Haapsalu staadion on EMiks valmis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

UEFA delegatsioon jäi reede pärastlõunasel inspektsioonil staadioniga nii rahule, et ei pea järgmisel nädalal uue inspektsiooni korraldamist enam vajalikuks. Foto: Arvo Tarmula
UEFA delegatsioon jäi reede pärastlõunasel inspektsioonil staadioniga nii rahule, et ei pea järgmisel nädalal uue inspektsiooni korraldamist enam vajalikuks. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu on tuleva nädala suursündmuse, kuni 19aastaste jalgpalli Euroopa meistrivõistluste võõrustamiseks valmis. Reedel sai staadion heakskiidu Euroopa jalgpalliliidu ehk UEFA delegatsioonilt.

Delegatsioonile jäi silma üks puudujääk – mänguväljaku piiridest kuni reklaamalusteni peab jääma neljameetrine ala, kuhu on mängijail ohutu joosta või kukkuda.

“Haapsalu staadion on ehitatud kergejõustiku tarvis – on kummikattega hoovõturada, kaugushüppekast, asfalt,” selgitas Pärnaste. “Sinna organiseerime kas vaiba või kunstmurukatte – saab korda.”

Kõik on korraldatud

Sissepääs pealtvaatajaile on Staadioni tänavalt, kus asuvad tribüünid. Kõik müügikioskid tulevad tribüünide taha muruplatsile.

Toitlustust pakuvad Läänemaa ettevõtted.

Kindlasti on kohal võistluse sponsorid A Le Coq ja Sportland ning kohalikud ettevõtted Karina Puu OÜ, Heiki Noot FIE ja MTÜ Aafrika Rand, ütles Haapsalu Spordibaaside juhataja Tarmo Tuisk.

Parkida saavad külastajad raudteejaama kõrval, Õhtu kalda ja Kiltsi tee vahelisel platsil. “Paneme ajutiselt keelumärgile koti pähe ja suunavad viidad välja,” ütles linnavalitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Krista Vilta.

Platsist ujula ja spordihoone ees saab VIP-parkla, seal on mängijate ja asjaajajate bussid. Staadioni ujula ja spordihoone poolne külg jääb mängijaile ja pressile. Teleülekannete tegemiseks rajatakse staadioni peavärava juurde kaks teletorni, sõnas Pärnaste. See tähendab, et tribüünid jäävad Eurospordi ülekannetele peale.

Kogu kompleks – staadion, spordihoone, ujula, parkla – on mängupäevadel suletud ja turvatud alates kella kümnest hommikul, ütles Pärnaste. Koondised saabuvad Haapsallu bussidega politseieskordi saatel. Pärast mänge võetakse neilt siin dopinguproovid ja sõidutatakse tagasi Tallinna.

Suurürituseks on valmistunud ka Haapsalu politsei. “Oleme lisajõud välja pannud, nii jalgsi- kui ka autopatrullid,” ütles politseijaoskonna juht Margus Kaldma.

Fännide kaklusi Kaldma ei karda. “Riikide klubid on kirjutanud, et organiseeritud fänne ei tule.”

Probleemiks võivad osutuda vaid liikluskorraldus, parkimine ja ummikud. Seepärast soovitas Kaldma kõigil kohalikel tulla mänge vaatama jalgsi.

Läänlased palliplatsil

Haapsalu staadioni mänguplatsile jõuab finaalturniiri käigus umbes 50 läänlast, ütles Haapsalu FC Flora treener Aavo Tomingas. Need on Haapsalu jalgpallilapsed, kellest saavad pallipoisid, lipuhoidjad ja mängijate väljakule saatjad.

“Paar päeva enne saame kokku, räägime neile kõik ära ja tuleb peaproov, et nad kartma ei hakkaks,” ütles Tomingas. “Paari-kolme aasta pärast on U19 mängijaist saanud tipud ja meie lapsed saavad öelda, et hoidsin tal käest kinni, Eurospordis!” Kõvasti läänlasi ootab Pärnaste tribüünidele. Praegu on välja jagatud 2000 tasuta turniiripassi – koolidele, spordiühendustele, asutustele jt.

Piletilevi kaudu läks Haapsalu mängudeks müüki umbes 600 pääset, öeldi Lääne Elule Piletilevist.

“Eeldame täismaja, koos seisukohtadega 1500 inimest,” sõnas Pärnaste. “Täpse arvu määrab UEFA delegaat, kes ütleb, kas lasta veel sisse või nüüd on kõik.”

“Kõik [Eesti jalgpalli liit ja UEFA – toim] kiidavad meie staadioni muruväljakut, kate on super,” ütles Pärnaste. “Sügisel halva ilmaga imestasid UEFA delegaadid: teie muru on roheline!”

Haapsalu linn sai riigilt vajalike ettevalmistuste tegemiseks kaks miljonit krooni (ligi 128 000 eurot). Kuigi ootamatuid kulutusi võib veel tulla, ei ole linn reedese seisuga pidanud lisaraha maksma, ütles Pärnaste.

Tänu noorte EMi võõrustamisele on Haapsalu staadion suurte mängude pidamiseks nüüd nõutavas korras. “Tühjalt seisma see edaspidi ei jää,” sõnas Pärnaste.

Kuni 19aastaste EM-võistlus kuulub UEFAle. Eesti jalgpalli liit ja võõrustavad omavalitsused on võistluse elluviijad.

Jalgpalliliidu meediajuht Lennart Komp kinnitas reedel Lääne Elule samuti, et Haapsalu staadion on võistluseks valmis. Jäänud on vaid viimistlus – nädalavahetusel antakse staadionile roheliste reklaamplakatitega UEFA turniiri nägu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
lala
11 aastat tagasi

Koha peal ka müüakse pileteid