Lääne Elu paberleht 18. augustil

Madiken

madiken@le.ee

Ühes tarus võib elada üle 80 000 mesilase. Foto: Katrin Pärnpuu
Ühes tarus võib elada üle 80 000 mesilase. Foto: Katrin Pärnpuu

Piltuudis: Augustibluus sai hoo sisse!

Veevärk ostab Saksamaalt moodsa mudakompostri

Saksamaal valmistatakse Haapsalu Veevärgile muda kiirkompostrit, mis lubab reoveepuhasti jääkmuda kompostida aasta ringi ja kaotab ära komposti segamisel tekkiva haisu.

Ridala meelest on rahajagamise plaan ebaõiglane

Ridala vallavolikogu pole nõus Läänemaa omavalitsusliidu plaaniga jagada tuleval aastal laiali 20 000 eurot liidu varuraha nii, et Haapsalu saab 10 000 ja iga vald 1000 eurot.

Küll aeg euro haavad parandab

Arved Breidaks kirjutab, et Euroopa võlakriisi lahendamise valik ei seisne selles, kas õige on kulutusi kärpida või raha juurde trükkida, sest kumbki variant üksi kriisi ei lahenda.

Linnamäe saab uue soojatorustiku

Linnamäe asula saab sügiseks uue eelisolatsiooniga küttetorustiku, mis peaks vähendama praegu rohkem kui kolmandikuni küündivat soojakadu.

„Linnamäe on läbi–lõhki üles kaevatud,” kirjeldas Oru vallavanem Arno Kelnik.

Algas riigigümnaasiumi direktori konkurss

Haridusministeerium kuulutas välja Läänemaa ühisgümnaasiumi direktori konkursi. Kandidaadid peavad 3. septembriks ministeeriumile esitama muude dokumentide kõrval essee kooli arenguvõimaluste kohta.

Mustikahooaeg Läänemaal veel kestab

Mustika saagikus Läänemaa metsades oleneb kohast, mereäärseis paigus marju veel jagub. Seda, et Eesti inimene on korilane ja armastab metsas käia, kinnitasid ühest suust nii Nõva valla looduskeskuse juht Kersti Järve kui ka RMK loodushoiuosakonna Lääne–Eesti piirkonna juhataja Tiina Selart.

Virtsus algas kalasadama ehitus

Hanila vald käivitas Virtsu kalasadama mullu suvel alanud ehituse II etapi, mis läheb maksma kokku 180 000 eurot. Teine etapp hõlmab kaheosalise sadama uut kaid ja lääneosa basseini süvendamist. Sel nädalal algasid kaiehituse ettevalmistustööd.

Jalgrattakelli napib ka Haapsalu poodides

Haapsalu rattapoed on viimase kolme nädalaga ostetud jalgrattakelladest peaaegu tühjaks.

Arenduskeskus jäi miinusesse, neuroloogiahaigla plussi

Neuroloogiahaigla lõpetas aasta positiivse, 46 000-eurose tulemiga (käive 2,2 mln eurot). Läänemaa arenduskeskus lõpetas 136 581-eurose käibe juures 8369-eurose miinusega. Lääne Elu küsimustele vastas Läänemaa Arenduskeskuse juhataja Andres Huul.

Martna vald jäädvustab sünnipäeva raamatusse

Martna vald peab Saueaugu teatritalus valla 20. sünnipäeva.

Mesiniku töövarjuks

“Inimesena, kes pole putukate–mutukatega just sina peal ega ka kunagi elus massilistes kogustes mesilastega kokku puutunud, olin ma enne Haabelite mesindustallu minekut väga närvis. Hommikul otsustasin pesta end duši all vaid seebiga. Eeldatavasti ajavad tugevad aroomid mesilasi kimbatusse, mis võib lõppeda halvima ehk väikse sutsakaga.”

Lääne Elu suvereporter Eveliis Eek kirjutab, kuidas ta koos mesinikega mett võtmas käis.

Koolikokad õppisid tervislikke kalatoite

Kui lastele öelda, et tegemist on kõrvitsasalatiga, siis nad ei pruugi seda tahta. Kui aga mitte otseselt valetada, vaid toidule ilus nimi mõelda, siis nad söövad küll. Läänemaa ja Hiiumaa koolikokad õppisid Haapsalu kutsehariduskeskuses uusi toite valmistama ja maitsestama.

Lisatud räimeseljanka retsept!

Haapsalu gümnaasiumi 5. klassi õpilane Marii Kasepalu pidas Lääne Elu jaoks nädal aega päevikut.

Tööotsijate suvelaager jättis Läänemaa noored külmaks

Noorte tööotsijate suvelaagrisse Läänemaal õnnestus leida vaid paar kohalikku huvilist, korraldajad pidid laagri täitma noortega mujalt Eestist. „Nad ei julge tulla, aga mul on tunne, et need noored, kes praegu tööd ei leia, ikka väga ei tahagi,” rääkis projekti juht Kadri Seeder.

Läänemaa tulevik — üks, kaks, kolm või kaksteist omavalitsust

Valdade liitumist teistega ei välista ega laida maha ükski Läänemaa vallajuht, kuid arusaam sellest, milline peaks haldusjaotus välja nägema, on erinev. Levinumad ideed on ühine Läänemaa omavalitsus ning Põhja– ja Lõuna–Läänemaaks jagunemine. Lääne Elu uuris vallajuhtidelt, milline on nende seisukoht.

Laikmaa muuseumis avas näituse Tiiu Pallo–Vaik

Sel nädalal avas Ants Laikmaa majamuuseumis Taeblas näituse Eesti vanema põlvkonna kunstnik, värvimeelne Tiiu Pallo–Vaik, kes eksponeerib õlimaale ja kollaaže.

Kuidas Matsalu valgesokilisest tädi sai

“Tädi ja Motja lugude sihtrühm on loomasõbrad, eriti kasse ja huumorit hindavad kodanikud. Vanusele vaatamata.”

Krista Kumberg arvustab Kaie Ilvese esikteost “Tädi, Motja ja teised”.

Valel on pikad jäljed

Valel on pikad jäljed. Just sellepärast me peamegi avama totalitaarse süsteemi loodud patoloogiad, et vabaneda mineviku taagast, et vaadata selgema pilguga meie praegust ja tulevast elu, kirjutab Imbi Paju.

Essee pärineb Sofi Oksaneni koostatud kogumikust „Kõige taga oli hirm”.

Laupäevane Lääne Elu paberleht on tavalisest mahukam, sest teisipäeval, 21. augustil Lääne Elu ei ilmu. Esmaspäev, 20. august on riigipüha, mil lehte trükkida ei saa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments