Mahladele suhkru lisamine keelustatakse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuula artiklit, minutit ja sekundit
0:00 / :

Valitsus kehtestas täna oma määrusega uued mahlatoodete koostise- ja kvaliteedinõuded, millega keelustatakse mahladele suhkru lisamine.

Põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Kristo Mäe sõnul viib see Määrus Eestis kehtivad nõuded vastavusse Euroopa Liidu direktiiviga.

Valitsuse määrus „Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded“ keelustab alates 28. oktoobrist 2013 suhkrute lisamise mahlale, mahlakontsentraadile, kontsentraadist toodetud mahlale, mahlapulbrile ja tõmmismahlale.

„See aitab muuta inimeste toidulauda tervislikumaks. Kuigi Eestis toodetud mahladele üldiselt suhkruid ei lisata, on paljude teiste riikide toidutootmises mahladele suhkru lisamine veel üpris tavapärane,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Praegu kehtiva korra järgi võib mahlatoodete maitse parandamiseks lisada suhkrut kuni 15 grammi ja magustamise eesmärgil kuni 150 grammi liitri kohta.

Erandina võib uue määruse järgi lisada suhkrut vaid astelpajumahlale. Määrusega sätestatakse ka nõuded tõmmismahlale (ing k water extracted fruit juice) ja tomatist valmistatud mahlatoodetele.

Uus kord jõustub 28. oktoobril 2013. Juba turule viidud või seniste nõuete kohaselt märgistatud tooteid on lubatud turustada kuni 28. aprillini 2015.

Uus määrus asendab jõustumisel Vabariigi Valitsuse määrust nr 55 (27. veebruar 2004) „Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded“. Määruse uue terviktekstiga viiakse mahla, kontsentreeritud mahlast toodetud mahla, kontsentreeritud mahla, tõmmismahla, mahlapulbri ja nektari nõuded vastavusse Euroopa Parlamendi ja nõukogu 19. aprilli 2012 direktiiviga 2012/12/EL.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments