Arno Peksar: Kui pagulasel pole tööd, pole ka muud

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Arno PeksarArno Peksar. ARVO TARMULA

Kas ja kui palju peaks Eesti vastu võtma pagulasi?

Hanila vallavanem Arno Peksar:

Eks pagulasi või paigutada üle Eesti igale poole, aga mida nad seal peale hakkavad. Näiteks Hanilasse – ostame korteri, paigutame ära ja… mis edasi?

Meil pole kohalikelgi tööd, inimesed lahkuvad. Kui tehniliselt jagada pagulased üle Eesti laiali, siis lahkuvad samamoodi ka nemad. Ses suhtes pole kohalikel ja pagulastel vahet. Kui pole tööd, pole ka muud.

Ääremaadele saadetavad pagulased on potentsiaalsed töötud. Kuus kuud ei tohi tööd teha, edasi pole midagi teha. Hanila vallas on stabiilselt 50–60 töötut. Praegu ei tea ma aga ühtegi vaba töökohta.

Kui on vaba elamispind, siis peaks seda enne remontima, sest vaba on ta sellepärast, et ta on kehvas seisus, temaga pole olnud midagi peale hakata või on teda hoitud spetsialisti jaoks. See raha tuleks omavalitsusel kuskilt leida, aga miks kulutada, kui tööd ei ole nagunii?

Võimalik oleks ehk paigutada pagulasi keskustesse, kus on tööjõuvajadus, aga hea töökoht eeldab ka head keeleoskust, mida pagulastel vähemasti esialgu ei ole.

Kohaliku omavalitsuse eelarve on nagu tühjaks pigistatud sidrun. Riik ei saa panna kohalikule omavalitsusele kohustust pagulasi oma kulu ja kirjadega vastu võtta. Kui riik paneb kohustuse, siis peab ta ka maksma. On kuulda olnud, et kohalikud omavalitsused võiksid vabatahtlikult pagulasi vastu võtta. Tõenäoliselt tähendaks see ka omavalitsuse osalust. Hinnangu kohaselt 20 000–30 000 eurot kolme-neljaliikmelise perekonna peale aastas on päris kena summa. Hanilas ei oleks see tõenäoliselt võimalik.

Peale selle hakkaksid kohalikud ütlema, et see on nende arvelt põhjendusega, et sisserännanuid eelistatakse omadele. Väiksemadki asjad on ajanud kogukondi pöördesse. Kui riik ise maksaks ja kataks kulud, oleks see valutum.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hahh
8 aastat tagasi

moslemiga samuti nagu siil kalevipojale,serviti ikka serviti…

jaak
8 aastat tagasi

Kõikidest vallavanematest kõige mõistlikum ja targem jutt.Kohe näha et inimesel on kogemused.

1+1=3
8 aastat tagasi

Maleva film tuleb meelde ja Harju Loogiline.
Enne ei võta kui ei ole KMetist allkirjaga paberit et töökoht olemas, siis tuleb keel, pere ja kõik muu…

Hr. vallavanem
8 aastat tagasi

…..rààgib mòistlikku juttu. Kus on moslemid,seal tihti ka màssud ja rùùstamised.Neil on elust oma arusaam. On reaalne oht jààda vàhemuseks omal maal,sest nad paljunevad ebareaalselt kiiresti.Ja kòva maksutõus tuleb kindlasti,sest illegaale peab ju ùlal pidama…

mees
8 aastat tagasi

Kõigepealt luukase olukord kus kohalikud peavad kodukohast lahkuma. Siis hakatakse neegreid sisse tooma. – Kelle huvides te töötate kulla vallavanemad. Aga kasu on see et hea soe töökoht on vallavanemal olemas ja palk jookseb. See et see valla eelarve on nagu tühjaks pigistataud sidrun on teie teene kulla vallavanemad. Millisest oma VALITSEMISEST te räägite.

Taat
8 aastat tagasi
Reply to  mees

Mine kooli, siis äkki hakkad ka elust midagi jagama ega vallavanem neid tsorte siia ei too !

Naine
8 aastat tagasi

Minu meeles väga mõistlik jutt.Kahju, et meie riigivalitsejad sellest aru ei saa.Ilmselt on midagi veel mängus…st. mis kasu nad selle tehingu pealt tegelikult lõikavad. Miks muidu nii arulagedaid otsuseid vastu tahetakse võtta.

Mis Auschwitz-i te ehitate siin
8 aastat tagasi

Artikli sisu kokkuvõte on see et Arbeit macht frei – Huvitav kust sellel vallavanemal sellised huvitavad koonduslaagri ülema mõtted tulevad. – VASTUS süsteem on ta selliseks kooletanud.

???
8 aastat tagasi

kuule maga õige kaineks

mis
8 aastat tagasi

ISSR-i siia luua loodetakse,üle eestlaste peade, pole enam 40-dad, või on see vaikne militariseerimine selle algus