Algab Euroopa liidu toiduabi jagamine

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Esimene toiduabi jagamine Euroopa liidu uuest abifondist algab lähipäevil, Läänemaal saab toidupaki 475 toimetulekuraskustes inimest.

Kui Euroopa põllumajandustoodangut jäi üle, jagati 2013. aastani toiduabi Euroopa Põllumajandusfondi vahenditest ja seda korraldas põllumajandusministeerium. Mullu loodi Euroopa abifond enim puudust kannatavatele inimestele ja sellest aastast muutus ka toiduabi jagamise kord. Eestil on uuest abifondist aastani 2020 toiduabi jagamiseks kasutada 8,9 miljonit eurot.

Abifondi kasutamist koordineerib nüüd sotsiaalministeerium. Ministeerium hangib toidu ja selle aitab inimesteni toimetada Eesti Toidupank.

Igas maakonnas on toidupangal jaotuspunktid, ühtlasi teeb toidupank tihedat tööd kohalike omavalitsustega, et inimene saaks toiduabi kätte kodu lähedalt.

Kes hakkab toiduabi saama?

Toiduabi saamise kriteeriumid on üle Eesti kõigile ühesugused. Sel kevadel saavad toiduabi tänavu jaanuaris või veebruaris toimetulekutoetust taotlejad ja kodutute öömajades viibinud elukohata inimesed.

Teise toiduabi jagamisega tahame alustada oktoobri lõpus ja abisaajate nimekiri moodustub siis augustis ja septembris toimetulekutoetust taotlevaist inimestest.

Kuni 2020. aastani jagatab riik toiduabi kaks korda aastas. Iga aasta lõpus otsustatakse, millal järgmisel aastal toiduabi jagatakse ja kas sihtrühma kriteeriumid vajavad täiendamist või muutmist.

Kuidas ja millal toiduabi saab?

Toiduabi jagab Eesti Toidupank kindlatel päevadel kahe kuu jooksul jaotuspunktides, mida on igas maakonnas vähemalt üks. Et inimesed saaksid abi kätte võimalikult kodu lähedalt, tehakse koostööd kohalike omavalitsustega.

Toiduabi jagatakse nimekirja alusel ja inimene saab toidupaki kätte oma maakonnast. Toiduabi saajal peab olema kaasas isikut tõendav dokument või allkirjastatud volitus. Erivajadusega inimestele ja neile, kes ei saa pikaajalise haiguse tõttu toidule järgi tulla, tuuakse see koju. Infot toiduabi jagamise kohta saab sotsiaaltöötajalt. Jagamispunktide täpse nimekirja ja lahtiolekuajad leiab Eesti Toidupanga veebilehelt http://www.toidupank.ee/euroabi.

Mida toidupakk sisaldab?

Uuest abifondist jagatav toiduabi on mitmekesisem. Toidupakist on tatar, riis, pudruhelbed, makaronid, suhkur ja rapsiõli, aga ka liha- ja kalakonserve, rosinaid, šokolaadi ja purgisuppi. Et toiduained oleksid värsked, hangitakse need iga kord vahetult enne jagamist.

Toiduabi saaja peaks arvestama, et toiduabikomplekt ühe pereliikme kohta kaalub ligi 15 kilo. Kui komplekte on mitu, saab neid välja võtta ka mitmel korral.

Toiduabi saajatele antakse koos toidupakkidega voldikud, millest leiab infot, kuhu saab toimetulekuraskustes inimene oma maakonnas pöörduda ja milliseid teenuseid ja toetusi taotleda.

Merle Ploompuu

Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna peaspetsialist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maire
8 aastat tagasi

Terje teeb aastaid seda tööd ja vabatahtlikult.Kuna inimestel on kahjuu toidust mis raisku läheb.Terjel on väga palju sõpru. Võimalik, et keegi neist on mingil ajahetkel ka toidupanga klient olnud – Haapsalu on väike. Mis ajast sõbralikkus pahe on? Tahes tahtmatta saab toidupanga inimestega tuttavaks. Ja selle Toiduabi mis siin kirjas on,on omad kindlad reeglid ja neist üle ega umber vaadata ei saa.Kõik on arvel.Selle asemel,et te siin kritiseerite teise inimese tööd lööge ise ka kampa.Kas või siis kui on toidukogumis päevad.

Villu
9 aastat tagasi

jaa…olen ka midagi sellist kuulnud…
see Toidupank ongi nagu VEB fond…

Terje Marie Vihur - Haapsalu toidupanga koordinaator
8 aastat tagasi
Reply to  Villu

Toiduabi, millest siin juttu on, Euroopa Liidu abifondist tulnud toiduabi, on väga põhjaliku aruandluse all. Nimekirjad, kellele jagada, tulevad sotsiaal ministeeriumist ja allkirja lehed abisaanute allkirjadega lähevad tagasi sotsiaal ministeeriumi. Samuti lähevad sinna järeljagamisele – osa jääb esimese jagamisega alles – läinud toiduabi saanute allkirja lehed. Teen aastaid seda tööd vabatahtlikult. Sest inimestest on kahju ja toidust, mis raisku läheb. Mul on väga palju sõpru. Võimalik, et keegi neist on mingil ajahetkel ka toidupanga klient olnud – Haapsalu on väike. Mis ajast sõbralikkus pahe on? Teil on võimalus mind palgata ja siis tekib teil ka õigus pretensioone esitada. Mis oleks… Loe rohkem »

leela taaren
9 aastat tagasi

huvitav kas Haapsalu Toiduabi ka abivajajateni jõuab või saab Proua jagaja jälle ainult parimatele sõbrannadele ja endale kahju et puudub jagamisel aruandlus. mida tehtud .