Juhtkiri: Hobiarheoloogid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Metallidetektorite lai levik ja nende agar kasutamine tekitab arheoloogides hirmuvärinaid, sest igal aastal on juhuseid, kus detektoristid on üles tuhninud mõne olemasoleva matusepaiga või suisa kalmistu, nagu juhtus paari aasta eest Kõmsil.

Asi on läinud niikaugele, et arheoloogid pelgavad detektoristide kartuses uutest avastatud kalmetest või aardeleidudest avalikkusele rääkida.

Mis ajab ühe inimese detektoriga põllule kultuuriväärtusi otsima? Mõne puhul soov rikastuda, teise puhul aga ajaloohuvi. Kõiki detektoriste ühe vitsaga lüüa on ilmselgelt vale, sest eetiline ja seadust järgiv metalliotsija kasutaja võib olla arheoloogidele pigem abimees kui vaenlane.

Eesti maapõu varjab ilmselt sadu või isegi tuhandeid muistiseid, mida seni leida pole suudetud. Ja kui detektorist mõne sellise peale satub ja oma leiust ka muinsuskaitsjaid teavitab, võib see lisada uue peatüki meie ajalooteadmistesse.

Et sõklad teradest eraldada, peaks igal inimesel olema julgust detektoriga maastikul liikuvale inimesele ligi astuda ja uurida, kellega tegu. Õigel detektoristil, kes ka vastava koolituse läbinud, peab olema ette näidata kehtiv tegevusluba.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pets
10 aastat tagasi

Eestist kulda ei leia. Äärmisel juhul vaid randadest, aga seegi on haruldus, kui sealt kuldsõrmus liiva seest tuleb. Vanu kuldesemeid võib leida Suurbritanniast, kus leitakse vanu kuldmünte ja kullast esemeid.

Choncita maali
10 aastat tagasi

Täta Maali on liiga palju külajutte kuulanud! Kullapaja jutte on iga talu kohta, aga pole mina veel kusagit kulda leidnud.

Onu Maali
10 aastat tagasi

Tädi Maali arvates kasvab talude ümbruses kullapadasid nagu seeni :)))))))
Puhta loll ju :)))
Põhiline deteka saak on traktoristi hõberahad – pudelipunnid ja ohtralt muud pas ka. Nii on 🙁

loaomanik
10 aastat tagasi

luba olemas, kuid seda küsima tulla küll ei soovita kellelgi peale muinsuskaitse inspektori (kui mõni just tüli norida ei taha)

Meedia kokkuvõte « Arheoloogia uudised Arheoloogia uudised
10 aastat tagasi

[…] Juhtkiri: Hobiarheoloogid […]

Anonüümne
10 aastat tagasi

Õigel detektoristil, kes ka vastava koolituse läbinud, peab olema ette näidata kehtiv tegevusluba.. Inglise keeles on tore sõna-bulls**t. Mingi paber ei tee detektoristi õigeks või valeks. Kui inimese huvi on sellega tegeleda, maaomaniku nõusolek olemas siis või MK selle paberiga seda samust pühkida. Mis krdi rikkust sa taga ajad? Head masinad maksavad palju raha ja varanduse leidmise tõenäosus on imeväike. See on hobi, liikumine värskes õhus ja hea õnne korral leiad paar tsaari kopsi, ühe denga ja paar vene kopikut-see on hea päev. Asi on läinud niikaugele, et arheoloogid pelgavad detektoristide kartuses uutest avastatud kalmetest või aardeleidudest avalikkusele rääkida. Võeh,… Loe rohkem »

Teadmiseks
10 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Arheoloogide ja muude asjapulkade poolt levitatav vale on vaid selleks, et nad saaksid oma tegusid varjata.

Aivar
10 aastat tagasi

Jah kui tegu kalmega või muu püha asjaga siis asi õige.Aga kui inimene kuskil suvalisel põllul detektoriga.Minumeelest las ta otsib kui talle see huvi pakub ja tegu pole muinsus kaitse objektiga ning maaomaniku luba olemas.See on sama nagu inimene käib õngega kalal hobikorras,ega see teda kohe röövpüüdjaks tee.Enamus saab ühe särje ja on õnnelik .Nii on detektoriga ka .Ega need rahapajad ja muinasasulad nüüd igal põllul ka pole .

Maali
10 aastat tagasi

Küll, aga omanikule tagastatud vanadel taluvaremetel toimetajaile peab ligi astuma ja küsima, kas omanik on “külalise” kutsunud. Mõnigi omanik on esivanemate poolt maasse peidetud kullast ilma jäänud. Kahju, et selliseid arheolooge ei saa tagasiulatuvalt korrale kutsuda, ega neilt tekitatud kahju hüvitamist nõuda. Kahjuks ei ole Eestis omand püha ja puutumatu.
Veel teinegi kogemus, kui kirikaias= kalmistul pinnas üles tõngutakse ja sealt aardeid otsitakse???

ants
10 aastat tagasi
Reply to  Maali

tõsiselt, maali jah?

Ahto
10 aastat tagasi

Teadmiseks ajakirjandusele ja elanikele.Detektori omamine ja kastamine ei ole keelatud .Ei ole ka olemas detektori kasutamise koolitust . Koolitatakse kultuuriväärtusega leidude otsijaid. Kui Teie maal on võõrad ,olgu siis tanki või detektoriga ,astuge muidugi ligi ja küsige ,mida toimetate. Võõral maal otsiva detektoristi käest küsida mingit dokumenti ,on õigus ika politseil .Seega – ülearuste sekelduste ärahoidmiseks ja politseile lisakoormuse tekitamiseks ,ei peaks võõral maal toimetavaid võõraid tülitama minema. Maakaablit või toru otsivale detektoriga inimesele ei tasu ka politseid kutsuda.

Aivar
10 aastat tagasi

Mind küll ei huvita kui keegi põllul detektoriga käib ,et peaksin ligi tormama.Mis sealt põllult nii väga ikka leida on.Noh on mõni münt …õudne asi