Leinamaja laiendamine sai linnavolikogult heakskiidu

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Haapsalu linnavolikogu lubas linnavalitsusel sõlmida Läänemaa haiglaga toetuslepingu, et haigla võiks võtta laenu ja teha korda leinamaja.

Linnapea Urmas Sukles selgitas volikogule, et leinamajaga ühe katuse all on haigla surnukuur, mis tuleks nagunii renoveerida ja see võtaks peaaegu poole leinamaja laiendamiseks kuluvast summast..

Läänema haiglas sureb aastas umbes sada inimest. Teist niisama palju lahkunuid tahetakse matuste korraldamiseni hoida haigla morgis.

Kuigi Haapsalus on leinatalituseks muidki kohti, näiteks kirikud ja kultuurikeskuse rõdusaal, peetakse rohkem kui pooled leinatalitused siiski leinatoas.

Nüüd pakkuski linn võimalust, et haigla võtab 250 000 eurot laenu, renoveerib umbes poole summa eest leinamaja ja teise poole eest soklikorruse operatsiooniploki all. Sinna mahuks kolm perearsti.

Linn toetab haiglat 100 000 euroga, makstes kümne aasta jooksul 10 000 eurot aastas. Leinamaja ja perearstikeskuse rendist jätkub laenu tagasimakseks, nii et linna toetuse saaks haigla kasutada muuks remondiks.

Kui volinik Tiit Moor uuris, kas linn ehk liialt survestab haiglat laenu võtma, vastas Sukles talle: „Kogukond survestab teid ja meid — praegune leinamaja on linna häbiplekk.”

Suklese sõnul on haigla uue laenu suurim tagatis linnaeelarve ja toetusleping tugevdab haigla positsiooni praeguses haiglareformis.

Häältega 12 poolt ja kaks vastu läks läbi linnavalitsuse eelnõu toetada haiglat 100 000 euroga.

Selle päevakorrapunkti arutelu ajaks lahkusid saalist haigla nõukogu esimees Ingrid Danilov ja nõukogu liige Helle Saarsoo.

Lõpliku otsuse leinamaja renoveermise kohta ütleb täna kl 16 kogunev haigla nõukogu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments