Keskerakonna esinumbriks Lääne-Eestis tõusis Enn Eesmaa, Reformierakonnal Laanet

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

EESMAA, KESKERAKOND

Keskerakonna liige Enn Eesmaa. Foto: Scanpix

Keskerakonna esinumbriks tuleva aasta riigikogu valimistel Lääne-Eestis saab endine teleajakirjanik, riigikogu liige Enn Eesmaa. Keskerakonna juhatus kinnitas ta sellele kohale eile õhtul. Varem pidi siin kandideerima Aivar Riisalu.

Reformierakond seab tuleva aasta parlamendivalmistel Lääne-Eesti valimisringkonnas esinumbriks tõenäoliselt Kalle Laaneti.

Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid (Keskerakond) ütles, et eesmärk on saada Lääne-Eestist riigikokku kaks inimest. Viimati juhtus see 1999. Karilaid ütles, et tal oli võimalus esinumbrina kandideerida, aga ta tahab keskenduda pigem valimistele ja tulemusele.

„Esinumber määrab meeskonna hinge ja suuna,” ütles Karilaid ja pidas Eesmaad väga heaks valikuks. 

Karilaid möönis siiski, et lööb suure tõenäosusega kaasa, aga kui „saame kokku kaheksa vinget nime, ei pea ma end sinna pressima”.
Eelmistel valimistel oli Karilaid Lääne-Eestis esinumber, aga ta kaotas nimekirjas tema järel olnud Kalle Laanetile. 

Nüüd püüab Laanet hääli reformierakondlasena. Karilaid ennustas Laanetile hävingut: „Laanet kukub oma häältega 3–4 korda, sest ülejooksikuid ei hinnata.”

Keskerakonna nimekirjas saavad läänlased ja saarlased võrdselt kandidaate, hiidlased saavad ühe kandidaadi. „Peale Eesmaa on kõik kohalikud,” lubas Karilaid. 

Postimees kirjutas laupäeval, et Reformierakonna esinumbriks Lääne-Eestis saab Kalle Laanet. Laanet ei kinnitanud seda väidet, vaid ütles Lääne Elule, et ta alles kogub 30 vajalikku allkirja, et end sisevalimisteks üles seada.

Reformierakonna Läänemaa piirkonna juht Lauri Luik märkis, et oktoobri lõpuks selguvad need, kes soovivad (sise)valimistel osaleda. Valimisringkonna nimekirja järjestab erakond.

Kui reformierakondlane Innar Mäesalu Lääne maavanemaks määrati, ütles ta, et soovib kandideerida parlamenti. Eile oli Mäesalu põiklev.

Ta ütles, et kandideerimine on lahtine, ta „süda on [maavalitsuse majas] Lahe tänaval” ja tema kohus on Lääne maavanema ametiaeg korralikult lõpuni vedada. Mäesalu on maavanem detsembrini 2016. 

Reformierakonna veteranpoliitik ja eelmiste valimiste esinumber Lääne-Eestis Jaanus Tamkivi  pole oma kandideerimist otsustanud. 
„50:50,” vastas Tamkivi küsimusele, kummale poolele otsus kaldub.

„20 aastat on poliitikas oldud, 1996. aastast olen ettevõtlusest ära,” arutles Tamkivi, aga  küsimusele, kas vana sõjaratsu saab vastu panna, kui fanfaarid hüüdma hakkavad, vastas ta: „Vaatame ratsud üle, kes joone peale tulevad.”

Reformierakonna teine häältemagnet kultuuriminister Urve Tiidus ütles Lääne Elule: „Kui erakonna sisevalimistest läbi lähen, siis kandideerin.” 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Keskerakond otsustas, kes kandideerivad riigikogu valimistel ringkondades esinumbritena | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] ja Saaremaa valimisringkonnas 2015. aasta Riigikogu valimistel on erakonna aseesimees ja riigikogu liige Enn Eesmaa, pakkus välja Keskerakonna juhatus 23. […]

kodanik2
9 aastat tagasi

siis mängis laanet märtrit, kannatajat ja lubas ka uut erakonda. mitmekihiline valetaja.

kodanik2
9 aastat tagasi

reform pole niii loll, et laaneti esinumbriks paneks. tiidus pigem.

kodanikule
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik2

Ega reform hääli anna, rahvas ikka. Meenuta, et eelmine kord olid samamoodi Karilaid oli kesikute nimekirjas Laaneti ees, aga rahvas tegi ikka valiku viimase kasuks.

tt
9 aastat tagasi

Ülejooksik Laanet nagu mistahes teine ülejooksik kui maailmavaate mõiste lörtsija on minu jaoks poliitiline laip.

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  tt

Vot ei teagi,kuidas saab tõsiselt võtta inimest,kes homme ei ole kindlasti see,kes oli täna ja kes tegelikult ise ka ei tea,kes on? Kui Laanet tahtis aumees olla, siis oleks tulnud loobuda ka kohast riigikogus,mille ta oli tema poolt põlatud erakonnale saanud. Aga ei, võimul ja rahal on magus mekk. Naljakas on see,et erakond ise sellist jooksikut usaldab ja esinumbriks seab,ju siis loodetakse,et siin maakonnas kõige enam tema sarnaseid leidub.

mnjahile
9 aastat tagasi

Egas sa tõsiselt ju mõelnud – Sukles ja riigikogu?

mnjah
9 aastat tagasi
Reply to  mnjahile

Sama tõsiselt kui Sukles ise.

mnjah
9 aastat tagasi

Küll Iinnar läheb, sest vaikimise eest peaks Merle tema koha saama….vaese Suklese jaoks on vist aga riigikogu rong läinud,peab kohaliku Peetrikesega leppima.

väljaveninud tasku
9 aastat tagasi

see kandideerimine on neile nagu mingi mängusõltuvus ja ei midagi enamat

ajo´ke
9 aastat tagasi

sa ju kaasaegne ja elektrooniline, milleks sulle paberit postkasti

juss
9 aastat tagasi

õnnetus ei hüüa tulles.

Kaarel
9 aastat tagasi

Mõtlesin just Luigekese peale. Mingis lehes oli uudis, et koalitsioonil on olemas plaan, et inimesed Eestist ei lahkuks. Imeks panna, et Luik polegi sellest veel kirjutanud. Aga ju ta suunab kuskil energiat, pole aega.