Juhtkiri: Kala raske tee tarbija lauale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Kala on taas meres ning euroraha voolab sadamaisse. Kalurid peavad sadamate renoveerimist ülitähtsaks, sadam loob võimaluse, et kalur üldse midagi teha saaks. Kala merest väljatõmbamiseks on seega eeldused loodud, kuid kala teekonnal söögilauale on veel muidki kärestikke, mille ületamiseks tuleb asjalistel hakata nutikaid kalalifte ehitama.

Läänemaa kalanduselu keskne jõud on MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts, mis loodi Euroopa Liidu kalanduspiirkondade säästva arengu toetusmeetme avanemiseks ehk euroraha jagamiseks. Eurotoetustega on Läänemaal renoveeritud kalapaate, aga ka Puise, Topu, Virtsu, Dirhami ja Österby sadam. Kolme aastaga jagati Läänemaa kaluritele toetuseks 2,5 miljonit eurot. Kui sellele lisada 0,7 miljonit omafinantseeringut, saame paatidesse ja sadamaisse paigutatud summaks umbkaudu 3,2 miljonit eurot.

Kalamehed räägivad, et rikkalikul saagil on ka oma varjukülg, sest mida rohkem on kala, seda madalamad on kokkuostuhinnad. Läänemaal võiks olla mõni kaalukas kokkuostja, sest väiksemate koguste korral ei tasu siinse kala kaugemale vedamine ennast ära. Kokkuostjate lõa otsast pääsemiseks peaksid kalurid senisest enam panustama ühistegevusse ning lihtsa müügi asemel ise ka püütud kala töötlema. Tänapäeva kalur ei saa olla ainult kalur. Ta peab olema ettevõtja. Ta peab kauplema ja tegelema paljude muudegi asjadega peale kalapüügi.

Rahajagamiseks loodud mittetulundusühing töötab laitmatult, kuid töötlemiseks ja toodangu Lääne-Euroopa turule viimine eeldab ühistulist tegevust. Kalamehed on püügivälisel ajal omavahel sõbrad, aga kui püük käib, siis pigem konkurendid.

Kui kohalik kokkuostja on olemas ning läänemaised kalatooted valmimas, ei tähenda see veel, et läänlased saaksid õhtul hakata kalasuppi keetma. Haapsalus võiks olla üks korralik kalapood, kuhu saaksid kalurid oma kaupa tuua. Praegune putkamajandus ei ole kõige parem lahendus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
HRT
9 aastat tagasi

Mida vähem ühistegevust ja mida rohkem vahendajaid, seda kulukam, selge see. Natuke ehk ongi mindud lihtsama vastupanu teed, püütakse tegeleda vaid ühe etapiga.
http://eestimaablogi2.blogspot.com/2014/11/kala-tahaks.html

Täpsi
9 aastat tagasi

Ei ole vaja midagi muuta- mina ostan kala otse kaluri käest ja saan 2 korda odavamalt kui putkast. Pealekauba on turul ju kalalett kas olemas, Lääne Elu töötajad võivad sealt kala osta.

Appikene
9 aastat tagasi

No need kirjapandud tõdede avastamine on ikka nagu buratiinode retk rahapuid istutama. Kas ükskord jõutakse reaalsete tegudeni ka ? Siin pole ju märgitud kes ja kuidas seda tegema hakkab. Minge ja tehke – krdi klounid.