Taebla rahvakoosolekut pidas tähtsaks kuus kohalikku elanikku

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rahvast oli Taeblasse kogunenud vähe ning küsimuste esitamise asemel eelistati varakult lahkuda. Foto: Arvo Tarmula
Rahvast oli Taeblasse kogunenud vähe ning küsimuste esitamise asemel eelistati varakult lahkuda. Foto: Arvo Tarmula

Valdade liitumise teemaline rahvakoosolek Taeblas neljapäeval algas nii nagu kolm eelmist — vallajuhid tutvustasid ühislepingu eelnõu. Rahva osa koosolekul jäi aga tagasihoidlikumaks kui Paliveres, Orul ja Nõval.

Kohapeal oli kuus Taebla rahva esindajat, kuid koosoleku lõpusõnadeni pidas neist vastu kolm ja sõna võttis üks, ning seegi küsimus puudutas Kreekale makstavat abiraha. Küsimusele vastas Oru vallanem Arno Kelnik naljatledes: „Sellepärast me lõunasse ei laienegi!”

Küsimuste ja vastuste vormis arutelu toimis aga ka rahva osaluseta. Esimene küsimus oli muidugi, mida arvavad Taebla rahvas ja volikogu liitumisest.

Taebla vallavanem Ülle Erman kinnitas kohalolijate poole pöördudes, et „teil on täiesti õigus mitte olla nõus, aga siis peate seda ka näitama rahvaküsitlusel, ning volikogu südametunnistuse asi on siis seda arvestada.”

Taebla vallavolikogu esimehe Jaanus Mägi sõnul on volikogu arvamusel, et tuleks ühineda, ja rahvast vaadates ei ole protestihäält kuulda.

Peamiseks küsimuste esitajaks koosolekul sai Risti volikogu esimees Andres Liiv, kes küsis vallajuhtidelt, kas nad on kurvad, et seltskonnas ei ole näiteks Ridalat ja Martnat.

Nõva vallavanema Aldo Tamme arvates ei jää neli liitujat lõplikuks, aga hiljem neljakesi linna või Ridala vallaga läbi rääkides ollakse juba võrdväärsed.

Jaanus Mägi nentis, et näiteks Ridalaga oleks asi muidugi parem olnud, aga „eks nii mõnigi lõi põnnama”.

Järgmiseks uuris Liiv, kas vallavanemad näevad liitumist kui oksa saagimist, millel ise istuvad.

Ülle Ermani sõnul ei ole vahet, sest valimised tulevad niikuinii. Risti vallavanema Rein Kruusmaa sõnul „jumal annab ameti ja jumal võtab. See amet ei ole meelakkumine”. Oru vallavanema Arno Kelniku sõnul näitab esialgne üheksa omavalitsusega peetud arutelu, et ametnikud ei soojenda kohti.

„Ega enam teist ringi tahaks küll selline vallavanem olla, et sa pead valima, milline asi tegemata jätta asjadest, mida sul on seadusega kohustus teha, sest raha pole,” ütles Nõva vallavanem Aldo Tamm.

Edasi küsis Liiv, mis saab siis, kui üks neljast loobub.

Ainus, kes kindla arvamuse välja ütles, oli Oru vallavanem Arno Kelnik. „Oru ei hüppa alt. Volikogus on alati neli–viis, neli–viis, kuid ühinemine — kõik on poolt,” ütles Kelnik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ära
11 aastat tagasi

ei tehta midagi, liiguvad ainult piirid, sisu jääb samaks

T
11 aastat tagasi

Ühinevad vallad on õigel teel. Üritatakse ise midagi ära teha.Ei oodata ülevalt käsulaudasid ja ei vinguta. Edu.

Kelnik,ära
11 aastat tagasi

…valeta- kõik ei ole poolt !! Isegi pooled pole poolt. Sama moodi olid kõik vanasti kolhoosi astumise poolt. Aga ole mees ja näita tulevastel valimistel oma nägu !!

Andrus
11 aastat tagasi

Kui teil on head argumendid, minge volikogude või rahva ette, tehke oma koosolekuid, a´la miks liitumine halb on. Mõttetu on kommentaariumis passida ja vinguda, samal ajal, kui liitumine ära otsustatakse.

Bart
11 aastat tagasi

Väga rumalaid küsimusi küsiti.Mida sa ikka vastad….

sedapidi
11 aastat tagasi
Reply to  Bart

No see on vana teada-tuntud tõde, et küsimus pole kunagi rumal, ikka vastus on. Vastajate tase jättis soovida küll.

