Lääne malev: Haapsalu linn läheb tuleval nädalal taas korraks lukku

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eesti lipp 130 Haapsalus 208

Linn lukku 20. aastapäeva mälestusmedal. Foto: Urmas Lauri

Tuleva nädala laupäeval saab ligi sada inimest tänumedali ja Haapsalu linn läheb korraks taas lukku, et meenutada 20 aastat tagasi kogu Eestit rabanud „Linn lukku” aktsiooni.

Esimesed vahipostid pandi linna kolmele sissesõiduteele 1994. aasta 6. juunil kell 14.

Nüüd, 20 aastat hiljem, 14. juunil kell 10 on Haapsalu sissesõiduteedel taas vahipostid. Kaitseliitlased ja politseinikud, osa needsamad, kes seisid postil ka 20 aasta tagasi, peatavad taas autosid.

Kui 1994 oli „Linn lukku!” eesmärk näha, kes linna tuleb ja kes välja läheb, siis nüüd kedagi ei kontrollita ja pakiruume ei avata. Selle asemel saab linna kultuurikava ja „Linn lukku!” reklaamlehe.

Linnapea Urmas Suklese sõnul on linn taas lukus umbes tund aega ehk seni, kuni kultuurikavad ja flaierdi on jagatud. Ummikuid ei tekitata, lubas Sukles.

Tänuks neile, kes 1994–1995 linna sissesõidtuteedel patrullisid ja kes seda ettevõtmist toetasid, on tehtud sada medalit. Need antakse üle 14. juunil kl 12.30 piiskopilinnuses.

Tollane Lääne Elu kirjutab, et ideega linn lukku tuli välja linnapea Urmas Sukles.

Esimese suvest kokkuvõtet tehes ütles tollane prefekt Vahur Kivistik, et kuritegevus vähenes 15%. Linnapiirilt tabati ka suure kaliibriga kurjategijaid. Kui enne sai politsei palju teateid, et nn kantpead püüavad linnas ärisid maksustada, siis pärast patrullide paigutamist sellised teated lakkasid, kirjutab tollane Lääne Elu.

Tollasest elust annavad aimu Lääne Elu uudised: Läänemaa haiglast sai narkootikume; ühed väljapressijad läksid kohtu alla teised käivad parajasti poodides ähvardamas; ühe ööga tühjendati Haapsalus neli korterit.

Tänupäeva korraldavad Haapsalu linnavalitsus ja Lääne malev.

Täismahus artiklit saab lugeda Lääne Elu 5. juuni paberlehest

„Linn lukku 20” tänupäev 14. juunil

  • Kl 12 juuniküüditamise jumalateenistus toomkirikus.
  • Kl13 piiskopilinnuses „Linn lukku 20” tänuüritus. Sõnavõtud, meenutused, autasustamine.
  • Naiskodukaitse pakub tänupäevast osavõtjaile sõdurisuppi. Avatud on lossi kohvik.
  • Haapsalu linn on 14. juuni hommikul taas lukus, nagu 20 aastat tagasi.

Oodatud on kõik huvilised.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments