Riisipere-Haapsalu raudteetammi omanik soovib selle riigile müüa

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu maraton  (21) (1280x853)Maratoonarid raudteetammil. Foto: Urmas Lauri

Riisipere raudtee pikendust opereeriv OÜ Haapsalu Raudtee soovib Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudtee muldkeha ja pealisehituse jalgratta- ja tervisetee võõrandada riigile või AS-ile Eesti Raudtee.

Praegu on Haapsalu Raudtee ja sihtasutus Põhja-Läänemaa Spordi- ja Turismiobjektide Halduskeskus sõlminud avaliku kasutuse lepingu ja vara tasuta kasutamise lepingu, millega sihtasutus saab raudtee muldkeha ja pealisehituse jalgrattatee rajamiseks ja tasuta avalikuks kasutamiseks. Lepingud lõpevad järgmise aasta 1. mail, selgub asjaosalistele saadetud kirjast.

OÜ Haapsalu Raudtee eesmärk oli raudteelõigu erastamisel jätkata rongiliiklust. Kuna erinevalt teistest vedajatest riik sellele liinile reisivedude tellimust koos vastava dotatsiooniga ei esitanud, ei olnud võimalik reisijatevedu korraldada. Kuna kaubavedude tulemusena ei olnud võimalik raudteesse piisavalt investeerida, otsustas ettevõte raudteerammi säilitada jalgrattatee kasutamise ja selle hooldamise. Selle tulemusena on tamm säilinud terviklikult, hooldatud ning eskiisprojekti kohaselt tervikuna kasutatav raudtee taastamiseks.

Üleriigilise planeeringu Eesti 2030+ kohaselt tuleb jätta alles võimalus taastada Tallinna-Haapsalu liin. Seetõttu ei ole ettevõtte hinanngul mõttekas raudteetammi hävitada, raudteemaad kruntida ega anda seda püsivaks otstarbeks muul otstarbel.

Kuna ettevõttel puuduvad pärast sihtasutusega sõlmitud lepingute lõppemist vahendid raudteetammi säilimise tagamiseks, soovib ettevõte Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudtee muldkeha, pealisehituse ning asjassepuutuvate kinnistute võõrandamiseks õiglase hinna ning maksetingimustega riigile või Eesti Raudteele, et säilitada võimalus raudteeliikluse taastamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
harri
9 aastat tagasi

Vanahärra peaks selle siis ju tasuta andma. Vastasel juhul tekib tal kohustus hoida muldkeha korras, rääkimata sellest, et seal sisalduva materjali maha müüks. Rööpad on ju rahaks tehtud. Tõenäoliselt selle muldkeha hind ongi takistuseks, miks raudteed Haapsallu kunagi ei tule. 1 euroga võiks tagasi osta. 2 eurot oleks juba liig. Ja vanahärra näeb kindlasti vähemalt mitme(kümne) miljonilist hinnalipikut. Väljapressimisele ei saa alluda.

ahah
9 aastat tagasi

seda teed ei hoolda vist keegi juba tykk aega. rohuküla poolses otsas on tee muutunud rajaks laiusega 30 cm.

olaf
9 aastat tagasi

No nii noored. Nii tuleb elada. Muidugi tuleb kõigepealt lõpetada teatud suunaga parteikool nii teoreetiline kui praktiline. Oled automaatselt klubis. Lisaks rauale sai sealt ka killustikku. Mõnikord sai lisaks raha mõne nn. programmi raha näiteks ” kergliiklustee rajamine”. Nüüd on raha otsas ja võiks midagi uut välja mõelda. Kuna see tüüp on vana, ei viitsi ta ehk keerulisemaid ja raskemaid asju ette võtta. Lihtsam on müüa. Et kogu kogu killustik ja muldkeha kätte saada, on sobilikuks projektiks “Laevaliiklus Riisipere-Haapsalu”. See tähendab seda, et raudtee tammi asemele tekib jõgi, kuhu saab panna liikuma näiteks Haapsalu aurupaadi “Kallis Mari” või midagi muud,… Loe rohkem »

Hmmm
9 aastat tagasi

Väga kaval tyyp see “omanik”
Peaks vähemalt TASUTA tagasi anda, hävitas kogu infrat!

Fred
9 aastat tagasi

Oot, Taal ostis lõigu vist 5000 EEK eest, myys vanametalliks, teenis megasumma (50km teed!), ostis uue maja, maasturi, ning nüüd tahab tühjatammi veel tagasi müüa? WTF!!!

nomis
9 aastat tagasi

see muldkeha on mullahunnik võõra maa peal

läänlases
9 aastat tagasi

kirjutab herr, et polnud võimalik majandada, sest kaubavedusid jms polnud olemas, sama tehti ju suurte rahadega tasuvusuuring jne jne, kogu see raudtee pooldajate teema ju on suur bluff, nagu algusest peale näha 🙂

täpselt
9 aastat tagasi
Reply to  läänlases

täpselt nii et ei olnud võimalik majandada ja selle poliitika kujundamiseks saigi see niinimetataud ettevõtjale erastatud ja ettevõtja aga maksis tänutäheks valimiskampaania kinni – poliitika ;))) see on puhas äri.

taalar
9 aastat tagasi

Hind kokku koos selle hoone jms oli 5200 krooni ehk 332 eurot. Arvan, et see on õiglane 🙂

Maakas
9 aastat tagasi

Mis see õiglane hind on, mille eest Taal soovib müüa? Kas sama, mille eest ostis ehk 1 EEK?

Täpsi
9 aastat tagasi

Aga miks peaks riik seda tammi tahtma, las omanik koristab oma vara ära riigi maa pealt.