0

Omavalitsuste rahaseis jõudis internetti

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tänasest saab igaüks tutvuda Eesti omavalitsuste finantstervise ja -kulutustega internetiaadressil www.riigipilv.ee.

Tegemist on rahandusministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel ning Elioni kaasabil valminud teadaolevalt maailmas esimese omataolise pilveteenuse pilootprojektiga, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja Rainer Laurits.

„Kuigi vastavalt Eestis kehtivatele seadustele on erinevad riigi andmekogud olnud huvilistele kättesaadavad ka varem, on nendega tutvumine olnud siiski sedavõrd tülikas ja aeganõudev, et seda on ette võetud vaid väga konkreetsete töiste vajaduste puhul,” selgitas Andrus Jõgi rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonnast. „Et muuta andmed mugavalt kättesaadavaks kõigile kodanikele, olemegi koostöös Elioniga loonud virtuaalserveri põhise lahenduse ehk tõstnud kõik omavalitsuste finantsandmed pilve, kust igaüks saab neid nüüd omakorda vaadata, alla laadida, võrrelda ja analüüsida.“

Elioni arendusjuht Enn Saar märkis, et seda teenust luues pidas Elion silmas seda, et andmed oleksid tõesti lihtsalt ja kiirelt kättesaadavad ja kasutatavad. „Ja kuna andmed asuvad nö pilves, saab neile ühekorraga ligi väga suur hulk inimesi, sõltumata ajast ja nende asukohast. Väga oluline aspekt, millele teenust arendades tähelepanu pöörasime oli ka see, et sinna saaksid kolmandad osapooled oma rakendusi juurde luua ning teenus vastaks tulevikuvajadustele, võimaldades näiteks hankida andmeid korraga paljudest erinevatest riiklikest andmebaasidest,” lisas Saar.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi nõuniku Andrus Aaslaiu sõnul on pilvepõhised teenused väga suur samm edasi IT-riigi arendamisel. „Kuigi teised riigid on meile e-riigi arendamises tõsiselt kuklasse hingama asunud, on just pilvepõhised inforakendused need, mis võimaldavad praegu luua täiesti uue kvaliteedi,” märkis ta. „Meie andmeil pole veel mitte ükski teine riik sellises mahus ja tasemel oma kõigi omavalitsuste rahalist seisu ja kulusid avalikult nähtavaks ja analüüsitavaks muuta suutnud. Tahaks loota, et tegu on riigi e-teenuste virgumisega ka laiemas plaanis.”

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz