Indrek Tarand võitis Läänemaal valimised

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Euroopa parlamendi valimised

Graafik: Lauri Oja

Euroopa Parlamenti lähevad Eestist Andrus Ansip, Kaja Kallas, Indrek Tarand, Yana Toom, Marju Lauristin ja Tunne Kelam.

Läänemaal võitis valimised üksikkandidaat Indrek Tarand, kes sai kõige rohkem hääli, 1224. Ansip sai läänlastelt 979, Lauristin 617, Kallas 469, Kelam 394, Martin Helme 290, Mart Helme 261, Savisaar 242, Talve 225, Paet 150 häält.

Üks Iseseisvuspartei ja kaks EKRE kandidaati ei saanud Läänemaalt mitte ühtki häält.

Läänemaal käis valimas 6661 inimest 19 886st ehk 33,5%. Suurim aktiivsus oli Vormsis (47%) ja Nõval (46,5%). Väikseim aktiivsus oli Lihulas (27,7%) ja Ridalas (27,6%).

Riigikogu liige Neeme Suur ütles valimistulemusi kommenteerides, et Tarand ja Ansip said oma hääled ühe ja sama asja eest: Tarand selle eest, kuidas Ansip riiki juhtis, ja Ansip juhtimise eest. Kaja Kallast aga oleks Suure arvates vaja pigem Eestis riigisisese poliitikaga tegelema.

„Riigi keskmine 36protsendiline valimisaktiivsus osutab, et poliitikud hüppasid kollektiivselt lati alt läbi. Rahva hinge ei tabatud, tegemist on poliitilise eliidi projektiga,” kommenteeris Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid.

„Keskerakonna valimisvõit jäi 6000 hääle kaugusele, see on üpris tõsine sisekaemuse koht,” lisas Karilaid.

Europarlamendi valimised võitis Reformierakond, kes sai peaaegu veerandi häältest.

Keskerakond jäi Reformierakonnale paari protsendiga alla. Peaaegu võrdselt said hääli IRL (13,9%) ja sotsid (13,6%). Sotsidele võis valimistulemus olla pettumus, sest erakonna reiting lubas palju enamat.

Esiviisiku lõpetab Indrek Tarand, kes sai 13,2% hääli.

Reformierakond võitis kõigis maakondades peale Ida–Viru ja Tallinna linna — neis paigus oli võitja Keskerakond. Ida–Virus oli Keskerakonna võit võimas — 59,5%.

Üllatuse valmistas Edgar Savisaar, kes oli küll oma erakonna esinumber, aga kogus 6700 häält vähem kui europarlamenti pääsenud Yana Toom.

„Tänaseks on Savisaare kunagisest hiilgusest järel vaid armetud riismed. Kahju!” ütles analüütik Juhan Kivirähk eile Postimehele.

EKRE juht Mart Helme ütles, et kohalike valimistega võrreldes on 4% edasiminek, aga rahuloluks põhjust ei ole.

Läänemaalt riigikokku valitud Tõnis Palts (IRL) kogus vaid 226 häält.

Keskerakonna Läänemaa piirkonna juht, Kullamaalt pärit riigikogulane Aivar Riisalu sai 1117 häält.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
tõemonopol
10 aastat tagasi

Eestlased, te olete lontrused!