Tikkurila soovitab: Puitfassaadide värvimine

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Villa_majafoto_puhasEt saavutada pikka aega kestev kaunis tulemus, on oluline valida värvile välistingimustesse sobiv toon. Foto: Tikkurila

Nii mõnigi perekond on plaaninud sellesse suvesse maja ehituse või remondi ning fassaadi värvimise, kirjutab Tikkurila koolituskeskuse juht Meelis Tarto.

Kuna tegemist on suure ja kuluka ettevõtmisega, nõuab see tavalisest pikemat ja põhjalikku planeerimist ning kalkuleerimist. Hästi planeerides võidab majaomanik nii rahas kui ajas. Maja saab kaunis ja püsib ilus pikki aastaid.

Kuidas valida värvi?

Maja fassaad peab igal aastal hakkama saama nii karmi talvise külma kui kuuma suvepäikesega, lõputu vihma ning lugematu arvu külmumiste ja sulamistega. Seepärast on eriti oluline, et fassaadivärv on UV-kindel, külmumiskindel, samaaegselt nii vetthülgav kui veearu läbilaskev, mis tuleb majast seestpoolt. Fassaadivärv peab olema küllalt tugev, et seinale saaks mureta toetada jalgratta, murutrimmeri või muud tarvilikku, ka mänguhoos juhuslikult vastu seina lennanud pall või aknast sisse kiikav koer ei tee tugevale värvile midagi halba. Vihm, lumi ning tuulega ringi lendav tolm ja liiv mõjutavad fassaadi füüsiliselt.

Sobivaima puitfassaadivärvi valimine sõltub aluspinna karedusastmest ehk sellest, kas tegemist on saetud, peensaetud või hoopis hööveldatud lauaga. Siledale hööveldatud lauale jääb mustus kehvemini külge. Karedamatele laudadele nakkub mustus paremini, aga samuti ka värv.

Kui tegemist on saetud lauaga, siis on soovitatav kasutada head kaitset pakkuvat nö "klassikalist" puiduvärvi. Oluline on silmas pidada, et värv oleks ka piisavalt elastne. Teadupärast on puit nö. elav materjal ja seega pidevas muutumises – mängib niiskuse ning temperatuuri toimel. Elastne värvikile liigub koos puiduga, ei pragune ega rebene. Vivacolori puidufassaadivärv Villa Akva on võitnud paljude usalduse just oma kvaliteedi ja pikaaegse vastupidavuse pärast. Villa Akva on eelistatuim fassaadivärv Eestis juba enam kui 20 aastat.

Hööveldatud sileda laua puhul on soovitatav valida väga hea nakkevõimega spetsiaalne värv, millel on samas õhuke värvikilekiht, et kaunis puidutekstuur jääks aimatav. Vivacolori valikus on selleks puidukaitsevärv Villa Ultima.

Nii Villa Akva kui Villa Ultima kannavad garantiimärgist, et nad tagavad puitfassaadile vähemalt 10 aastat kestva ilmastikukindluse. Mõlemad Villa puiduvärvid on vesialuselised ja keskkonnale ning tervisele ohutud, kiiresti kuivavad ja nendega on mugav töötada.

Kui puitmaja asub miljööväärtuslikus piirkonnas, on sageli seadustega ette nähtud kasutada maja värvimisel traditsioonilisi tooteid, nt linaõlivärvi. Vivacolor on välja töötanud spetsiaalse puitfassaadidele mõeldud linaõlivärvi Villa Lin, mida saab toonida Tikkurila spetsiaalse värvikaardi "Vana Aja Värvid" abil – nii saab tulemus igas mõttes traditsioone väärtustav.

Kas toon on oluline?

Et saavutada pikka aega kestev kaunis tulemus, on oluline valida värvile välistingimustesse sobiv toon. Ere kevadine ja kuum suvine päike saavad üsna kiiresti jagu just erksatest ning tumedatest toonidest, mis pleegivad tuhmiks ja muutuvad laiguliseks.

Fassaadivärvi toon tuleks kindlasti valida välisvärvikaartide toonide hulgast, mis on mahedad ja mille toonimiseks kasutatakse välistingimustesse sobivaid toonimispastasid. Välisvärvikaardid leiate kõikidest suurematest ehituspoodidest. Kuigi välistingimustesse sobivate toonide valik on võrreldes sisetingimustesse sobivate toonide valikuga mõnevõrra kitsam, ei ole see siiski kaugeltki väike – juba ainuüksi Tikkurila Facade välisvärvikaardis on 240 värvitooni, mis sobivad nii kivi- kui puitpindadele.

