Haapsalu raudteehüpped: maagilist kaheksat ei tulnud, aga meelelahutust jagus kõigile

Madiken

madiken@le.ee

Kodulinna publik nägi Tõnis Sahka kaugust hüppamas viimati juunis raudteejaamas toimunud võistlusel. Foto: Arvo Tarmula
Raudteejaama perroon ja ajutine tribüün oli puupüsti kergejõustikuhuvilisi täis. Hüppab Haapsalu mees Tõnis Sahk. Foto: Arvo Tarmula

Täna õhtul Haapsalu raudteejaamas toimunud kaugushüppevõistlusele olid korraldajad vennad Tishlerid lisaks Ivo Linnale ja Apelsinile tellinud ka suurepärase ilma.

„Perroon mu all on rohtu kasvanud,“ laulis Ivo Linna enne võistluse algust. Tegelikult soovisidki vennad Tishlerid avaldada omapärase võistlusega toetust Haapsalu raudteeliikluse taastamisele.

Võistluse sisse juhatanud kauaaegse Eesti kaugushüpperekordi omaniku Tõnu Lepiku sõnul on perroonile üheks päevaks kvaliteetse hoojooksuraja ja liivakasti rajamine suur töö. „Võistlejad peavad väga pingutama, et Tishleritele suur töö tasuda,“ sõnas Lepik muheledes. „Kes üle 8.10 hüppab, pääseb kohe olümpiale,“ lisas ta.

„Taevake, üle hüppab,“ kostis publiku seast esimese proovihüppe ajal. Võistluse alguses selgus ikkagi, et liivakastil on mõõtu küllalt. Maailma- ega Eesti rekordit siiski ei sündinud. Rahva toetava aplausi saatel tegi võistluse pikima hüppekaare Konrad Podgorski Poolast.

Tulemustega ei jäänud päris rahule ka võistleja ise. “Minu isiklik rekord on 7.92, täna hüppasin vaid 7.51,” ütles Podgorski.

Oma tulemuses oli pettunud ka haapsallane Tõnis Sahk. “Täna hüpatud 7.06 on peaaegu meetri võrra vähem kui mu parim tulemus,” ütles ta.

„Lootsime maagilist kaheksat, aga 7.50 m pole ka mingi külatase,“ ütles võisluse korraldaja Peeter Tishler. „Samas, eesmärk ei olnudki meeletult kauged hüpped, vaid rahvale meelelahutuse pakkumine!“

Nii Podgorski, Pulst kui ka Sahk olid heade hüppetingimuste üle üllatunud. Sahk rääkis, et tegelikult võibki puitkarkass hüppele kas kaasa aidata või jooksukiirust maha võtta – oleneb sellest, kui hästi sportlane jooksuraja vetrumise rütmi tunnetab.

Korraldajad vennad Veiko ja Peeter Tishler seletasid, et hoovõturada ja liivakast olid rajatud vastavalt ülemaailmsetele normidele ja võistlus oli kirjas ka rahvusvahelises võistluskalendris. „Kui oleks hüpatud maailmarekord, oleks see arvesse läinud,“ lisas Peeter Tishler. Pärast võistlust viivad Tishlerid kvaliteetse võistluskastiliiva Aafrika randa lastele mängimiseks.

Veiko Tishler rääkis, et raudteeperroonile hoovõturaja, liivakasti ja pealtvaatajate tribüünide ehitamine võttis aega kaks nädalat. Kogu üritus läks maksma ligi 20 000 eurot.

Pealtvaatajaid oli raudteejaama kogunenud murdu ja iga hüpet toetas vali aplaus.

Nii võidumees Podgorski kui ka kolmandale kohale tulnud Richard Pulst nentisid, et pealtvaatajate toetus aitab tublisti kaasa. Elav publik ja taustaks mängiv muusika muutsid võistluse tavalisest palju lõbusamaks ka ainsa läänlasest võistleja Tõnis Saha sõnul.

„Las sportlane olla dirigent teie aplausile,“ ütles õhtujuht Aivo Paljasmaa.

Uue sarnase võistluse korraldamisele vennad Tishlerid veel mõelnud ei ole.

Haapsalu raudteehüpete võitjad:

1. Konrad Podgorski (Poola) – 7.51 m
2. Darius Aucyna (Leedu) – 7.42 m, paremuselt teine katse 7.40 m
3. Richard Pulst (Eesti, Audentese spordikool) – 7.42 m, paremuselt teine katse 7.30 m

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
11 aastat tagasi

Ilus üritus ilusas kohas. Palju tänu korraldajatele !!!! Ja hea,et ka suutäie süüa sai….