Lääne Elu paberleht 17. detsembril

Madiken

madiken@le.ee

Haapsalu linnapea Urmas Sukles õnnitles esmaspäeval 100-aastaseks saanud muusikaõpetajat Aasa Ellerheina. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu linnapea Urmas Sukles õnnitles esmaspäeval 100-aastaseks saanud muusikaõpetajat Aasa Ellerheina. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu linnapea Urmas Sukles õnnitles esmaspäeval 100-aastaseks saanud muusikaõpetajat Aasa Ellerheina. Foto: Arvo Tarmula

Lääne päästeamet avastas Läänemaa toitlustus– ja majutusasutusi kontrollides hulga tuleohutusnõuete rikkumisi

Tuleohutust kontrollis Galina Kiivit Haapsalus Taksi pubis, Rondo kohvikus, Laterna baaris, Centralis, Nurme bistroos, Näksi baaris, Rimi Hesburgeris ja Virtsus Mutionu baaris. Puuduseta ei olnud ükski kontrollitud asutus.

Kiivit ütles, et ühtki kontrollitud asutust nad kinni ei pannud, kui välja jätta Rondo 3. korruse majutus. Trahvi keegi ei saanud. Kõik said puuduste kõrvaldamiseks ettekirjutuse.

Lugu saab lugeda siit.


Keskkonnaminister tunnustas Läänemaa tüdrukuid

Epp Sillukse ja Maris Esko Lihula gümnaasiumist, Lihula vallast pärit Piia Katharina Vaan Läänemaa ühisgümnaasiumist ja Rahel Rae Taebla gümnaasiumist said keskkonnaministrilt noore looduskaitsja teenetemärgi.


Liinibussi avariis hukkus Nõva naine

Pühapäeval kella nelja ajal juhtus Padise vallas Tallinna–Nõva liinibussiga õnnetus, milles hukkus 76aastane nõvalane Helve.

Atko Grupp ASi liinibuss, mida juhtis 56aastane Nikolai, kaotas lauges vasakkurvis juhitavuse, kaldus teelt välja paremale ja paiskus külili.

Bussijuht oli kaine ja omas vajalikku juhtimisõigust.

Hukkunud naine istus bussis paremal pool esimesel istmel ega olnud turvavööga kinnitatud. Turvavarustus oli reisijate jaoks bussis olemas.

Ainult märkamisest ei piisa

Nelja lapse ema, Triin Lumi MTÜ SEB Heategevusfond kirjutab, et hätta sattunud lapsest politseile või omavalitsusele teada andmine on alati põhjendatud. Ei piisa hooletu lapsevanema noomimisest, ähvardamisest sotsiaalmeedias, ei tohi lapse kehale kolmanda sinika ilmumist ootama jääda.

Lugeja küsib: kas tööandja võib töötaja graafikujärgse puhkuse ajal ikkagi tööle kutsuda?

Lugeja küsib: kas Kastani poe tilkuv ja kobrutav lagi on ohtlik? Omanik kummutab ohu.

Remont Iloni Imedemaal sai valmis

Septembri keskpaigast suletud olnud Iloni Imedemaa galerii remont on valmis ja sel nädalal algab näituse ülespanek, et 2. jaanuaril uues kuues uksed avada.

Galerii uues ekspositsioonis on rohkem kunstnikku ennast ja palju interaktiivset.

Lugu saab lugeda siit.

Lühises seade süütas Kirimäel lihatööstuse pakkeliini

Lühises jahutusseade süütas Taeblas Kirimäel asuva Maagi lihatöötsuse lihatöötlemisruumi pakkeliini.

„Seadme plastmasskorpus sulas, tilkus pakkeliinile ja see süttis,” selgitas Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Viktor Saaremets.

Tarekese lasteaiapere annetas loomade varjupaigale hulgaliselt tarvilikku

Tarekese juhataja Riima Velbre algatusel kogusid lasteaia kolme vanema rühma pered detsembrikuu jooksul Haapsalu varjupaiga koertele ja kassidele 5–6 kasti toitu, mänguasju ja tekke. Kassid said omale ka kraapimisposti.

Lasteaia õpetajad panid aga raha kokku ja kinkisid varjupaigale fotoaparaadi, et kõik hüljatud loomad saaks üles pildistatud ja pildid leiaksid tee varjupaiga kodulehele.

Lugu saab lugeda siit.

Lühidalt: omavalitsusliit peab leidma uue tegevjuhi, Haapsalu linnavalitsus soovib tõsta lasteaiamaksu, Haapsalu noortevolikogu kogub annetusi, inimesed annetasid Haapsalu toidupangale 1723 ühikut kaupu.

René Vilbre: see film on teist, teie linnast ja teie linnale

Laupäeval Haapsalus esilinastunud seiklusliku koguperefilmi „Väikelinna detektiivid” võttis saalitäis publikut vastu kogu lõputiitrite aja väldanud aplausiga.

Filmi käis nädalavahetuse jooksul vaatamas üle 600 inimese.

„Kuidas saab tegija vastuvõtuga mitte rahule jääda, kui saal on täis, aplaus kestab mitmeid minuteid, inimesed on rahul ja rõõmsad? See on tegijale kõige suurem pai, sest teeme filmi ju vaataja, mitte enda jaoks,” sõnas filmi režissöör Rene Vilbre pärast esilinastust.

Rannarootsi muuseum sai preemia Korsi talu arendamise eest

Rannarootsi muuseum sai Ruhnus asuva Korsi talu arendamise eest kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupi 200–eurose aastapreemia.