Eeltööd

Igaüks teab, et parima tulemuse annab alati ja igas asjas põhjalik ettevalmistus. Sama kehtib ka puitfassaadide värvimise puhul. Mille osas silmad lahti hoida? Kui seinal on hallitust või sammalt, siis tuleb see kindlasti enne töödega alustamist korralikult eemaldada. Lahtine sammal ja hallitus tuleb eemaldada mehaaniliselt kraapimise teel. Seejärel tuleb pinda põhjalikult pesta spetsiaalse hallitusvastase ainega Tikkurila Homeenpoisto.

Maja ülevärvimisel on soovitav pinnad eelnevalt korralikult mustusest puhastada ja võimalusel kergelt üle lihvida. Eemaldada tuleb kogu lahtine värv, välja vahetada pehkinud lauad.

Valmis tuleb vaadata ka sobivad töövahendid. Puidu värvimisel on parem kasutada pintsleid, mitte rulle. Vesialuseliste toodete puhul on parimaks valikuks sünteetiliste või kombineeritud harjastega ja lahustipõhiste toodete puhul naturaalharjastega pintsel. Fassaadipintslid on üldiselt suured ja mahukad (100 või 120 mm laiusega) – nendega sujub töö mugavalt ja kiiresti. Ärge unustage pintslit puhkepausile minnes kilesse mähkimast ja pärast töö lõppu puhastamast – säästate aega, närve ja raha.

Uue maja puhul on soovitatav laudise puidukaitsevahendiga ja/või immutamine kruntimine ning esimese kihi värvimine teha enne laudise seina paigaldamist. Põhjus on selles, et puit liigub mõnevõrra enne, kui saavutab seinal lõpliku asendi. Laudisele, mis värviti pärast seinale paigaldamist, võivad ajaga ilmuda värviga katmata (ja kaitsmata) triibud.

Kindlasti tuleb teine värvikiht laudisele kanda pärast selle seinale paigutamist, sest paigaldamise käigus võivad lauad määrduda või vigastada saada. Lisaks tuleb enne viimast värvikihti ka naelapead roostetriipude tekkimise vältimiseks üle käia spetsiaalse metallikruntvärviga Vivacolor Universal Korrostop +. Kui räästakastid ning akna piirdeliistud on erinevat värvi, siis on hea mõte kasutada kaitseks teipe, mis sobivad välistingimustesse.

Kas kruntimine on vajalik?

Naturaalset, veel värvimata puitlaudist tasub kindlasti töödelda puiduimmutusvahendiga, kuna imbudes sügavale puitu kaitseb ta laudist seestpoolt sinetuse, hallituse, pehkimise ja muude sarnaste puidukahjustuste vastu. Kindlasti tuleb erilise tähelepanuga töödelda laua otsad.

Vivacolori tootevalikus on värvitu puiduimmutusaine Kolorex Protekt, mis annab fassaadile kindla kaitse bioloogiliste kahjustuste eest, mis võivad tekkida näiteks värvikihi mehhaanilisel vigastamisel.

Paari sõnaga peitsidest

Kui soovitakse rõhutada puidustruktuuri ning anda fassaadile tooni, tulevad mängu peitsid. Vivacolori kaitsvate puidupeitside Kolorex Akva ja Kolorex Classic puhul on tegemist poolläbipaistvate toodetega, mille alt jääb puidu pind kenasti kumama. Peitside toonid leiab spetsiaalsest Tikkurila välispuidukaitsevahendite värvikaardist. Meeles tuleb pidada, et peitsimine tuleb ette võtta tunduvalt sagedamini kui maja värvimine, kuna peitsi kiht kulub kiiremini.

Majaomanik, kes eelpoolöeldut arvesse võtab, selle põhjal omale plaani teeb ja selle ka ellu viib, võib juba ette endaga rahul olla. Suur, aga vajalik töö saab kindlasti edukalt tehtud! Välisfassaadi remondi puhul on põhjalik planeerimine vähemalt pool võitu. Ainukeseks kontrollimatuks, aga samas õnnestumisel oma rolli mängivaks faktoriks on ilm. Tark teab, et mida ei saa mõjutada, selle pärast pole mõtet muretseda ning keskendub planeerimisele ja ettevalmistustele, et hea ilma korral kiiresti tööde kallale asuda.

Meelis Tarto, koolituskeskuse juht

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
...
6 aastat tagasi

Mul see värv jäi nagu peits, aastapärast oli kirju…

sipsik
6 aastat tagasi
Reply to  ...

vale toon või kehvasti värvitud

korstnapyhkija
9 aastat tagasi

Mul maja värvitud Villa Akvaga 12 a. tagasi. Uus voodrilaud sai täistehnoloogiaga mida tootja soovitas, värvi alla. Praegu tahaks aga läänepoolne sein juba ülevõõpamist. Kohati on värv koorunud ja pragunenud. Aga jah, nagu tootja lubas, 10 aastat sai täis ja kestis.

Päärn
9 aastat tagasi

Ei ole midagi uut. Haapsalus on maja, mis värvitud Tikkurila värviga ja värv püsinud juba 20 aastat.