Galerii: läänlased valmistuvad Orkaaniks

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Läänemaa kaitseliitlased teevad hetkel viimased ettevalmistusi, et suunduda täna õhtul Saaremaale ja osaleda seal nädalavahetusel peetaval suurõppusel Orkaan.

Läänemaalt sõidab kohapeale major Arnold Juhansi sõnul umbes 200 inimest ja kogu siinne masinapark, mida on 20–30 sõidukit. Stsenaariumi järgi on Saaremaa ründamine merelt ning seda tuleb kaitsta. Orkaani ajal harjutatavad siinsed kaitseväelased maajalaväe ülesandeid – viivitus, rännak, rünnak.

Tänavune õppus erineb Juhansi sõnul varasemast selle poolest, et on suurem nii maa-ala kui ka sõdurite arvu poolest. Samuti võivad ühe maleva omad olla nii omad kui ka vaenlased.

„Pool Saaremaad on täis,” ütles Juhans.

„Sõrve ja Undva poolsaar on tervenisti täis,” täpsustas Lääne maleva staabi ülem Tanel Kapper. Kontrollpunkte rajatakse ka Saaremaa teistesse piirkondadesse.

Juhansi sõnul muudab tänavuse Orkaani eriliseks see, et õppus toimub maa peal, õhus ja soodsa ilma korral ka merel.

Orkaanile saabuvad kaitseliitlased, kaitseväelased ja ka siin olevad ameeriklased. Scoutspataljoni allüksus Pasi liigub soomukitel, Ikla piiripunkti kaudu sõidab õppustele Läti vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni Zemessardze kompanii.

USA õhudessantkompaniist saabub Saaremaale üks osa mööda maad ja teine osa sooritab reedel Saaremaale õhudessandi. Üldse sõidab Orkaanile ligi 200 sõidukit ja enam kui 1000 osalejat.

Üheksandat aastat järjest korraldatav Orkaan on kaitseliidu Läänemaa, Pärnumaa ja Saaremaa maleva ühisõppus. Saaremaa maleva vastutusalal korraldatakse õppust kolmandat korda.

Orkaan kestab pühapäevani. 

Fotod: Merilin Kaustel-Lehemets.

esimest korda kasutusele minev tehnika k__ttepuit_lahingusse Kuivtoiduvaru MKL-7 MKL-8 Veiko Saarestik Veiko Saarestik1 Veiko_Saarestik_pakkimas

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
teadja
9 aastat tagasi

Mis sellest siis kirjutada,kui kõik on salajane ? Olge ikka realistid-kes tahab teab kõike mis vaja!

Jabur+kommentaar
9 aastat tagasi

Küll liiguvad kõik ja küll teavad ka, kui mitu on. Lihtsalt võib ülesanne ja stsenaarium viimasel tunnil muutuda ning muutub ka tehnika ühikute arv. Nii lihtne see ongi.

teadja
9 aastat tagasi

Kogu tehnika on mängus 20-30 masinat . Kas nad ise ka ei tea palju neil tehnikat on ? Või oleneb palju hetkel liikumisvõimelised on ? Edu !

patrioot
9 aastat tagasi
Reply to  teadja

Pole lihtsalt avalikkuse asi, kui suur see hulk reaalselt on 😉

Haha
9 aastat tagasi

Selline see elu meil kord on

Julgelt edasi
9 aastat tagasi

Tunnen uhkust mis vanarauaga minnakse vaenlase vastu.Varsti tuleb vist Hollandist veel juurde ja Usa ladudest veel vanarauda.