Korsi talu on ruhnurootslaste unikaalne talukompleks, mille esimesed hooned ehitati 17. sajandil.

Teine „Kajakalend” jätkab Haapsalu keskkooli loo jutustamist

Haapsalu gümnaasiumi 90. sünnipäevaks ilmunud raamat „Kajakalend“ meeldis vilistlastele ja õpilastele. Et sellest raamatust jäi palju mälestusi välja ja paljut polnud siis veel kirja pandudki, näeb tänavuseks kooli 95. sünnipäevaks ilmavalgust raamatu järg „Kajakalend 2”.

Esindatud on eri põlvkonnad ja nii lõbusamad kui ka kurvemad sündmused kooli ajaloost. Homses Lääne Elus ilmub neist väike „maitseproov”.

Lugu saab lugeda siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eelnev parandus
10 aastat tagasi

lasteaiakasvataja

to küsimus
10 aastat tagasi

aga põhikoolis õppivate laste toit peabki olema tasuta.Ja sel põhjusel,et Eesti vabariigis on põhiharidus kohustuslik.Kui on lapsel kohustus kooli tulla ,on riigil kohustus talle süüa pakkuda.Keegi ei küsi ju kaitseväes sõduritelt toiduraha,seal teenimine on ju samuti kohustusilk.
Lasteaiamaksu tõstmine kohe peale valimisi on muidugi väga häbematu tegu.Seda peaks ikka vaatama vajaduspõhiselt.Üksikemad,töötud,vähekindlustatud lapsevanemad peaksid vajadusel saama maksusoodustust.Samas on palju peresid,kus pereisa töötab Soomes,sealt võetakse kõikvõimalikke hüvesid lastele ja siis veel nurisetakse,et kallis lasteaiamaks.Mõelge hetkeks sellele, kui jääte Soomes töötuks,teenite tööturaha rohkem kui teie kalli lapse lasteaia kasvataja….
.

Nõndaksile
10 aastat tagasi

Lisan, et kinni pandi veel ka Kastani lasteaed.

Nõndaks
10 aastat tagasi

Kui minu laps kunagi lasteaias käis, siis pidid need pered, kus ema lapsega olid linnakodanikud, aga isa oli teise valla kodanik, maksma hulga suuremat kohamaksu kui need pered, kus vanemad mõlemad olid Haapsalu sissekirjutusega. Meie jaoks oli selline olukord eriti naeruväärne, sest teises vallas elav isa oli töötu ja nagunii peret ei toetanud. Kuidagi vägisi teda enda juurde sisse kirjutada ka polnud võimalik. Maksin aga kõrget maksu ja pidin rahul olema. Kaua aega oli ka nii, et isegi kui kohti oli, siis teiste valdade lapsi ei võetud Haapsalus isegi mitte lasteaiajärjekorda, kuigi nende vanemad töötasid Haapsalus ja mugav oli ka… Loe rohkem »

Juku
10 aastat tagasi

Üheks hinnatõusu põhjuseks seletuskirja järgi on, teiste omavalitsuste poolt vähenenud alushariduse ost Haapsalu linna käest. Kas aselinnapea on jõudnud analüüsiga ka tegeleda et milles asi? On lapsi vähemaks valdades jäänud, on Haapsalu kohamaks liialt suur vms. Tundub, et minnakse tuimalt lahmima. Linn peaks asjale lähenema komplekselt, mitte ühe mätta otsast vaadates. Tehke endale kõigepealt selgeks, miks on Kuressaares see kohamaks nii suur, miks näiteks Paides saavad Haapsalu suuruse maksuga hakkama. Pange kogu haridussüsteem kokku ühte katlasse ja analüüsige koos, ärge rebige ühte kuluartiklit eraldi. Jääb mulje, et aselinnapea leidis Kuressaare kodulehelt, et seal on kohamaks kõrge ja miks meie linna… Loe rohkem »

hääletu
10 aastat tagasi

Eelkõnelejaga täiesti nõus.Siin ei ole enam midagi lisada ega midagi maha võtta.Eeldasin samuti vähegi kompetentsemaid selgitusi aselinnapea suust või tegevuskava üldse.
Tundub,et meil see haridusvaldkond siin linnas ei taha kuidagi sujuda,miski sealt seest ikka tõsiselt mädaneb?

küsimus
10 aastat tagasi

Lasteaia kohamaks tõuseb tervelt ca 21%, mis on ikka väga kõrge tõus. Linna valitsejad tahavad hakata priilt toitma kõiki põhikooli õpilasi alates 01.09.2014, küsiks siis, miks sellest nimekirjast on välja jäetud alushariduse ehk lasteaia lapsed? Naljakas on lugeda seletuskirjas seda põhjendust miks kohamaksu tõstetakse – riigile kuuluva Läänemaa Gümaasiumi käivitamise tõttu loobub Haapsalu linn gümnaasiumihariduse pakkumisest ja seega väheneb teiste KOV-de poolt Haapsalu linnalt ostetud teenuste maht. siin tekib kohe küsimus – kas siis teised KOV-id kompenseerisid linna lasteaedade kohamaksu? Ilmselt jah, aga siis tõmbas linn küll osavalt valdadele “mütsi” pähe. Ei saa seletuskirjas aru sellest selgitusest, et arvestatud on… Loe rohkem »

Kukušvili
10 aastat tagasi

Linnavalitsus tahab tõsta maksu? Juba meelest läinud kõik mis enne valimisi suust välja aeti? Enne valimisi tundus, et linnavalitsuse taga kasvas rahapuu aga nüüd on keegi selle pihta pannud. Kes küll?