Neeme Suur: Sotsid ei ole oravate punane musipulk

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid moodustavad suure tõenäosusega uue valitsuse. Mida sellest arvata? Miks lähevad sotsid liitu parteiga, keda on seni halastamatult kritiseeritud?

Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri
Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri

Oh, kui palju on praegu mitmesuguseid arvamusi. Tihti öeldakse, et ärge ronige sinna valitsusse praegu. Tihti aga ka, et ootame ja loodame!

Kui ausalt — ongi keeruline. Kõigepealt see, et läbirääkimised ei ole lõppenud, õigemini, läbirääkimised on vaevu alanud. Nii et selgeid vastuseid ei ole. Ei ole ka mingeid salakokkuleppeid, olgugi et kõik proovivad midagi välja mõelda. Reformierakonnal on igal juhul oma praeguse partneriga mugavam koos edasi toimetada, kui vaielda sotsidega programmi ja põhimõtete üle, mida seni ilmvõimatuks peeti.

Sotsid on ju ikkagi „sotsiaalsed demokraadid” sõna mõlema poole kõige tõsisemas mõttes. Nii et kas sünnib uus koalitsioon uute partneritega, seda näitavad lähimad päevad.

Teine küsimus on, kas peaksid sotsiaaldemokraadid praegu valitsusse kippuma. Kui vaadata poliitika küünilisuse seisukohast, siis tundub ju, et Reformierakond ja IRL võiksid oma valitsusvastutuse lõpuni kanda. Juba aasta pärast on inimestel võimalus anda olukorrale hinnang ja teha oma valikud järgmiseks neljaks aastaks.

Kui aga suhtuda asjadesse vastutustundlikult, tuleks minna ja seista eesti inimeste huvide eest nii hästi kui võimalik. Minna ja anda nii varakult kui võimalik Eesti riigi valitsemisele see puudunud, kuid hädavajalik sotsiaalne ja demokraatlik kallak. Eelmisel aastal tegi president oma aastapäevakõnes ettepaneku, et teeme Eesti 100. aastapäevaks korda. Kui nii, siis pole ju siin oodata midagi. Kas me Eesti just nende nelja jäänud aastaga korda saame, aga hetkegi venitada küll ei tohiks.

Oma tänavuses aastapäevakõnes ütles president, et „see, mis meid siia on toonud, ei vii meid edasi”. Eestil on vaja sotsiaaldemokraatiat, ükskõik kui loosunglikult see praegu ka ei kõla.

Meil on vaja suhtuda inimestesse oluliselt teistmoodi. Inimene ei ole mitte statistiline ühik riiklikus raamatupidamises, vaid elav hing, mõtlev ja muretsev kodanik, kellele on tähtis nii tema enda perekonna kui ka kogu riigi käekäik, elab ta siis Võrus või Virus.

Sotsiaaldemokraadid ei läheks valitsusse mitte selleks, et lihtsalt pildile pääseda, vaid selleks, et seista oma põhimõtete ja programmi eest. Ehk lõpetaks selle „viie rikkama riigi hulka”–jutu ja prooviks kõigepealt meie lapsed vaesusest välja aidata.

Meil on selle eesmärgi täitmiseks väga konkreetsed ettepanekud, alates lastetoetuste tõstmisest kuni lasteaedade programmi taastamiseni. Sellel kõigel on kindlasti ka oma maksumus ja järgmise aasta riigieelarve koostamine hakkab kohe pihta.

Meil on kindlad ettepanekud nii riigi majanduse ja hariduse kui ka regionaalpoliitika ja sotsiaalpoliitika valdkonnas. Läbirääkimiste tulemusena peab selgeks saama, kas meil on nii palju ühist, mille põhjal koalitsioon moodustada, või mitte.

Mida me aga ei tee? Me ei hakka oravatele odavmüügist saadud musipulgaks, millega saavad nood väikese vaevaga enne järgmise aasta valimisi oma palge pisut punasemaks värvida, et rahvale inimlikumat muljet jätta.

Neeme Suur, riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
R.M
10 aastat tagasi

Nojah lastetoetus iseenesest õilis asi, aga eriti ei mõista mis see point peaks täpselt olema. Mingi subsideerimine laste kasvatusel on muidugi iseenesest positiivne ja vajalik, eriti kui on tegemist väga madala sissetulekuga inimestega. Samas lapsevanem ei võrdu automaatselt madala sissetulekuga inimesega – päris suur enamus tööealisest elanikkonnast on lapsevanemad. Nad käivad tööl – nii mehed kui naised – ja maksavad ka vastavalt makse. Võiks isegi väita et ka päris suur osa neist on netomaksumaksjad. On ka statistika, mis vähemalt meeste lõikes tõestab, et lapsevanema rollis mehed teenivad keskmiselt rohkem kui nende lasteta sookaaslased, kuna lihtsalt vastutus ja vajadus suuremaks sissetulekuks… Loe rohkem »

Sotsid
10 aastat tagasi

peaksid oma liidrit vahetama. Mikser on tõeliselt ebasümpaatseks muutunud. Eriti tema endise erakonnakaaslase Savisaare pidev mustamine.
Ainuke sümpaatne sots on Nestor

kommentaarile
10 aastat tagasi

Kui president teeb valitsuse moodustamise Kallasele, siis tundub küll, et ausaid poliitikuid pole Eestis olemas. Kuidas saab valitsust juhtida nii lühikese mäluga ja nii musta minevikuga inimene. Ja sotsidel kama kõik peaasi et valitsusse saaks. Enne tulgu erakorralised valimised. Asi on juba naeruväärne kuidas kõik kohad on ette ära jagatud.

mailis
10 aastat tagasi

Kui oleks võimalik, et tulumaksu 2015 aastal ei langetataks protsendi võrra vaid tõstetaks tulumaksuvaba miinimumi, mille tulemusena kõik võrdselt “rikastuksid”, siis oleksite tõesti midagi ära teinud, vastasel korral saavad ikka suurema rahakotiga inimesd jälle paksema rahakoti. Ka lastele tuleks sellest kasu ja just nendele, kellel on seda hädasti vaja.

NEEME
10 aastat tagasi

Tähelepanu tähelepanu, teadmiseks kõigile, ma ei ole musipulk vaid täitsamees!!!

Alar
10 aastat tagasi

Kui suur te konkreetne ettepanek on lastetoetuse tõusu osas?

kodanik
10 aastat tagasi

mingi eputamine käib selle lastetoetuse tõstmisega, elementaarne, et see tõuseb. see mõni hiina ime:) see toob paar häält, aga ei tee meid veel põhjala lähedasekski. aga vahutamine on tugev!

Ivo+Falk
10 aastat tagasi

Täna õhtuse seisuga see tõenäosus eriti suur küll ei paistnud.

lootus jääb
10 aastat tagasi

loodame, et seekord sotside abiga jälle mingit uut “töölepingu seadust” vastu ei võeta. Eelmine kord määris see otsus sde käed tükiks ajaks ära. Mäletatavasti visati pärast selle seaduse sotside häältega vastuvõtmist sde ka valitsusest välja.