Helme sõnul selgitab prantsuse satiirikute tapmist nende tegevus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Charlie_Hebdo_Tout_est_pardonnéEesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) hinnangul olid satiirilehe Charlie Hebdo nädala eest tapetud töötajad vasakradikaalid, nende töö oli õelutsemine konservatiivide ja rahvuslaste suunal ja see seletab nende tapmist.

"Selle ajalehe ainus voorus oli see, et nad julgesid, erinevalt ülejäänud Euroopa meediast, tüli norida ka moslemitega. Paraku tänapäeva Lääne-Euroopas tähendab moslemitega tülli minemine enda elu ohtu seadmist," ütles BNS-ile EKRE aseesimees Martin Helme, mööndes samas, et "ohver ei ole kunagi süüdi, süüdi on alati kurjategija".

Kommenteerides SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhataja Varro Vooglaidi sõnu, mille kohaselt ei olnud Charlie Hebdo tegelased süütud kangelased, ütles Helme, et Vooglaidi seisukoht vastab tõele. "Nad olid ise samuti radikaalid ja nende tööks oli õelutsemine, reeglina konservatiivide ja rahvuslaste suunal. See ei ole sama asi, kui öelda, et nad olid enda tapmises ise süüdi," selgitas Helme Vooglaidi öeldut.

Samuti konservatiivseid väärtusi hindava Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Mart Nutt ütles BNS-ile, et IRL ei saa kuidagi nõustuda seiskohaga, et Pariisi satiirilehe töötajad olid enda tapmises ise süüdi.

"Mitte miski ei õigusta inimeste tapmist. Tsiviliseeritud ühiskonnas pole tegu, mis õigustaks karistamist või kättemaksu mõrvaga. Satiirikute tööd võivad mitte meeldida, kuid euroopalik arusaam sõnavabadusest tähendab igaühe õigust oma arvamust väljendada. Kui kedagi selle läbi solvatakse, tuleb õigust nõuda läbi kohu, mitte seadusetuse ja omavoli kaudu," lausus Nutt.

Martin Helme vastas tapmise süüdlasi puudutavale küsimusele, et "süüdi on moslemiradikaalid, kelle massilist Euroopasse rännet on aastakümneid soosinud vasakpoolsed parteid, et lõhkuda neile ebasümpaatset väikekodanlikku heaoluühiskonda."

Ta toonitas, et "vasakpoolsed poliitikud on aastaid keeldunud midagi ette võtmast aina kasvava jultumuse ja jõhkrusega, millega sisserännanud kohalikke elanikke kohtlevad". "Vastupidi, nad on raevukalt süüdistanud immigratsiooni kritiseerivaid ja selle negatiivsetele aspektidele tähelepanu juhtivaid inimesi vihkamises, rassismis ja sallimatusest," sõnas Helme.

Möödunud nädalal sattus kriitika alla siseminister Hanno Pevkur, kes ütles teleuudistele antud usutluses, et tapmiseni Charlie Hebdo toimetuses viis väljaande enda pikaajaline käitumine.

7. jaanuaril tungisid kaks islamiterroristi Pariisis Charlie Hebdo toimetusse ja tapsid seal 12 inimest, makstes enda sõnul nii kätte prohvet Muhamedi pilapiltide avaldamise eest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Merike
9 aastat tagasi

Andresega väga nõus.

Andres
9 aastat tagasi

Asjadest tuleb rääkida otse ja õigete nimedega!!!
See kes süüdistab tõerääkijaid natsismis ja Hitlerluses on lihtsalt kommunistid või tiblad,sest sealtpoolt juudiidapiiri ühe järve tagant need väljendid pärit…
Asi on ikka väga perses…
venelastega on täitsa hea ikka koos elada,teevad tööd ja igati aus rahvus…
Kes tahab enda majja saada saada 25 liikmelise perekonna Põhja Aafrikast mingu ravile…-tänapäeval on üsna head rohud juba olemas…

isemõtleja
9 aastat tagasi

Helme ja EKRE ei esinda midagi, nad räägivad asjadest nii nagu asjad on, mitte ei pane lammaste kombel silmi tõsiasjade ees kinni ja kaela silti “Je suis Charlie” . Ja kõik, kes siin mingit natsijuttu räägivad, tehke ka silmad lahti ja vaadake – Euroopa pole ammu enam see, mis ta oli kasvõi kümme aastat tagasi. Kui kunagi käis kommunismitont mööda Euroopat, siis nüüd on sellele lisandunud islamitont. Ja see on alles algus, mis ajakirja toimetuses juhtus. Kas me võtame siin seisukohta ühelt poolt või teiselt poolt, pole oluline, toimumas on protsessid, mida me ei saa pidurdada ega muuta. See supp… Loe rohkem »

Nil nove sub sole
9 aastat tagasi
Reply to  isemõtleja

Hitler rääkis samamoodi aastal 1929. Tõsi, tema ei rääkinud “islamitondist”, vaid “juuditondist”. Natsid jäävad natsideks.

haapsallane
9 aastat tagasi

Helme ja EKRE – pole uudis, et nad esindavad neofašistlikku vihaideoloogiat. Kuid paraku pole see ei õigustus ega ka seletus massimõrvale. Teeks ennem vahet satiiril ja õelutsemisel.

Gen.
9 aastat tagasi

Mina ja ilmselt paljud on hr. Helmega sama meelt- moslemitel on asjast oma arusaam ja nad ei lase enda kallal mögiseda. Rootsis ju valitsevad ka sotsid ning ka seal on jama majas. Ehk valides sotsid saad multikulti ja maksutõusu…