Postimees: Laevakaitsjate lähedased on pettunud välisministeeriumis

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

PM laevakaitsjad urmas lauri 001Postimees, 3. november 2014. Repro: Urmas Lauri

Rohkem kui aasta Indias viibinud 14 eestlasest laevakaitsja lähedased on pettunud välisministeeriumi tegevuses, kuna mehed ei ole seni saanud naasta kodumaale, kirjutas Postimees.

Indias viibiva laevakaitsja ema Maret Veikat ütles, et nendeni jõudis laevakaitsjaid India Ülemkohtus esindava advokaadi sõnum, mille kohaselt pole ühtegi seaduslikku alust kohustada mehi kohtumenetluse ajaks Indiasse jääma. „Kuni välisministeerium pole viidanud India seadussättele, mis keelab sellises olukorras meestel lahkuda Indiast, peame seda konsulaarülesannete mittetäitmiseks, lausus Veikat.

Välisministeeriumi sõnul on koos Eesti saatkonnaga New Delhis tehtud kõik võimalik, et eestlased võimalikult kiiresti kodumaale saaks.

„Meil ei ole võimalik sekkuda teise riigi õigusemõistmisesse, samamoodi nagu ka Eesti ei luba teistel riikidel sekkuda oma õigusemõistmisesse,“ sõnas ministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov.

Laevakaitsjate üle aasta kestnud saaga ei pruugi lähiajal lahendust leida, sest ees võib olla veel mitu kohtuistungit.

Firmale AdvanFort kuuluva Seaman Guard Ohio pardal viibinud laevakaitsjad, nende hulgas 14 eestlast, võeti India võimude poolt möödunud aasta oktoobris kinni ja pandi vangi. Pool aastat hiljem vabanesid nad kautsjoni vastu ja tänavu juulis loobuti nende vastu esitatud süüdistustest.

Eestlased koos brittide ja ukrainlastega peavad aga endiselt India närustes tingimustes elama, sest neil ei lubata riigist lahkuda. Laevakaitsjad ja nende lähedased arvavad aga, et mehed oleks juba kodus, kui välisministeerium oleks pädevamalt tegutsenud pärast otsust, millega nad õigeks mõisteti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments