Sankt–Peterburgi muusikud esinevad Haapsalu toomkirikus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sankt–Peterburgi tippmuusikud annavad Haapsalus advendiaja kontserdi, pakkudes kuulamiseks parimat osa 300 aasta tagusest barokkmuusikast.

Peterburi muusikuil on Eestis vaid kaks kontserti. Haapsalu toomkirikus esinevad nad laupäeval, 7. detsembril, Tallinna Jaani kirikus reedel, 6. detsembril.

Neevalinna muusikute grupi liider, armeenia päritolu viiuldaja Maria Safarjants ja Sergei Urõvajev on ka paaril varasemal aastal Haapsalus esinenud. Publik on nad väga soojalt vastu võtnud.

Seekord tuleb Maria Safarjants Eestisse koos pianisti–klavessinisti Sergei Urõvajevi ja oboekunstniku Aleksei Goloviniga, kes on sümfooniaorkestri Kapella Tavritšeskaja solist. Nad esinevad Konstantinovski orkestri 12–liikmelise kammerkoosseisu saatel.

Neevalinna muusikute repertuaaris on barokiajastu muusika šedöövrid. Nende seas on Antonio Vivaldi „Aastaajad” ja tema Oboekontsert, Johann Sebastian Bachi kontserdid klaverile ja orkestrile d–moll ja f–moll, Tomaso Albinoni Oboekontsert, Georg Friedrich Händeli Klaverikontsert F–duur. Kõik need suurmeistrid elasid ühel ajal, 17. sajandi lõpust 18. sajandi keskpaigani.

Kõik instrumentaalkontserdid esitatakse sellele muusikale kõige paremini sobiva kammerliku keelpilliorkestri saatel. Kahtlemata saame osa suurepärastest ettekannetest, millele lisavad kirikud akustilist omapära.

Maria Safarjants on saanud parima viiuldajahariduse Leningradi konservatooriumist, õppides seal niisuguste kuulsuste juhendusel nagu Mihhail Vaiman, Maria Karandašova ja Mihhail Gantvarg (Peterburi konservatooriumi rektor praegu). Ta on end täiendanud Boriss Gutnikovi juures ja Moskvas Igor Bezrodnõi käe all.

Safarjants esineb palju solistina ja orkestritega, sh välisriikides. Kuus aastat oli ta Orchestra Internazionale d’Italia kontsertmeister ja solist, kodulinnas juhib rohkem kui üht festivali, sh „Muusikahooajad Konstantinovskis” ning mängib kuulsas Sankt Peterburg Trios.

Tänavu suvel tähistab tema festival „Sankt Peterburgi paleed” 20. aastapäeva. Konstantinovski sümfooniaorkestri kutsus Maria Safarjants 2010 ellu just selle festivali tarvis.

Maria Safarjants on sündinud ja elab siiani majas, kus on elanud helilooja Nikolai Rimski–Korsakov ja kus tema õpilased olid tal kodus tunnis käinud. Praegu asub selles majas helilooja kortermuuseum, Maria Safarjants korraldab seal ka kontserte.

Pianist Sergei Urõvajevi tuntuim õpetaja oli Leningradi konservatooriumi omaaegne legendaarne rektor Pavel Serebrjakov. Ta eelistab mängida kammeransamblites, osaleb Sankt Peterburg Trio koosseisus, samuti klavessinistina Konstantinovski orkestri esinemistel ning on tõeline multiinstrumentalist.

Oboekunstnik Aleksei Golovin on Peterburi järel lõpetanud ka Verdi–nimelise konservatooriumi Milanos, ta on Saksamaal Stuttgardi (2006) ja Itaalias Petritoli (2008) puhkpillikonkursi laureaat.

Priit Kuusk, muusikaajakirjanik

Kontserdi korraldamine on Haapsalule paras katsumus

Peterburi tippmuusikute kontsert laupäeval Haapsalu toomkirikus on osa Haapsalu linna püüdlusest meenutada ja elavdada kunagisi suhteid kahe linna vahel.

„Laupäevane advendikontsert ja Haapsalu päev Peterburis teadvustavad, et Haapsalu on linn, kuhu tasub tulla,Ø ütles linnapea Urmas Sukles. Ta lisas, et meie muuseumid on juba saanud kontakte Peterburi muuseumidega, sh Kunstkameraga, esimese muuseumiga Venemaal, mille asutas Peeter I.

Nii suure ja eripalgelise kontserdi korraldamine on aga linnale paras katsumus. Kontserdi tarvis tuuakse toomkirikusse klavessiin Tallinnast ja kontsertklaver kultuurimaja rõdusaalist.

„Eks ta ole linnale suursündmus” ütles kultuurikeskuse juht Gülnar Murumägi. „Vaatame Peterburi poole, et saada sealt rohkem külalisi.”

„Peterburi eliit puhkas Haapsalus ja andis tõuke kuurortlinna tekkeks,” meenutas Haapsalu luteri koguduse juhataja Madis Kütt Peterburi rolli Haapsalu arengus.

Küti sõnul on toomkiriku kroonikas rohkesti andmeid, mida üks või teine vürst on kirikule annetanud, millise lühtri või vaiba kinkinud.

Peterburi suvitajate tarvis ehitati Haapsalu raudtee ja ortodoksi kirik, remonditi varemeis seisnud toomkirik.

„Vana aeg ei tule tagasi, aga ilusat ajalugu ja häid suhteid tasub meenutada,” ütles Kütt.

Peterburi kontserdi sponsor Haapsalu Metall ostab kontserdipiletid Haapsalu muusikakooli ja Nikolai kooli õpilastele ja õpetajatele.

„Kes ikka peaksid rohkem sellist kontserti kuulama kui mitte noored muusikasõbrad,” ütles Haapsalu Metalli juhataja Tarmo Peramets.

Teine Haapsalu ja Peterburi suhete elavdamise üritus, Haapsalu päev Peterburis Kapella saalis tuleb 9. aprillil, esineb Anne Veski.

Lehte Ilves

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Nadja
10 aastat tagasi

Eesti keeles on linna nimi nimetavas Peterburi, aga ka omastavas ja osastavas, viimase puhul ka Peterburisse