Toronto filmifestivalil esilinastub Taebla vallamajas filmitud seriaal

Lääne Elu

info@le.ee

Režissöör Måns Månsson (paremal) andis Taebla vallamajas pressikonverentsi stseeni filmimise eel taustanäitlejatele juhtnööre. Foto Andra Kirna

Eesti osalusega TV-draama „Estonia“, mille osa stseene filmiti Taebla vallamajas, valiti septembris toimuva Toronto rahvusvahelise filmifestivali (TIFF) „Primetime“ programmi. Maineka Toronto festivali telesarjade programmis esitletakse üheksat tippseriaali üle kogu maailma.

Soome, Rootsi, Eesti ja Belgia koostöös valminud 8-osaline draamaseriaal jutustab parvlaeva Estonia uppumisest ning sellele järgnenud Eesti, Soome ja Rootsi ühise uurimiskomisjoni tööst. Mullu augustis võeti sarja tarbeks Taeblas Lääne-Nigula vallamajas üles pressikonverentsi stseene.

Seriaali „Estonia“ võtted toimusid Soome (Fisher King), Eesti (Amrion), Rootsi (Kärnfilm) ja Belgia (Panache Productions) koostöös. Seriaal vaatleb õnnetuse asjaolusid läbi eri tegelaskujude. Lugu algab päästjatega merel ning liigub laeva meeskonnaliikmete ja reisijateni. Oma lugu on rääkida pääsenutel, pereliikmetel, poliitikutel ja ajakirjanikel. Seriaali lõpposas näeb uurimiskomisjoni lõppraportit ja vastukaja sellele.

„Estonia“ katastroof puudutas eriti teravalt kolme riiki – Eestit, Soomet ja Rootsit – ning seetõttu koosnes ka seriaali meeskond just nende maade kirjutajatest, ekspertidest ja meeskonnast. „Niivõrd tundliku teema käsitlemine peab toimuma tasakaalustatult ja lugupidavalt ning kunstiliselt haaravalt, aga samaaegselt silmas pidades ka rahvusvahelist auditooriumi,“ sõnas sarja Eesti-poolne produtsent Riina Sildos. „Usun, et see oli võimalik vaid kõigi kolme riigi, keda Estonia katastroof enim puudutas, tegijate ühise nägemusena. Samuti on oluline mainida, et Eestis pole üksinda niivõrd mastaapse seriaaliprojekti arendamine võimalik ja see saab toimuda vaid kaastootjana. Oleme väga õnnelikud, et saime osaleda nii suures ja olulises projektis.“

Telia Eesti televisiooni ja meelelahutuse valdkonna juht Birjo Kiik tõi välja, et „Estonia“ seriaali näol on tegemist seni suurima Telia Põhjamaa ja Baltikumi ettevõtete koostöös valminud projektiga. „Meil on väga hea meel, et saime anda oma panuse kõrgetasemelise teleprojekti loomisesse ja tuua meie vaatajateni niivõrd olulise teema. Seriaal esilinastub eksklusiivselt Telia Inspira telekanalis juba selle aasta oktoobris,“ sõnas Kiik.

„Estonia“ sarja võtted toimusid eelmisel aastal Eestis, Soomes, Rootsis, Belgias ja Türgis. Seriaali kogueelarve on 15,4 miljonit eurot, mis teeb sellest ühe kõige kallima teleseriaali Skandinaavias.

„Estonia“ režissöörid on Måns Månsson (Rootsi) ja Juuso Syrjö (Soome), loominguline juht Miikko Oikkonen ning peatootjad on Matti Halonen ja Johannes Saarinen tootmisfirmast Fisher King (Soome).

Eesti poolt olid suurprojekti kaasatud stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis, filmikunstnikud Matis Mäesalu ja Eva Gramakovski, kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, grimmikunstnik Kaire Hendrikson, casting director Piret Toomvap-Schönberg, VFX supervisor Heiki Luts. Eesti näitlejatest teevad seriaalis kaasa Kaspar Velberg, Rain Simmul, Doris Tislar, Gert Raudsepp, Egon Nuter, Juhan Ulfsak jt. Eesti-poolsed produtsendid on Riina Sildos ja Elina Litvinova.

Teleseriaali arendust toetas Eesti Filmi Instituut ja sarja tootmist rahastati Eestis läbi Film Estonia tagasimaksesüsteemi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments