Haapsalu noored kirjutasid end Bulgaariasse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tagareas vasakult: Elina Saarmaa, Berta Valdma, Elena Heinorg, Evelin Gill. Esireas vasakult: Tarvo Manni, Karel Nappus, Natanel Russ, Ergo Ollema. Foto: erakogu
Tagareas vasakult: Elina Saarmaa, Berta Valdma, Elena Heinorg, Evelin Gill. Esireas vasakult: Tarvo Manni, Karel Nappus, Natanel Russ, Ergo Ollema. Foto: erakogu

Haapsalu noorte huvikeskuse esindus kirjutas koos Bulgaaria, Poola ja Tšehhi partneritega noortevahetuse projekti, mis viis nad kümneks päevaks Bulgaariasse.

13.–22. septembril aset leidnud noortevahetus “Young and Healthy” tõi igast riigist Bulgaariasse Dryonovo väikelinna kaheksa osavõtjat. Eestit esindasid Haapsalu noored Berta Valdma, Elena Heinorg, Elina Saarmaa, Evelin Gill, Ergo Ollema, Karel Nappus, Tarvo Manni ja Natanel Russ. Projekti mentoriks ja grupijuhiks oli noorsootöötaja Kristi Märk.

Vutiväljakud kehvemas seisus, bulgaarlaste mänguoskused paremad

Reede õhtul mängis hotellis Park kõva muusika, parasjagu oli käsil hiphopi treening, mida viis läbi Evelin Gill. “Inimesed haakuvad nii hästi, kõik teevad kaasa, ei ole mingit vingumist,” rääkis Evelin.

Päeva esimene pool möödus kõigil osalejatel kohalikus keskkoolis, kus aidati sisustada inglise keele ja kehalise kasvatuse tunde. “See, et me kooli läksime, oli väga lahe, poleks elu sees arvanud, et kultuuride vahel võib nii suur erinevus olla,” imestas Elina Saarmaa.

Kehalise kasvatuse tunnis kohalike noortega jalgpalli mänginud Tarvo Manni, Ergo Ollema ja Natanel Russ olid ühel meelel selles osas, et jalkaväljakud on kehvemas seisus kui Eestis, kuid õpilaste oskustase jällegi oluliselt parem.

Haapsalu noored on Bulgaarias toimuga igati rahul. “Hästi mõnus ja toetav õhkkond,” arvab Berta Valdma, kelle eestvedamisel toimus alternatiivmeditsiini töötuba. “Inimesed on tõesti uskumatult toredad ja workshop’id lahedad,” oli sõbranna Elena Heinorg temaga nõus.

Ergo Ollema lisas, et ta on ka varem noortevahetuses osalenud, kuid eelmisega võrreldes oli Bulgaaria seltskond oluliselt toetavam ja inimesed sõbralikumad. Erinevate tegevuste ja mängude kaudu saadi kohe alguses üksteisega tuttavaks ja kõik suhtlesid kõigiga.

Eesti esinduse liikmed, kellest enamik 16aastased, olid teistest nooremad, kuid ometi kiitsid ülejäänud ennekõike just eestlaste head keeleoskust. “Ma olin alguses oma inglise keele pärast pisut mures, kuid siin olles olen aru saanud, et see on parem, kui ma arvasin,” ütles Tarvo Manni, mispeale kinnitasid ka teised kui ühest suust, et inglise keele osas kasvas enesekindlus iga päevaga.

Osaleks veelgi

Projektijuht Karel Nappus võttis Bulgaarias kogetu kokku sõnadega: “Minu meelest oli see noortevahetus väga kaasahaarav ja sealsed inimesed muutsid selle lühikese ajaga täiesti asendamatuks. Ka see koht ja seal olemine said nii harjumuspäraseks, et sellest on väga raske lahti lasta. Ma loodan, et satun tulevikus veel sarnastesse projektidesse.”

Haapsalu noored Berta Valdma ja Karel Nappus alustasid noortevahetuse ettevalmistust veebruaris, mil nad käisid Soomes koostööseminaril. Projekti eelarvest, milleks on 16 000 eurot, tuli osalejatel tasuda vaid 30% reisikuludest, ülejäänu osas on rahastajaks programm Euroopa Noored.

Rahvusvaheline noortevahetus on mitteformaalne õppevorm, kus kohtuvad erinevatest Euroopa riikidest pärit noortegrupid ja mille käigus käsitletakse noorte jaoks huvitavaid ja olulisi teemasid. Selle korraldamine avardab maailmavaadet ning võimaldab luua koostöö- ja sõprussidemeid teistest rahvustest noortega, andes samas ka hea võimaluse keelepraktikaks.

Kristi Märk

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments