Anneli Haabu: Eestlased armastavad Lääne-Eestit

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Anneli Haabu (keskel) Lääne Eesti II turismikonverentsil Pärnus. Foto: Urmas Lauri

Anneli Haabu (keskel) Lääne Eesti II turismikonverentsil Pärnus. Foto: Urmas Lauri
Anneli Haabu (keskel) Lääne Eesti II turismikonverentsil Pärnus. Foto: Urmas Lauri

Lääne-Eesti turismiregioonile oli mullune aasta edukas. Võrreldes tunamullusega suurenes turistide koguarv Hiiu-, Saare-, Lääne- ja Pärnumaal kokku veidi üle seitsme, kogu Eestis tervikuna viie protsendi võrra.

Mullu oli Lääne-Eesti neljas maakonnas aasta varasemaga võrreldes 3,71 protsendi võrra rohkem välisturiste, siseturiste lisandus regioonis aastaga kümnendiku jagu. Kogu Eesti siseturism kasvas aastaga 8 protsendi võrra, teatas MTÜ Lääne-Eesti Turism juhataja Anneli Haabu.

Enim kasvas välisturistide saabumine naaberriikidest. Venemaalt tuli neid ligi 14 protsendi, Lätist 11,5, Rootsist 10 ning Soomest 2,2 protsendi võrra rohkem. Rohkem turiste saabus ka Belgiast, Leedust ja Poolast. Samas vähenes aga Saksamaalt ja Suurbritanniast saabunute arv.

Ööbimiste arv regioonis jõudis mullu 1,233 miljonini, mis on 2012. aastaga võrreldes 3,5 protsendi võrra enam. Kogu Eestis kasvas ööbimiste kasv 3,4 protsendipunkti. Suurim kasv oli siseturistide ööbimistes, ligi 6 protsendi võrra kasvasid Eesti elanike puhkusereisid. Suurima kasvu tegid Pärnumaa ja Saaremaa.

Suurenemas on ka töö- ja konverentsireiside osakaal. Väliskülastajate tööreiside hulk on märkimisväärselt kasvanud Pärnu- ja Läänemaal, eestlaste tööreise lisandus enim aga Hiiumaal. Väliskülastajate osavõtt konverentsidest koos ööbimisega on regioonis tervikuna kasvanud üle kahe korra.

Ööbimiste arv tõusis Pärnumaal 2,86 protsendi (üle 20 tuhande ööbimise) võrra, Läänemaal 4,79 protsendi ehk 8,5 tuhande ja Saaremaal 4,95 protsendi ehk 13,5 tuhande ööbimise võrra. Hiiumaal vähenes ööbimiste arv peaaegu 7 protsendi võrra, seal oli 2300 ööbimist tunamullusest vähem.

,,Võttes aluseks statistikaameti ja Eesti Panga andmed, on hea meel tõdeda et kasvab ka sissetulek majutusteenuste müügist,“ ütles Lääne-Eesti Turismi juhataja Anneli Haabu. Olenevalt maakonnast on see 6,5-9 protsendipunkti, regiooni keskmine 8,5 oli protsendipunkti ehk umbes 34 miljonit eurot.

,,Lisaks majutusteenuste sissetulekule on turismil suur majanduslik mõju ka toitlustusele, teenindusele, atraktsioonidele, transpordile ja veel mitmetele muudele valdkondadele,“ nentis Haabu.

MTÜ Lääne-Eesti Turism on regionaalne turismikatuseorganisatsioon, mille eesmärk on Hiiu-, Saare-, Lääne- ja Pärnuma turismiasjaliste koostöö ja regiooni turismitoote arendamine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments