käe all tõhusat koolitust. 

Laagris käinutega koos tõdeti, et tehnika õpetamine ja treeneri kohalolek on selle nõudliku ala omandamisel väga vajalik.

Küllap on löömameeste ja venelaste alaks peetud üks vanimaid olümpiaalasid olnud kinnisarusaamade tekkimisele vastuvõtlik  just seetõttu, et tehnilist ja mitmekülgset stiili ei näe just üleliia tihti võistlustel. Ka profipoksi rahakesksus on aidanud kaasa poksi maine kahjustamisele. 

Olümpiapoksi puhul on tegemist ligi 80 tehnilise elemendiga alaga (artistlikkust mitte arvestades) ja seda on raske mõista tehnikat õppimata.

"Kuni poksi mitmekülgsust ei õpetata, selle iseloomulikke seaduspärasusi ei arvestata ja noortega ei tegelda rohujuure tasandil, ei ole laiemalt kõneldes loota ei ala maine ega ka sportlike saavutuste paranemist, seda ka üleriigilisel tasemel," nentis Ülo Telgmaa. 

2007. aastal ruumi puudusel katkenud poksitreeningud on mullu sügisest Nikolai koolis taas hoogu sisse saamas. 

Kuigi ruumiprobleem ei ole lahenenud, ei ole džentelmenide ala austajail põhjust Haapsalus kindaid lõplikult varna riputada. Noorte individuaalsusega arvestamine ja võimalikult erinevate sportimisvõimaluste pakkumine väärib kodanikualgatuse vormis edasitegutsemist. 

Septembris jätkuvadki Nikolai kooli võimlas treeningud esmaspäeviti, kolmapäeviti ja neljapäeviti kl 17.30. Rõhuasetus on mitmekülgselt arendavatel üld- ja olümpiapoksi treeningutel. Loodame ka linnavalitsuse toele uuel kooliaastal. Ehk jääb põhikooli võimlagi püsti ja seal 1990ndate alguses alustanud poksiklubi jõuab koju tagasi.

Ranno Roosi,

poksihuviline

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz