Rendsburgis tähistati Haapsaluga sõprussidemete 25. aastapäeva

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Haapsalu linna delegatsioon koos T-Stuudio tantsijate, Läänemaa Ühisgümnaasiumi bändi ja õpilasomavalitsuse esindusega käis augusti lõpus Haapsalu sõpruslinnas Rendsburgis tähistamas 25 aasta möödumist kahe linna vaheliste sõprussidemete algusest.

Haapsalu delegatsiooni juhi, aselinnapea Liina Põllu sõnul osalesid kohtumisel veel kahe Rendsburgi sõpruslinna esindused — Almere Hollandist, kellega Rendsburgil on sõprussidemed 20 aastat ja Raciborz Poolast, kellega tähistati 10 aasta möödumist sõprussuhete algusest.

Aselinnapea sõnul oli kutsujate eesmärk kokku tuua sõpruslinnade esindusi ja noori inimesi, et luua kontakte ühisteks koostööprojektideks ja arutleda ühtse Euroopa tuleviku teemadel. Korraldati paneeldiskussioon, kuhu sõpruslinnade esindajate kõrval oli kutsutud Euroopa Parlamendi liige Reimer Böge. Toimusid Euroopa Liidu ning ülemaailmse rahu teemalised töötoad ja viktoriin, millest võtsid osa kõikide sõpruslinnade noored.

T-Stuudio ja Läänemaa Ühisgümnaasiumi bänd astusid menukalt üles Rendsburgi linnafestivalil „Rendsburger Herbst“ ja ametlikul sõpruslinnade juubeleid tähistaval linnapea vastuvõtul. Läänemaa Ühisgümnaasiumi õpilane Eva-Maria Brock ja vilistlane Kristo Allikas esitasid Rendsburgi kultuurikeskuse Euroopa lugemiskohvikus Eesti luulet.

T-Stuudio tantsijad meelitasid festivalile 2012 aastal tekkinud fännklubi. T-Stuudio juhendaja Mairi Grossfeldti sõnul oli tantsijatele omaette põnev kogemus ööbida peredes, kus õpiti tundma Saksamaa kombeid ja peretraditsioone. „Kolme tüdruku võõrustajaks oli Balti-Saksa juurtega perekond, kelle pereema esivanemaks on Haapsalu ravimuda uurija ja mudaravile alusepanija dr Carl Abraham Hunnius,“ rääkis Grossfeldt.

Linnafestivalil olid infoletiga väljas Haapsalu Kutsehariduskeskuse õpetajad. Infoletis jagati saksakeelseid turismiinfovoldikuid, müüdi kohalikku kunsti- ja käsitöötooteid ning pakuti degusteerimiseks kalja, musta leiba, põdralihavorsti ja Eesti šokolaadi. Festivalikülastajad tundsid Eesti ja Haapsalu vastu suurt huvi.

Rendsburgi külastas samal ajal ka praost Tiit Salumäe, kes osales nii oikumeenilisel jumalateenistusel Rendsburgi Marienkirche kirikus. Salumäe kõneles Rendburgi linnapea vastuvõtul Haapsalu ja Rendsburgi sõprussidemete algusaastatest. Praost Salumäed saatis Haapsalu Toomkoor, kes astus kontsertkavaga üles nii kirikus kui Rendsburgi vanas raehoones toimunud linnapea ametlikul vastuvõtul.

Ürituse raames kohtusid mõlema linna muuseumijuhid Martin Westphal ja Anton Pärn, et panna alus omavahelisele koostööle. „Esimeseks projektiks sõpruslinnade vahel võiks saada Ilon Wiklandi elutöönäituse toomine Rendsburgi,“ arvas Pärn. Näitus avatakse 2015. aasta veebruaris Berliinis ja see jääb Saksamaale ringlema vähemalt üheks aastaks ning võiks saada lõppakordi Rendsburgis.

Emotsionaalne ja vaimustav oli programmiväline külastus Rendsburgi naaberlinna Büdelsdorfi, kus asub Kunstwerk Carlshütte kunstikeskus igasuvise Põhja-Euroopa suurima kaasaegse kunsti näitusega Nord Art 2014. Haapsalu linna delegatsioon kohtus näituse kuraatori kunstnik Wolfgang Grammi ja tema eestlannast abikaasa kunstniku Inga Aruga. Huvitav on tõik, et mõlema edaspidine kooselu sai alguse Haapsalust, kus paarkümmend aastat tagasi toimus Wolfgang Grammi isikunäitus. Kunstnikepaar sai kutsutud oma näitusega taas tagasi Haapsallu.

Haapsalul on lisaks Rendsburgile veel kaheksa sõpruslinna: Petlemm, Hanko, Haninge, Loviisa, Greve in Chianti, Uman, Eskilstuna ja Fundao.

Fotod: Tiiu Kammiste ja Laura Väli

Rendsburg (1) Rendsburg (2) Rendsburg (3) Rendsburg (4) Rendsburg (5) Rendsburg (6)
Rendsburgi linnapea vastuvõtt sõpruslinnade esindajatele. Vasakult: Haapsalu aselinnapea Liina Põld, Almere (Hollandi) linnavalitsuse spordiosakonna juhataja Robert Rinsma, Rendsburgi volikogu esinaine Karin Wiemer Hinz, endine Rendsburgi linnapea Rolf Teucher, Almere linnapea Annemarie Jorritsma-Lebbink, Rendsburgi linnapea Pierre Gilgenast, Raciborzi (Poola) maavanem Adam Hajouk. Foto: Tiiu Kammiste

Rendsburg (7) Rendsburg (8) Rendsburg (10) Rendsburg (11)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Edward
9 aastat tagasi

Miks Vikman Rendsburgis ei käinud? Pidi ta siis nüüd kooli minema? Suklesele oli piltide järgi esimene koolipäev küll väga väsitav.

ikka
9 aastat tagasi

Liina Põld käis muidugi jälle sünnipäeval,mida muud temalt oodata ongi…..Haapsalus tuli aga Vikmanil haridusjuhi ehk Põllu asemel koolis esimest koolipäeva alustada. Linn võiks üldse kaaluda,et abilinnapeaks on vaid Vikman , saaks kindlasti hakkama ja linn hoiaks raha palgafondis kõvasti kokku. Sünnipäevadel ja pidustustel osalemiseks ei pea linnaametnik olema, võib rahumeeli ka kodune olla,aga oma raha eest pralletada.

Edward
9 aastat tagasi
Reply to  ikka

Kus Vikman esimest koolipäeva alustas? Läks õppima või? Piltide peal oli väsinud Suklese nägu ja kõik.

ikka
9 aastat tagasi
Reply to  Edward

Vikman tervitas lapsi 1 septembril Nikolai koolis…..aga muidugi,selle jaoks,et sinna kooli tervituskõne pidama minna,on vaja keelt ka osata,õnnislollakast irvest näos ei piisa.