Matsalu festivali võitis film metsast

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Tiit Mesila ja Riho Västrik näitavad festivali uut auhinda. Foto: Arvo Tarmula
Tiit Mesila ja Riho Västrik näitavad festivali uut auhinda. Foto: Arvo Tarmula

Matsalu 10. loodusfilmide festivali peaauhinna sai Saksa režissööri Jan Hafti 90minutiline looduse kategoorias võistelnud linateos “Roheline universum”, mis jutustab loo Kesk-Euroopa kuulsaimast, kauneimast ja liigirohkeimast paigast: metsast.

“Peaauhind läheb filmile, mis räägib sellest, mida me arvame hästi tundvat. See film veenis žüriid igas kategoorias,” sõnas žürii esimees Oliver Goetzl.

Film näitab nii tuntud kui ka tundmatuid metsaelanikke, keda naljalt ei kohta.

Looduse kategooria filme hinnanud žüriiliikme Viio Aitsami sõnul on “Roheline universum” tehnilises mõttes klass omaette.

“Selles ringis, mida hindas meie žüriipool, oli see kõige meisterlikum, kõige viimistletum,” sõnas Aitsam.

Aitsam lisas, et tavaliselt ollakse harjunud, et filmis on probleem, konflikt.

“Mulle isegi meeldib, et selles filmis ei ole. Loodus ongi ju kulgemine,” märkis ta. 

“Roheline universum” (“Das grüne Wunder – unser Wald”) on filmitud Saksamaal, Austrias ja Taanis. Tegemist on 2012. aasta filmiga. Filmi läsikirja autorid on Jan Haft ja Gerwig Lawitzky, operaatorid Jan Haft ja Kay Ziesenhenne. “Rohelist universumit” filmiti üle viie aasta. 

“Rohelist universumit” näeb homme kell 16 ka Haapsalus.

Festivali peaauhind läks Saksamaale ka mullu, kui selle võitis Oliver Goetzli film “Skandinaavia loodus – Soome”, ja 2008. aastal, kui võitis Ralf Kiefneri linateos “Pidusöök”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments