Bieni detailplaneeringu keskkonnamõju strateegilise hindamise mittealgatamine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Noarootsi vallavalitsus teatab, et Noarootsi vallavolikogu 20.01.2014. a otsusega nr 17 jäeti algatamata Osmussaare/Odensholmi külas koostatavale Bieni detailplaneeringule (algatatud Noarootsi vallavolikogu 20.05.2013 otsusega nr 161) keskkonnamõju strateegiline hindamine.

Bieni detailplaneeringu põhieesmärk on võimaluste leidmine praegustele saareelanikele elamute ehitamiseks ja endiste osmussaarlaste järeltulijate tarbeks suvemaja–koduloomuuseumi ehitamiseks. Detailplaneeringu ülesanded on määrata planeeringuala jagamise võimalused ning planeeringuala maakasutuse sihtotstarbed, ehitusõigused ja hoonestustingimused; määrata hoonete olulisemad arhitektuurinõuded; määrata juurdepääsuteed, kommunikatsioonilahendused ja maa–ala keskkonnatingimused; teha vajadusel ettepanek Osmussaare maastikukaitseala kaitse–eeskirja (vööndite piiride) muutmiseks.

Detailplaneeringu koostamise algataja on Noarootsi vallavolikogu (e–post vv@noavv.ee), koostamise korraldaja on Noarootsi Vallavalitsus (e–post: vv@noavv.ee), planeeringu koostaja on Pärnu Instituut OÜ (e–post: parnuinstituut@gmail.com) ja detailplaneeringu kehtestaja on Noarootsi vallavolikogu (e–post: vv@noavv.ee).

Noarootsi vallavalitsuse koostatud keskkonnamõju eelhinnangust lähtuvalt saab asuda seisukohale, et Bieni detailplaneeringuga kavandatu elluviimine ei too kaasa olulise (negatiivse) keskkonnamõju avaldumist. Detailplaneeringuga määratud hoonestuse ning tehnovõrkude ja –rajatiste rajamisega on võimalik Osmussaarel taastada asustust mahus, mis pigem toetab Osmussaare maastikukaitseala kaitse–eesmärkide saavutamist.

Kuna detailplaneeringu ala asub Natura 2000 võrgustikku kuuluval Osmussaare maastikukaitsealal ning Nõva–Osmussaare linnu– ja loodusalal, on eelhinnangu koosseisus eraldi osana koostatud ka Natura–eelhinnang.

Natura–eelhinnangus jõutakse järgmistele seisukohtadele:
• Detailplaneeringu elluviimine ei mõjuta negatiivselt poollooduslikku kooslust „kuivad niidud lubjarikkal mullal (6210*)”, vaid avardab võimalusi paremaks maastikuhoolduseks.
• Detailplaneeringuga ei ole kavandatud poollooduslikule kooslusele „liigirikkad niidud lubjavaesel mullal (6270*)” ehitustegevust. Seega, ei mõjuta detailplaneeringu elluviimine negatiivselt vastavat poollooduslikku kooslust.
• Kui säilib poolloodusliku koosluse „Aas–rebasesaba (Alopecurus pratensis) ja ürt–punanupuga (Sanguisorba officinalis) madalikuniidud (6510)” hooldamine, võib asuda seisukohale, et detailplaneeringu elluviimine ei mõjuta negatiivselt vastavat poollooduslikku kooslust.
• Detailplaneering ei näe ette tegevusi, mille tulemusena suurkoovitaja eelistatud pesakohad planeeritava ala ulatuses kaoksid.

Lähtuvalt Natura–eelhinnangust ei too Bieni detailplaneeringuga kavandatu kaasa Natura 2000 aladele olulise (negatiivse) keskkonnamõju avaldumist ja KSH koostamise algatamine pole vajalik.

Eelhinnang tervikuna võimaldab järeldada, et KSH läbiviimine detailplaneeringu koostamisel ei ole vajalik.

Eelhinnangule on andnud oma seisukoha Keskkonnaameti Hiiu–Lääne–Saare regioon 08.01.2014 kirjaga nr HLS 6-8/13/28405-2. Keskkonnaamet on asunud seisukohale, et Bieni detailplaneeringu elluviimisega kaasneva keskkonnamõju strateegilist hindamist ei ole vaja teha ja nõustub Osmussaare maastikukaitseala valitsejana KSH algatamata jätmise otsusega.

Koostatava Bieni detailplaneeringu materjalidega, KSH eelhinnanguga ja KSH mittealgatamise otsusega on võimalik tutvuda valla veebilehel www.noarootsi.ee või vallavalitsuses.

Alus: „Keskkonnamõju hindamise ja keskkonnajuhtimissüsteemi seadus” § 35 lg 6.

Noarootsi vallavalitsus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments