Läänemaal inimesi petnud leedukad jäid kohtus süüdi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

rahapetturid 002Foto: Urmas Lauri

Mullu jäid Haapsalus kelmusega vahele Leedu kodanikud Roman Kazlovskij ja Darius Zaruba. Pärnu maakohus mõistis leedukad süüdi grupi poolt toime pandud kelmuses.

Zarubat karistati 1 aasta 6 kuu pikkuse vangistusega, millest läks kohe ärakandmisele 5 kuud. Kuna vangistuse alguseks loetakse tema vahistamist 19. augustil 2014, on Zaruba nüüd juba trellide tagant väljas. Ülejäänud aeg kuulub tal karistuse tingimisi täitmisele 3aastase katseajaga.

Ka Kazlovskijle määrati 1 aasta 6 kuu pikkune vanglakaristus. Tema pääses aga kergemalt: pidi olema pärast vahistamist eelvangistuses 24 päeva. Kogu ülejäänud aeg kuulub täitmisele tingimisi, kui ta 3 aasta jooksul uut kuritegu toime ei pane. Leedukad saadeti Eestist välja ja neile määrati 5 aasta pikkune sissesõidukeeld.

Kaks ohvrit

Kohtuotsuse järgi oli kahemehelise jõugu ninamees Kazlovskij. Tema kutsus Zaruba Eestisse, et siin inimestelt raha välja petta, ning korraldas sõidu Eestisse. Samuti korraldas Kazlovskij info kogumise isikute kohta, kellelt oli lootust raha välja petta.

Kazlovskij andis Zarubale juhised ning sidevahendid, mida too kasutas, et suhelda kannatanutega. Eelmise aasta 19. augustil kella 13 paiku sai Haapsalus elav Z.Y. kõne, et tema Kiievis elav lapselaps on kinni peetud ja asja lahendamiseks tuleb tal maksta ennast Maksim Voronovi nimel all esitlenud Zarubale 5000 eurot. Zaruba saabus seejärel kannatanu elupaika, kellele Z.Y. teatas, et tal on raha pangas. Koos sõideti Haapsalu Swedbanki kontorisse.

Eaka naise ja temaga kaasas olnud noormehe sõidutas panka Haapsalu taksojuht Aivar Sarapuu. Naine, kes taksoga sõitis, oli Sarapuu abikaasa klassiõe ema. „Ma enam-vähem tean tema sugulasi. See poiss oli võõras,” ütles Sarapuu mullu Lääne Elule. Sarapuu sai kelmide tabamisele kaasa aitamise eest mullu novembris koos teise taksojuhi Gennadi Simulaskiga kodanikujulguse aumärgi.

Kui Sarapuu oli kliendid kohale viinud, rääkis ta juhtunust telefonitsi oma politseiuurijast abikaasale. Koos sõitsid nad panka, kus eakas naine ootas järjekorras, et raha välja võtta. Naisega vestelnud uurija sai kohe aru, et vanur võib olla langenud pettuse ohvriks. Kelm oli aga selleks ajaks pangast lahkunud.Veidi hiljem tuli Aivarile uus väljakutse, kliendiks osutus varem nähtud võõras noormees. Kui klient oli taksost lahkunud, kirjeldas Aivar meest kriminaalpolitseinikele ja palus ka teistel teda nägevail taksojuhtidel politseid teavitada.

Samal päeval kella 14.30 paiku sai kelmidelt kõne Z.S., kellele öeldi, et tema poeg on põhjustanud avarii, mille tõttu said kannatada naisterahvas ja laps. Et poega päästa, nõuti Z.S. käest väidetavate kannatanute ravikuludeks 10 000–16 000 eurot. Z.S. teatas, et tal on võimalik maksta vaid 1000 eurot ning anda sellele lisaks kaks kullast kaelaketti ja kullast abielusõrmus. Kelm oli sellega nõus. Ohver andiski oma elukohta saabunud Zarubale 1000 eurot sularaha, kuldketi koos ripatsiga väärtusega 80 eurot, kuldketi väärtusega 30 eurot ja abielusõrmuse väärtusega 150 eurot. Kuriteoga tekitati varaline kahju kogusummas 1260 eurot.

Tabati õhtul

Sama päeva õhtul oli Leedu kelmidega kokkupuude teiselgi Haapsalu taksojuhil, Gennadi Simulaskil. Kella 20.30 paiku telliti Simulask Uuemõisa Autokeskuse ette, kus taksot ootasid kaks meest. „Oli juhus, et nad meie numbri 1700 pealt takso tellisid,” ütles Simulask mullu novembris Lääne Elule. Ta märkas kohe, et üks klient vastas Sarapuu antud kirjeldusele. Simulask sõitis takso tellinud meestest algul mööda ja andis samal ajal politseile toimuvast teada. Seejärel sõitis ta tagasi ja võttis kliendid peale.

Simulaski sõnul soovisid kelmid, et ta viiks nad mõnda ööbimiskohta. Simulask võttis Uuemõisa sirget mööda suuna linnast välja. Ta sõitis aeglaselt, et anda politseile võimalus taksole järele jõuda. Just siis oli ka hetk, mil pidi Simulask korraks hirmu tundma, sest sõitjad hakkasid temalt küsima, miks kiirus nii väike on. „Ma ütlesin, et siin ei tohi kiiremini sõita. Umbes poolteist kilomeetrit sain sõita ja siis nad võeti kinni, sest politsei jõudis järele,” lausus Simulask.


Eesti on telefonikelmide seas populaarne

Kelmus, mis näeb ette eakale, eeskätt vene keelt kõnelevale inimesele helistamist ja siis temalt raha nõudmist ettekäändel, et see on ainus võimalus, kuidas hoida ära õnnetusse sattunud lähedast ootavaid probleeme, on kurjategijate seas küllaltki populaarne.

Lääne prokuratuuri pressiesindaja Annely Ermi sõnul oli mullu Lääne ringkonnaprokuratuuri piirkonnas peale augustis Haapsalus toimunud kelmuste veel kaks kriminaalmenetlust, mis jõudsid kohtusse ja kus asjaosalisteks olid leedu päritolu isikud. Ükski neist juhtumitest Läänemaal aset ei leidnud ja Ermi sõnul polnud Darius Zaruba ja Roman Kazlovskij neis kriminaalasjades süüalused.

Samuti on praegu pooleli kuus sellesarnast kriminaalasja. Nende seas on Ermi kinnitusel ka mõned Läänemaal aset leidnud juhtumid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eks
9 aastat tagasi

….pättide koht ongi puuris…..

oih
9 aastat tagasi

pkc ju värbab leedukaid seakari