Vormsi Rannaraja loovuslaager toob ka arad lapsed lavale

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Täna õhtul lõpeb kontserdi ja simmaniga nädalane laste loovus- ja looduslaager Vormsis.

Korraldajad Ülle Jantson ja Jaano-Martin Ots ütlesid, et kontserdil näitavad lapsed, mida nad on laagri jooksul õppinud. Üles astuvad solistid ja ansamblid.

“Kes on arem või pilliga alles sõbraks saanud, esineb koos õpetajaga,” lisas Ülle Jantson.

Vormsisse Rannaraja loovus- ja looduslaagrisse sõitis 28 last ja noort, saarel liitus kaheksa last – nii kohalikku kui ka suvitajat.

Seitsme- kuni kuueteistaastased laagrilised tulid pealinnast, Harjumaalt, Tartust, Pärnust ja Pärnumaalt, Lääne-Virumaalt ja Viljandi kandist. Elati Vormsi põhikoolis, pillitunnid toimusid koolimajas ja selle ümbruses.

Lapsed õppisid mängima kannelt, hiiu kannelt, viiulit, flööte, torupilli, parmupilli, karmoskat, kitarri ja mandoliini. Koos lauldi pärimuslikke laule ja õpiti vanu seltskonnatantse.

“Me ei ole padupärimuse peal väljas,” rõhutas Jantson. Ta selgitas, et kõige nooremate lastega või nendega, kes oma oskustelt ei olnud veel osavad lauljad ja pillimängijad, lauldi ka lihtsalt tuttavaid palu nagu “Rongisõit”, et et saada natukenegi tulemust.

Juba esimesel õhtul said lapsed kätte oma laagrikingituse, milleks oli suupill, ja üle poole osalistest valis selle üheks õpitavaks pilliks.

“Tore oli näha, kuidas lapsed said aru, et suupill ei olegi lihtsalt nii, et puhud sisse-välja,” ütles Jantson, “vaid mängid lugusid.” Nii astub tänasel lõpukontserdilgi üles suupilliansambel.

Korraldaja nimetas suureks vedamiseks, et seekord oli laagris eraldi parmupilli- ja torupilliõpetaja ning need pillid kujunesidki kõige popimaks peale kitarri, mis on läbi aegade olnud laste, eriti poiste lemmik.

“Hea oli näha, kuidas kõik, ka esimest korda pilli kätte võtnud lapsed said laagris sammu edasi,” sõnas Jantson.

Laste päevadesse kuulus ka kõik muu, mis laagris peab olema: sportmängud, isetegevus, matkad, meres ujumine, meisterdamine. Näiteks õpiti punuma nn sõbrapaela pilli külge ja mujale kaunistuseks; klaasiga ümberkäimist õpetas lastele Pärnu Maarja-Magdaleena gildi klaasikunstnik Jüri Soo.

Lastelaagrile kohaselt toimus Vormsi põhikoolis eelviimasel ööl ka ööhäire, mille kohta korraldaja märkis, et suurematel laagrilistel olid päris erakordsed plaanid, aga kõik jäi kontrolli alla.

Isetegevusõhtul näidati, kuidas lapsi mõjutab teler – toimus saate “Vormsi otsib superstaari” “salvestus”.

“See oli võimas etendus, nii et õpetajad olid ka kõveras,” tunnustas Jantson noori “telestaare”.

Jantson ütles, et Vormsi laagris oli igas vanuses lapsi just paras hulk ning et ka kõige pisemad ja 16-aastased said väga hästi läbi.

“Seekord on palju ka heas mõttes ninatarku lapsi, kes tegid mitmeid korralduslikke ettepanekuid – tõeline loovuslaager,” ütles korraldaja.

Ülle Jantson ise õpetab akordionit, karmoskat ja plokkflööti. Laste pärimusmuusikalaagreid on ta korraldanud 1993. aastast. “See on nagu haigus, ma ei saa teisiti,” põhjendas ta lastega ja algajatega tegelemist.

“Tegelikult on see publiku kasvatamine,” lisas ta.

Rannaraja-nimeline laager toimub kolmandat korda. Järgmist Läänemaal toimuvat loovuslaagrit on Ülle Jantsonilt ja Jaano-Martin Otsalt oodata võib-olla juba talvel, aga kindlasti järgmisel suvel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments