Venemaa impordikeeld Morobelli kohta jõustub täna

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kalalaevad Morobellile kuuluvas Westmeri sadamas. Foto: Riina Tobias
Kalalaevad Morobellile kuuluvas Westmeri sadamas. Foto: Riina Tobias
Kalalaevad Morobellile kuuluvas Westmeri sadamas. Foto: Riina Tobias

Tänasest ei saa Morobell kala ega kalatooteid Venemaale saata, sest jõulude eel teatavaks tehtud impordikeeld 11 Eesti firmale puudutab ka Läänemaa üht suuremat ettevõtet.

„Impordikeeld käib ettevõtte igat liiki toodagu kohta,” ütles veterinaar– ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Pärteli sõnul vastab impordikeelu alla sattunud ettevõtete toodang Eesti ja Euroopa Liidu nõuetele, mitte aga Venemaa nõuetele.

„Vastus puudub,” vastas Pärtel küsimusele, kas nõuded on põhjendatud. „Arvame, et Eesti tingimustes on osa nõudeid põhjendamatud, aga Venemaa lähtub enda nõuetest ja nõuab nende rakendamist.”

Muu hulgas nõuab Venemaa, et tehtaks tihedamat kalade dioksiinisisalduse analüüsi. Pärteli sõnul on dioksiin Botnia lahe mure. Neis piirkondades, kus Eesti ettevõtjad kala püüavad, ei ole dioksiinisisaldus ületanud lubatud normi.

Venemaa tahab, et dioksiinianalüüse tehtaks kord aastas, Eestis tehakse seda harvem.

„Hakkame läbi rääkima,” ütles Pärtel.

Oktoobris kontrollis Venemaa veterinaaramet Eestis piima– ja kalatööstusi, sh Morobelli. Leiti küll puudusi, aga üldiselt paistis, et kontrollijad jäid rahule.

Impordikeelu saanud kuus kala– ja viis piimatööstuse ettevõtet peavad kulutama sadu tuhandeid eurosid, et täita Venemaa esitatud nõudeid. Keelu said näiteks ka piimatööstus Tere ja juustutootja Estover.

Raport heitis eestlastele ette toorpiima ja kala kontrollimata jätmist Venemaa tolliliidu mõne parameetri järgi (arseen, elavhõbe, dioksiidid, antibiootikumid).

Eesti ettevõtted ja veterinaaramet loodavad, et kolme–nelja kuu pärast saab Eesti taas Venemaa turule.

Morobell tegeleb nii kalapüügi kui ka –töötlusega. Ettevõte ehitab praegu suurt tootmiskompleksi Haapsallu.

Majandusaasta aruande põhjal oli Morobelli 2012. aasta müügitulu ligi 10 miljonit eurot, töötajaid oli 123.

Peaaegu poole müügitulust andis kala ja kalatoodete hulgimüük. Kolmandik tuli kala töötlemisest ja säilitamisest, viiendik merekalapüügist.

Praegu ehitab Morobell Haapsallu endise leivatehase krundile suurt tootmiskompleksi. Sinna tuleb külmhoone, ladu ja kalatöötlemine. Ettevõte on saanud PRIAlt ehituseks ja seadmete muretsemiseks üle 600 000 euro.

Morobellilt ei õnnestunud Lääne Elul kommentaari saada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
viira
10 aastat tagasi

Praegu on kilu ja lutsu hooaeg aga kus on kala?

ätt.
10 aastat tagasi

Käib üks pidev mõtetu hala,iga suveräänne riik teeb ise oma seadused ja ei ole meie asi neid arvustada,kui tahame müüa siis peame neid täitma.Mis puutub kvaliteeti siis on nii juustu kui kalatööstustes vassimist küllaga. Põllu ministeerium selle asemel,et ennetada taolisi probleeme tegeleb aerupaatidega ja kurat teab millega veel.

Pavandu poe kassapidaja
10 aastat tagasi

Ehk tuleb nüüd siis värske kala Haapsalus müügile, ma väga tahaks loota seda.