Haapsalu tänavune eelarve on mullusest kümnendiku võrra väiksem

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Täna Haapalu linnavolikogus vastu võetud ligi 11 miljoni suurune eelarve on kümnendiku võrra väiksem kui oli mullune eelarve ja ligi 160 000 euroga puudujäägis.

Põhitegevuse tulu on 10,161 miljonit eurot, sellest 61% moodustab üksikisiku tulumaks. Ligi 28% ehk 2,8 miljonit eurot tuleb riigilt tasandus- ja toetusfondina ning ministeeriumitelt jt riigiasutustelt. Sellest umbes poole moodustab riigilt palka saavate õpetajate palgaraha.

Teenuste ja kaupade müügist loodab linn tulu saada pisut üle miljoni euro ja see on kümnendik kõigist tuludest.

Ligi 10 miljonist põhitegevuse kulust läheb 56% personalikuluks ja kolmandik majandamiskuluks.

Investeeringuiks on kavandatud ligi 652 000 eurot. Laenu on kavas võtta 576 000 eurot, vanu laene makstakse tagasi 409 000 eurot. Aasta lõpuks on linnal veel vaba laenulimiiti üle 650 000 euro.

Linnaeelarve vähendab 17% võrra mittetulundusühingute, spordiklubide, kultuurikollektiivide, Haapsalu ja Läänemaa muuseumide sihtasutuse, Läänemaa haigla ja spordibaaside toetust. Palka saavad juurde vaid lasteaia- ja huvikoolide õpetajad ja miinimumpalga saajad, sest alampalk tõusis. Üldist palgakasvu eelarve ette ei näe.

Personalikulu kasvab tänavu 1,5%.

Suuremad investeeringud on kavas teha riigilt saadava toetuse ja laenurahaga. Suurim töö on Tallinna maantee – Tamme tänava ristmiku renoveerimine. Selleks on arvestatud 340 000 eurot toetust, omaosaluse 60 000 linn laenab. Vikerkaare lasteaia sisustuseks ja mänguväljaku rajamiseks läheb 155 000 eurot, sellest 115 000 tuleb linnal laenata.

Kultuurikeskuse kino digitaliseerimine maksab 70 000 eurot, sellest on toetus 40 000 ja linna laen 30 000 eurot. Sotsiaalmaja lift maksab 60 000, sellest pool on toetus ja poole lisab linnavalitsus laenust.

Kui hästi on tulumaksu laekumist prognoositud, selgub aasta kolme esimese kuu laekumisega, ütles linnavalitsuse finantsjuht Martin Schwindt vastuseks volikogu liikme Einar Tuulbergi küsimusele. Jaanuari laekumisest paistab, et prognoos võib osutuda liiga uljaks. Tulumaksu prognoosimisel on arvestatud, et maksumaksjate arv väheneb, aga palk tõuseb.

Mullu laekus tulumaksu prognoositust 120 000 eurot vähem,lisas Schwindt.

Schwindti sõnul tuleb märtsis teha esimene lisaeelarve, milles täpsustuvad õpetajate palk jm rahaeraldised, mis detsembris eelarvet tehes veel teada ei olnud. Lisaeelarvega saab vajadusel korrigeerida ka tulumaksu laekumise prognoosi.

Eelarve esimene lugemine oli detsembris, parandusettepanekuid said volinikud teha 15. jaanuarini, kuid ühtki ettepanekut selleks ajaks ei tulnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
!
9 aastat tagasi

Ei tahaks küll uskuda,et linnavalitsuses jäädakse sellel aastal ilma palgatõusuta?!