Nelise-filmi esimene võttepäev Haapsalus

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Teisipäeva hommikul algasid Haapsalu raudteejaamas Endel Nelise elul põhineva mängufilmi “Vehkleja” võtted.

Produtsent Madis Tüür rääkis, et nad olid alustanud juba kella seitsmest. “Ülesseadmine algas veelgi varem,” lisas ta.

Filmi teine produtsent Ivo Felt kinnitas, et varakult algavad tööpäevad on filminduse puhul tavalised. “Esimesed kolm päeva Haapsalus hakkavad sellisel kellaajal. Peale seda alustame veidi hiljem,” selgitas Felt.

Felt kiitis Haapsalu raudteejaama välimust ja ajastuhõngulisust. “Väga ilus. Võttepaigana on see meie filmis olulisel koha,” rääkis ta. Felti sõnul filmitakse Haapsalus lisaks veel mitmel tänaval ning tehakse paaris kodumajas ka sisevõtteid.

Esimesest päevast ja jahedast tuulest hoolimata käis võtteplatsil vilgas tegevus. Režissöör kutsus võtegrupi korraks kokku ning soovis algavaks tööks edu. Filmiti stseeni, kus Endel Nelist mängiv Märt Avandi rongilt maha astub. Perrooni kohal hõljus suitsumasinatega loodud toss ning ringi jalutasid 1950. aastate rõivais inimesed. Kaadrist marssis läbi ka käputäis nõukogude mundris sõdureid. Arvata võiks, et sellise stseeni filmimine ei ole eriti raske, kuid tegelikult asi nii lihtne pole.

Režissööri elaval juhendamisel harjutati korduvalt läbi kõigi inimeste liikumine. Alles seejärel alustati esimese võttega. Filmideski ei piirdunud režissöör ühe korraga. Produtsent Madis Tüüri sõnul varieerub stseenideks kuluvate duublite arv filmiti, kuid keskmiselt on arvuks seitse. Seekord on arvestatud on aga ligi kümnega. Duublite arvu planeerimine on oluline, sest kõvaketaste maht, kuhu digitaalne film salvestatakse, ei ole ikkagi lõputu.

“Vehkleja” võtted kestavad Haapsalus 3. märtsini.

Fotod: Arvo Tarmula.
raudteejaam1
Näitlejad Haapsalu raudteejaama perroonil
raudteejaam2
Režissöör Klaus Härö (vasakul)
raudteejaam3
Nõukogude sõdurid
raudteejaam5
Noored näitlejad valmistuvad stseeniks
raudteejaam6
Endel Nelise saabumisstseeni filmimine
raudteejaam7
Režissöör Klaus Härö (keskel tumesinises jopes) ja Märt Avandi (paremal) stseeni arutamas
raudteejaam9
Suitsumasin raudteejaamas
raudtejaam4
Märt Avandi Endel Nelise rollis

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments