Keskerakond nimetas peaministrikandidaadiks Edgar Savisaare

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Keserakonna esimees Edgar Savisaar. Foto: ERR
Keserakonna esimees Edgar Savisaar. Foto: ERR
Keserakonna esimees Edgar Savisaar. Foto: ERR

Keskerakonna (KE) juhatus otsustas pühapäeval, et partei peaministrikandidaadiks ei saa selle aseesimees Kadri Simson, vaid saab erakonna esimees Edgar Savisaar.

"Erakonna esimees Edgar Savisaar arvas, et tal on jõudu, soovi, tahet ja energiat viia KE peaministrikandidaadina valitsusse, et ta seda suudab. Ja nagu Kadri Simson on öelnud, et kui erakonna esimees nii seda asja näeb, siis loomulikult ei hakka tema seda peatama," ütles BNS-ile Simsoni kandidatuuri välja pakkunud KE juhatuse liige Jüri Ratas.

Ratase sõnul ei toimunud KE juhatuses sellekohast hääletust. "Hääletust ei olnud. Savisaar ütles ja eks me arutasime ka umbes tund aega," rääkis Ratas. Ta lisas, et juhatuses oli "päris palju" Simsoni toetajaid, kuid ei soostunud neid nimetama.

"Mina ütlesin juhatuses, et Simsoni nimetamine annaks Eestile ja Eesti inimestele väga suure võimaluse, kus KE suudaks reaalselt valitsuses olles enda ideid ja põhimõtteid ellu viia. See annaks võimaluse, et me suudaksime oma valijatele näidata seda, et KE programm pole ainult paberil hea, vaid see on hea ka valitsuses olles ja tegusid tehes. Minu kindel toetus selles küsimuses kuulus ja kuulub Simsonile, aga juhatus otsustas teisiti," lausus Ratas.

Ratase hinnangul on juhatuse otsus lõplik. "Ma ei usu, et keegi seda vaidlustada üritaks. Ma ei tea, kas seda ka saaks kuidagi protseduuriliselt teha, võib-olla üldkogul saaks. Aga siis peab olema kandidaat, kes on sellega nõus. Minu kandidatuur pole täna teema," lausus Ratas.

KE juhatuse otsus ei pannud Ratast erakonnast lahkumise üle mõtlema. "Tänane otsus muutis mu mõtteid veel tugevamalt selles suunas, et ma näen, et Keskerakonnas on väga palju neid liikmeid – nii eesti- kui venekeelseid,- kes tegelikult näeksid Simsoni peaministri kandidaadina. Kes tegelikult soovivad ja tunnevad muret erakonna käekäigu pärast, et KE jõuaks valitsusse. Ja usuvad sellesse, et Kadri võiks seda teha. Tänane pigem andis jõudu, et asjaga võiks edasi tegeleda," rääkis Ratas.

Keskerakonna juhatuse liige Jüri Ratas tegi 2. oktoobril ettepaneku, et partei peaks riigikogu valimistel peaministrikandidaadiks esitama Simsoni. Simson väljendas viimastel päevadel tahet saada peaministrikandidaadiks ning tõi välja, et valitsust juhtides ei hakkaks ta Savisaarega rivaalitsema.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
juss
9 aastat tagasi

Keskerakonna (KE) juhatus otsustas…………
no see juhatus ei otsusta midagi, ikka etkar ütles ja nii ongi.