Orukas
11 aastat tagasi
Reply to  sedapidi

Nii see oli orul ka . küsimusele hariduskulude kohta ,vastas hariduskomisjoni esimees :” Meil haridusinimestel ,on veidi pea pilvedes jah” (lodan ,et huumor oli) .Vaatamata pilvedes olekule ,üritas sama mees mõne aja pärast (,nüüd juba majanduskomisjoni liikmena) seletada ,et väga head investeeringud on plaanis .

ahtol
11 aastat tagasi

õige jutt, vaesust liites ei teki rikkust, mingi jutt et oleme siis suuremad ja suudame mingeid müstilisi omaosalusi katta, või riik kuulab siis rohkem, see on puhas mull, praeguses lepingus on kirjas puhtalt asjad, millega suurendame edasisi kulutusi, midagi pole sellest kuidas säästaks jne, ehitame ainult multifutsionaalseid keskusi ja elu on ilus, täiesti jätkusuutmatu poliitika

vaesust liites
11 aastat tagasi
Reply to  ahtol

kodus sul vist igaüks ostab ja teeb süüa omaette ja igaühel oma auto ja ka laelamp igaühel omaette, kui nii toimetada siis küll ikkust juude ei tule , aga kui koos toimetada ja ühiselt jagada jääb küll ühtteist üle

mis
11 aastat tagasi

seal ikka jõuda, see leping on copy paste mingist suurest mullist, sellise jama peale pole isegi midagi arutada, paberikorvi lendas see jama

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  mis

Vot õige jutt! Ma mõtlesin ,et kuidas seda jama üldse nimetada .Täpselt MULL ongi selle asja nimi. Raha on valdadel vähe ,ikka päris vähe . Kõigil ! Nii ,nüüd liitume , kokkuhoid pole üldse eesmärk ,kõik vallamajad ja muud asutused jäävad alles ,natuke suureneb ametnike arv ,nende palk tõuseb ( motiveeritud meeskonna loomine) ,lasteaiatöötajate jt palgad tõusevad (seal kus on teistest madalamad) sots.toetused tõusevad,natuke suurenevad hariduskulud, vahetame hulga solgitorusid, spordisaalide põrandad remondime ära ,muusikakooli teeme ,igasse valda ehitame kultuurimaja …. Eeeee ,aga raha oli ju jube vähe ,vallad ei saanud enam hakkama. No on ju MULL ! Kuskohast see raha… Loe rohkem »

Andrus
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Kuidas see ametnike arv suureneb? Uue struktuuri järgi väheneb. Tehke aga julgelt ettepanekuid, mida lepinguprojektis muuta tuleks – kommentaariumis on kõik supereksperdid aga seal, kus vaja suu lahti teha, hoitakse kinni.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  Andrus

Mind saab nüüd suu kinni hoidmises küll kõige vähem süüdistda .Tavaliselt pannakse süüks ikka vastupidist 🙂 Aga asjast ! Liitumiskoosolekul tegin ettepaneku ,et igast paikkonnast (neid on 8 lepingus) oleks vallavalitsuses 1 esindaja . Juhid ja juhatajad tegid ettepaneku maatasa.”8 liiget on liiga palju ,vallavalitsus on selline operatiivne otsustamise koht ,Haapsalus on ka ainult 3 liiget linnavalitsuses ,EI” Kas teil on ikka mingi ettekujutus ,mida te räägite?! Meenutan LE 2 märts abiga ./Vallavalitsus on kavandatud 7–9liikmeline, seal on ka igast vallast üks esindaja./ Tahate ikka väita ,et kõik on kenasti läbi arutatud ? Ametnike arv siiski suureneb (Varje Paaliste-sotsiaaltöötajate arv… Loe rohkem »

raamat
11 aastat tagasi

tuli just kedrelt, raske päev oli 🙂

elmar
11 aastat tagasi
Reply to  raamat

järsku oli sul endal väga raske päev, sa ei jõudnud üldse kohale.

tohe
11 aastat tagasi

Raamat,aee,äratus!

neli -viis ,neli -viis
11 aastat tagasi

ja oru rahvas näksigu muru .! Ega ei lähe ikka nii küll ! Kui 51 % rahvast on vastu .ei tohi liituda . Mis krt poliitikute susserdamine . Kõrgem võimu kandja on rahvas v kuda seal põhiseaduses seisabki.