Kukerannas tantsiti vanu seltskonnatantse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Läänemaa 4. vanade seltskonnatantsude päev peeti tänavu Hanila vallas Kuke talus. Seltskonnatantsude päeva korraldas Hanila laulu ja mängu selts. Kokku tantsisid suvisel pühapäeval Kukerannas sada tantsijat üheksast Läänemaa tantsurühmast.

Kohal olid Hanila, Lihula, Rõude, Risti, Ridala ja Haapsalu tantsurühmad. Peale selle osales tantsukollektiiv Svirbe Leedust. Kaunase tantsutrupi eestvedaja Laimute oli rahul ja kiitis korraldajaid: „Võõrustamine oli suurepärane, inimesed soojad, nende lahkus piiritu. Ilm oli ilus, sõpru palju. Tuleme kindlasti tagasi.”

Festivali peakorraldaja Eha Raja Hanila laulu ja mängu seltsist jäi samuti rahule. Suure töö teinuna pühkis ta  festivali lõpus rõõmu- ja kurbusepisaraid, kui kõik pealtvaatajad ja tantsurühmad lehvitades ja laulu saatel leedukad koduteele saatsid.

Tantsiti saja-aastaseid tantse

Festivalil osalesid eakate tantsurühmad ja tantsiti tantse, mida seltskonnas tantsiti 19.-20. sajandi vahetusel ja varemgi.

Eha Raja: „Tantsivad inimesed, kes on oma vanematelt neid tantse õppinud.”

Ka Raja ise õppis vanu tantse oma emalt ja on selle üle väga uhke.

Neljandat aastat peetav tantsupäev läheb järjest menukamaks. Vanu tantse tantsivas järjest enam ka noored.

Eha Raja: „Ega need tantsud ole kuhugi kadunud. Linnades on tantsukoolid, kus ka selliseid tantse õpetatakse.”

Suures plaanis on see meie kultuuri ja folkloori hoidmine. Just seda pidas silmas ka Eha Raja: „Üks asi on, et rahvuskultuur säiliks ja kanduks edasi.”

Raja lisas, et sellistel üritustel on suur mõju kogukonna tugevdamisele. Hanila korraldajad teevad tööd südame ja soojusega. Raja ise ütles, et viib selliseid üritusi läbi nii kaua, kui jaksab.

Pealtvaatajaid oli palju. Kõigile meeldis, kiideti tantsijaid ja korraldust.

Fotod: Eliise Tiidussalu

IMG_0480-vi IMG_0488-vi IMG_0486-vi IMG_0485-vi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juku
8 aastat tagasi

Enne tantsupidu oleks maja peremees kõigepealt uue katuse panema või vana ära remontima.
Pidu katku ajal!

vaidleja
8 aastat tagasi

See talu on Kõrtsi ja küla on Kuke. Kuke talu pole kunagi olnudki.